FM16

FM16: Top Ten Tactics & Formations

I början på december förra året, alltså ett par veckor efter att FM16 hade släppts i handeln, så skriver https://betting.betfair.com/ en artikel om deras syn på

I början på december förra året, alltså ett par veckor efter att FM16 hade släppts i handeln, så skriver https://betting.betfair.com/ en artikel om deras syn på taktik och formation. Lagom till att vi passerat halvtid fram tills FM17 kommer ut, så har vi gjort en översättning till er på svenska så att ni på ett lättförståeligt sätt kan ta del av deras funderingar och resonemang vad gäller detta intrikata ämne. Håll till godo.

Att välja en taktik som passar just för ditt lag är helt avgörande för att lyckas med Football Manager. Till skillnad från tidigare spelversioner, så finns det inte längre ”en taktik som överglänser alla andra”, och du behöver träna ditt lag specifikt för just din utvalda formation innan dem kan bli vana och framgångsrika. Med det i åtanke så blir det till mer skada än nytta om du byter taktik hela tiden och inför varje match. Försök att hitta en taktik som passar laget i fråga, och håll dig till den, och träna dina spelare med nya variationer så fort dom är kontenta med grunderna.

Många av dem mest framgångsrika formationerna använder sig av en filosofi baserad på bollinnehav. Inte alla, men många. Men trots det så finns det mängder med lag som inte alls är formade för att exekutera ett sådant taktiskt och avancerat spel. Dock finns det några alternativa tillvägagångssätt som förlitar sig på kontringar och snabba omställningar, antingen via snabba raka bollar i djupled, eller genom snabba spelare med bollen vid fötterna, och majoriteten använder sig av hög press, högre försvarslinje och fokus på vinna tillbaka bollen snabbt. Dem strategierna fungerar sällan om dina spelare inte är anpassade för den sortens fotboll.


Nyckelpositioner: DM (Regista, DSF), OMV/OMH (Inre Anfallare)
4-3-2-1 i ett brett utförande har en god balans mellan offensiv och defensiv, men som också kräver spelare med hög kvalitet på alla positioner. Först och främst, så krävs det nästan att man använder sig av Inre Anfallare snarare än dem traditionella yttrarna för att ta sig igenom motståndarnas försvar, tillsammans med mittfältare med höga värden på spel utan boll framförallt, för att hjälpa till i anfallen. Vad gäller dina mittbackar, så letar du efter fart, positionsspel och på minst en av dessa två högt värde på passningar eftersom du förmodligen väljer att bygga spel bakifrån. Fart och positionsspel i försvaret är ett krav för alla lag som spelar med en högre försvarslinje.

Grundbulten i ditt lag är den defensiva mittfältaren, som antingen bör vara en Regista eller en defensiv speluppläggare. En spelare som utmärker sig i det kreativa spelet är av yttersta vikt. Det finns variationer för denna formation som använder sig av en OMC istället för en Regista, dock så blir det defensiva spelet skörare och bör bara användas när du är ett av ligans bästa lag.


Nyckelpositioner: OMC (x2), YB/OYB (Anfall)
Den smala variationen av ovan nämnda uppställning är faktiskt en väsentlig skillnad. Den förlitar sig mindre på dina defensiva mittfältare, och mer på anfallsbenägna ytterbackar som kan storma fram på överlapp förbi dina kreativa offensiva mittfältare som blir en andravåg strax bakom den ensamma anfallaren. Hög press och god passningsförmåga är nycklarna för att detta ska lyckas. Med avsaknaden av naturlig bredd så kommer du bli tvungen att hålla i bollen tillräckligt länge för att få dina övriga spelare högre upp i banan för att ge anfallaren nödvändigt stöd.


Nyckelpositioner: OYB/KOY, DLF/TP KF
En kontringsbaserad formation som du bör använda dig av på bortagräs, eller om du är ett av dem svagare lagen i ligan. Denna formation använder sig av tre mittbackar med understöd i försvarsarbete från fler medspelare i kombination med snabba kontringar i hög fart. Använd dig av direkt passningsspel och försök att rensa bollen ut på kanterna om möjligt. Dina offensiva ytterbackar är inte enbart där för att ge mittbackarna understöd, utan är också en viktig pusselbit i anfallsspelet. Du behöver offensiva ytterbackar med hög fart, och minst en släpande anfallare/bollmottagare i anfallet, som är kapabel att hålla i bollen och invänta förstärkning från sina framrusande medspelare. Ditt centrala mittfält behöver en bra tacklare och är väl utformat för en löpstark spelare som kan löpa med i anfallen, men också goda egenskaper i det defensiva arbetet.

Om du är ett av dem bättre lagen i ligan, så kommer du märka att denna formation är lite för defensiv för er smak, men kan vara ett bra komplement när ni har bortamatcher och har spelare som kan fylla kraven som vi nämnt ovan.


Nyckelpositioner: DSF, F9 (x2)
Den traditionella 4-4-2 uppställningen är fortfarande fundamentalt för dem flesta lag i dom lägre ligorna. Men med lite tweakade variationer så kan det också användas i dem högre divisionerna. En av dem mest unika variationerna är en 4-4-2 är användandet av två stycken falska nior, i kombination med inverterade offensiva ytterbackar. Detta är en strategi baserat på bollinnehav där man till slut överbelastar motståndarens planhalva med spelare, som med oförutsedda rörelsemönster och grymt passningsspel bryter ner sina motståndares försvar.

Formationen har två spelare på det defensiva mittfältet, en som en traditionell defensiv försvarsspelare, och med en som din defensiva speluppläggare. Båda yttrarna bör ha rollen som offensiva spelfördelare med uppgiften understöd, där deras arbetsuppgift är mer att hitta ytor och smarta passningar än att utmana motståndarnas backar.


Nyckelpositioner: MC (BMF), MB (x2)
Denna formation bör bara användas av lag såsom tex Arsenal, där erat passningsspel och er bollkontroll tillåter er att dominera bollinnehavet. Med en ensam mittfältare som ansvarar för det bollvinnande arbetet, så använder dig av endast en anfallare (förslagsvis en bollmottagare med understöd eller en komplett anfallare) med en hop av kreativa spelare strax bakom honom. Du kan experimentera lite här med dessa spelare, med en mix av yttrar som utmanar försvaret, offensiva spelfördelare som letar tomma ytor och inre anfallare som skär inåt i banan. Ställ in dina laginstruktioner att hålla i boll och ha en högre försvarslinje upp i banan, men se upp om du har slöa mittbackar. Dem kan kosta dig mål i baken.


Nyckelpositioner: CF/F9, IF (x2)
Det finns flera variationer på en 4-3-3 som kan skörda framgångar för dig och ditt lag så länge som du utnyttjar ditt lags olika styrkor. Alla formationer förlitar sig dock på offensiva ytterbackar och inre anfallare, men skiljer sig åt i hur du använder ditt mittfält. Du kan antingen gå med en mer traditionell kombination av en bollvinnare, en offensiv spelfördelare och en defensiv speluppläggare, eller så flyttar du ner en mittfältare till en mer renodlad defensiv roll, med två offensiva spelfördelare framför honom. Du kommer också att behöva ta beslut om du vill använda dig av en falsk nia längst fram, som faller ner och förvirrar det centrala försvaret, eller en mer traditionell komplett anfallare, som blir den som leder anfallen. Båda dessa val fungerar bäst med en bollinnehavsbaserad taktik, med en hög defensiv linje och med hög press.


Nyckelpositioner: DSF, IF (x2)
Det här är ytterligare en defensiv strategi som förlitar sig på att ditt lag spelar djupt ner i banan och inväntar rätt läge att kontra med hög fart. Som med 3-5-2 formationen, så är även denna en utpräglad borta taktik, mer än en hemmastrategi, eller om du anser att du är underlägsna kvalitetsmässigt dina motståndare. Med en traditionell rak fyrbackslinje med understödjande ytterbackar och begränsade försvarare, så har denna strategi två defensiva innermittfältare. En satt som försvarande bollvinnare, och en som en defensiv speluppläggare. Din ensamma centrala mittfältares jobb är att vara en offensiv spelfördelare, som snabbt förflyttar bollen upp till sina anfallande lagkamrater och samtidigt göra offensiva löpningar.

Längst fram vill du ha en målskytt av rang, antingen en offensivt spelande forward eller måltjuv, som flankeras av två inre anfallare. Se till att ha tempot satt tämligen högt, så att bollen flyttas upp i banan snabbt och effektivt.


Nyckelpositioner: F9 (x3)
Om du är trött på allt vad tiki-taka heter, så kanske detta är något som passar dig. Det är en smal formation som använder en försvarsmur bestående av tre centrala mittbackar och två defensiva innermittfältare. Hela idén är att få bollen ut till dina yttermittfältare som i sin tur matar bollarna upp till dina tre(!) falska nior, som förhoppningsvis faller ner och skapar kaos för motståndarförsvaret. Om du kan få in tre spelare här med goda värden på spel utan boll, passning och avslut, så kommer du nå stora framgångar mot sämre försvar.


Nyckelpositioner: Regista, OF, DLF
Som du säkert redan märkt, så har har dem traditionella yttrarna ersatts av inre anfallare. Men, om du vill ta det ett steg längre, så varför inte spela utan kantspelare överhuvudtaget? Den här diamantformade uppställningen förlitar sig helt på att dina offensiva ytterbackar står för bredden, då majoriteten av dina anfall fokuseras genom mitten av plan. Defensivt, så behöver du mittbackar som konstant vinner nickduellerna, då ditt smala spel bjuder in motståndet till inlägg allt som oftast.

Nyckelspelaren i denna uppställning är din Regista i en DM position. För den uppmärksamme, så liknar denna formation mycket Milans vinnande uppställning från CL finalen 2007. Dom hade mästaren, Andrea Pirlo på den positionen, och för att få denna formation att lyckas, så måste du leta efter någon med liknande talang.


Nyckelposition: F9
Den ursprungliga upphovsmakaren till att införa rollen falsk nia, som är så effektiv i Football Manager, är Romas 4-1-4-1 formation. Den här formationen är mycket mer defensivt lagd än någon av dom som vi gått igenom. Här använder vi yttermittfältare istället för den populära inre anfallaren. I den bästa av världar så vill du här att alla fyra mittfältarna ska kunna vara tillgängliga i anfallsspelet oavsett vart anfallet startar, eftersom den spelaren som har rollen som falsk nia oftast spelar centralt då han mindre antal medspelare runt sig. Här behöver du en erfaren veteran, eller en ”wonderkid” för att få ut maximalt utav denna formation.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Texten är fritt översatt från ”Football Manager 2016: Top Ten Tactics & Formations” av https://betting.betfair.com

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top