Faciliteter

Faciliteterna & Ungdomsakademin

Vi skrev en liknande artikel förra året. Nu har vi uppdaterat den artikeln från FM15 till rådande spelversion, och sett till att samtliga nivåer och benämningar är korrekta. Denna artikel är inte på något sätt en genomgång av hur man utvecklar sina spelare och ungdomar, utan inriktar sig helt alena på nivåerna för faciliteterna och ungdomsakademin.

Vill du få fram en ny Martin Ødegaard? Vill du kunna finna åt, och dessutom utveckla honom till en ny Gareth Bale? Ja då ska du fortsätta läsa. För idag tänkte jag att vi skulle titta närmare på hur nivån på faciliteterna påverkar dina spelare, och din klubb framförallt. Finns det möjligheter för din klubb att kunna bedriva en ungdomsakademi av rang? Kan du bygga upp en liknande akademi som Southampton har gjort i engelska PL? Det finns många förebilder när det kommer till ungdomsutveckling, och vi ska försöka att bena ut hur även du kan komma en bra bit på väg.

Om du går in och tittar på dina faciliteter via ”Klubb->Faciliteter” så kommer du att se en liknande screen som den nedan. Här kan du se nivåerna för samtliga av dina anläggningar, och dessutom nyttja som grund för utbyggnad.

Allt eftersom du kommer längre och längre in i denna artikel, så kommer du också förstå, och värdesätta det arbete du lägger ner för att utveckla, förbättra och underhålla dina tränings- och ungdomsanläggningar. Vill du bygga en sund och framgångsrik förening, så bör du ta till dig av dessa råd. Vi börjar med att reda ut vilka dom olika faciliteterna är som finns i spelet, en i taget. Då kör vi…


Som du kan se så finns det en handfull olika val av anläggningar, och det är inte helt lätt att hålla ihop och isär dem alla. Men en sak kan vi konstatera redan inledningsvis iallafall, och det är att ju högre kvalitet det är på faciliteten, desto bättre förutsättningar för dina spelare. Nivån för din träningsanläggning kan likställas med med kvalitén för densamma, och således status för hur bra den är för stunden.

Ju högre nivå du har på samtliga faciliteter, desto större chans är det att dina spelares attribut höjs i takt med rådande omständigheter. Detta, tillsammans med att du har så bra tränare som möjligt, möjliggör alltså på bästa sätt för dina spelare att utvecklas i allra bästa anda.

Det finns 9 nivåer för träningsanläggningen:
-Träningsanläggning i världsklass
-Utmärkta träningsfaciliteter
-Imponerande träningsanläggning
-Bra träningsanläggning
-Hyfsad träninganläggning
-Tillräcklig träningsanläggning
-Träningsanläggning under genomsnittet
-Grundläggande träningsanläggning
-Dålig träningsanläggning

Beroende på vilken nivå ditt lags anläggning har, så kommer utvecklingen på dina spelare variera. Har du en önskan om att kunna utveckla och sälja vidare spelare med god förtjänst, alternativt behålla dom i truppen, så är det av högsta intresse för dig att utveckla, och fortsätta utveckla dina anläggningar.

Det första steget du behöver göra för att få denna boll i rullning, är att gå till styrelsen och kolla om det finns en möjlighet till samtal i ämnet. Du går helt enkelt in till styrelsen, via faciliteter, och där välja det alternativet som du anser passar bäst. När du lagt fram ditt argument för vidareutveckling, så kommer styrelsen att svara dig direkt, och du får då reda på om dem nekar din önskan, eller om dem anser att du har rätt, och godkänner din förfrågan. Givetvis måste man ha i åtanke att detta kostar pengar för din förening, och du kan lätt titta i klubbkassan och se om det ens är möjligt att föra samtal i ämnet.

Får du utbyggnaden godkänd, så är det bara att luta dig tillbaka och invänta ditt första steg i en toppmodern träningsanläggning.

Summering: Vill du att dina seniorer ska utvecklas till sin fulla potential, och dessutom tämligen snabbt, så behöver du uppgradera din träningsanläggning, tillsammans med att du har så bra tränare som möjligt.

Här ovan har vi gått igenom förutsättningarna för att få så bra träningsmöjligheter för dina seniorer. Om du är intresserad av utvecklandet av ungdomar, och hur deras anläggningars nivå påverkar dina yngre prospekt, så fortsätter vi här nedan med deras förutsättningar.


Ungdomarna ska också träna så klart, och det gör dom på ungdomsanläggningen. Här tränar dina U18, U19 och dina U21.

Det finns 10 nivåer för ungdomsanläggningen:
-Utmärkt ungdomsanläggning
-Fantastisk ungdomsanläggning
-Superb ungdomsanläggning
-Väldigt bra ungdomsfaciliteter
-Bra ungdomsanläggning
-Hyfsad anläggning för ungdomar
-Tillräcklig ungdomsakademi
-Ungdomsfaciliteter under genomsnittet
-Dåliga ungdomsfaciliteter
-Grundläggande ungdomsanläggning

Precis som seniorernas förutsättningar, så kommer även nivån på ungdomsanläggningen påverka utvecklingen på dina ungdomar. Om vi skulle göra en liknelse med verkliga livet, så kan vi säga som så; har du usla förhållanden på din anläggning, så kanske det tar upp till en säsong för en spelare att öka 1 steg för en viss attribut, medans om han tränar på toppmodern anläggning, så kanske det tar ett kvartal för samma ökning. Så med en högre nivå på din ungdomsfacilitet, i kombination med goda tränare och spelare som har höga värden på beslutsamhet och arbetskapacitet, så kan du, med lite tur få fram morgondagens storstjärnor.

Summering:Vill du utveckla dina ungdomar på så snabbt sätt som möjligt, så behöver du ha så bra ungdomsanläggning som möjligt.


Nivån på din ungdomsträning ökar chansen till att få regens med en högre CA* i ditt ungdomsintag. Det betyder med andra ord träning av spelare innan dom genereras som 14/15-åringar. När det gäller spelmekanik, kommer hög nivå öka den genomsnittliga förmåga för dina juniorer när de först genereras. Även om detta är ganska oviktigt, då det är PA* som är viktigast så innebär detta att du inte behöver spendera så mycket tid på att utveckla vissa egenskaper då spelarna kommer ha bättre förmåga redan från start.

(CA* = Current Abilities. Nuvarande förmåga. PA* = Potential Abilities. Potential förmåga att uppnå)

Här är de 7 nivåerna av ungdomsträning:
-Exceptionell juniororganisation
-Utmärkt juniororganisation
-Bra juniororganisation
-Tillräcklig juniororganisation
-Ordinär juniororganisation
-Tillräcklig juniororganisation
-Minimal juniorcoaching

Summering: Vill du få fram ungdomar med hög nuvarande förmåga redan när dom tas in i spelet, så behöver du ha hög nivå på din ungdomsträning. Ju högre nivå, desto bättre spelare från egna led.


Ungdomsrekrytering är kanske den allra viktigaste delen, eftersom det ökar dina chanser att få en regen med mycket hög PA* i ditt ungdomsintag. Ungdomsrekryteringen kan i sin enkelhet beskrivas som räckvidden för hur långt ut i världen du kan nå, och hur många ungdomar med hög PA du kan finna fram. Nivån för din rekrytering är också bunden till lagets rykte ute i världen. Med hög nivå på ungdomsrekryteringen samt rykte, kommer det bli lättare att locka unga spelare från hela världen till din akademi. Om din ungdomsrekrytering är låg är det sannolikt att potentialen på dina regens också är det, och du kommer bara att få lokala spelare som storklubbarna har nekat, utan större framgång.

(PA* = Potential Abilities. Potential förmåga att uppnå)

Det finns 8 nivåer av ungdomsrekrytering:
-Mycket utvecklad ungdomsrekrytering
-Väl etablerat nätverk för ungdomsrekrytering
-Etablerad ungdomsrekrytering
-Ungdomsrekrytering över genomsnittet
-Hyfsad ungdomsrekrytering
-Ganska enkel ungdomsrekrytering
-Grundläggande ungdomsrekrytering
-Begränsad ungdomsakademi

Summering: Ungdomsrekryteringen är den avgörande faktorn för dina ungdomars nivå av potentiella förmåga – hur bra de kan bli och var de är från beroende på hur omfattande din rekrytering är.


Ungdomsrekryteringen= Spelarens PA (Potentiella förmåga.)
Ungdomsträningen= Spelarens CA (Nuvarande förmåga.)
Ungdomsanläggningen= Hur snabbt du utvecklar spelarens nuvarande förmåga.

Jag hoppas att detta gav er en liten inblick i hur det fungerar med faciliteterna och deras värde för utvecklingen av dina spelare, samt för föreningen i sin helhet. Jag kan givetvis ha missat något, formulerat mig galet i någon eller några meningar, samt beskrivit något på ett luddigt sätt. Om så är fallet, så tveka inte att återkoppla till mig så rättar jag till det med en gång.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top