FM16

KIKKO möter mannen bakom FMSideline.se

Nu, på tröskeln mellan våren och sommaren, så har en väldigt god vän till mig med enormt FM-intresse påbörjat en helt ny intervjuserie, ”Kikko möter”, där han samtalar med personer som har någon form av anknytning till Football Manager, och går på djupet med en del frågor rörande spelet, fotboll och livet i stort, bland annat.

Mattias Karlgren (@mattiaskarlgren på twitter) har själv spelat spelet under flera år och kan sin sak. Därför var det extra roligt att han vill viga det första avsnittet till att prata en stund med mig, Mikael, här på FMSideline. Ni hittar hela intervjun här nedan.

Först ut i intervjuserien är Mikael, eller som ni säkert känner igen under namnet ’Woodzy’.
En härlig kille jag hade äran att träffa över några bärs under en visit i Stockholm.

Hoppas ni uppskattar serien!

Tjena! Lite kortfattat, vem är Mikael, alias Woodzy?
Är en Sthlmsbaserad familjefar som lägger på tok för mycket tid på FM om du frågar min fru. Jag har en dotter på 2 år och en till tjej på gång. Tvåbarnsfar runt midsommar. Jag är sportintresserad och har oundvikligt gått från fotbollsspelare till fotbollstränare, till plats i styrelsen för en fotbollsförening.

Hur kom du i kontakt med Football Manager?
Tro det eller ej, men jag har varit med från starten av Football Manager-eran. 2005 blev ju första årgången där man bröt sig loss från Championship Manager och gjorde sin egen grej. Så redan ett par år innan fastnade jag för detta underbara spel, med vad som då hette CM00/01. Jag minns att en vän visade mig spelet, och vi provade ett par säsonger och fastnade direkt. På den tiden fanns inte 3D grafiken, utan man fick förlita sig på den rullande texten längst ner i bildkant. Man visste inte riktigt vart bollen var på plan, man kunde bara gissa sig till ungefär om man låg i anfall eller höll på att släppa in. Kommer ihåg att jag spelade med Liverpool en gång, och jag satte upp en taktik som jag aldrig kommer glömma. Du har taktiken och löpvägarna i bilden här nedan.

Vad är det runt FM som ger dig den största motivationen?
I dagsläget så är min stora motivation er läsare. Om vi hårddrar det en smula, så kan man dela in FM-spelarna i tre block. I det första blocket så har vi dem som precis köpt spelet och håller på att lära sig hur man kommer igång. I block 2 så har vi dem som förstår spelet, men har en hel del kvar att lära sig för att bemästra spelet till fullo. Sen har vi block 3, och här har vi dem som kan spelet utan och innan, och har börjat dippa lite när det blir lite för ”lätt” emellanåt. Man känner att man behöver mer utmaningar och mer fakta att ta in för att lyfta sina saves än smula. Föda intresset kan man säga. Jag ser att jag kan hjälpa alla tre blocken och känner där att jag mår som bäst.
Jag hade ett samtal för någon månad sen med en FM-sambo. Alltså en sambo till en FM-spelare och god vän, där jag skulle förklara lite om FM, och kom osökt in på bloggen och vad jag gör där. Även fast det låter lite hårt och kan lätt feltolkas, så förklarade jag att mitt driv, min orsak till att jag spelar och anledningen till att jag sitter och skriver artiklar och genomgångar är nästan alena för att hjälpa alla där ute som inte har det lika ”lätt” med spelet som jag har. Att spela för mitt eget nöjes skull försvann för länge sen. Intet sagt att jag inte gillar att spela, så missförstå mig rätt nu. Jag älskar att spela FM16 så pass att min fru har synpunker på det. Men jag vill ha en ”anledning” att spela numera. Jag ligger i block 4, om ni förstår vad jag menar.

Hur går du tillväga när du ska starta ny save, vad gäller land, lagval, hur du sätter upp mål och regler med dina saves?
Tar vi frågorna vartefter dem ställs, så börjar vi med land. Dem fem stora ska alltid med (läs:jätteofta). Såvida man inte spelar en save i Sydamerika eller Asien så klart.
England, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike. Tummar nästan aldrig på någon av dem fem. Sen finns det en gråzon av länder som rullar runt som ”sekundära” om jag får använda mig av det uttrycket. Portugal är ett, märkligt nog. Turkiet ett annat. Holland, Sverige, Belgien är några till som jag ibland slänger med. Det som sätter stopp för antalet länder att han med, är oftast datorns kapacitet. Kan jag slänga på ett land till, så gör jag oftast det. Sen gör jag gärna så att jag ”byter ut” länder lite vartefter man spelar. Kanske tar bort Holland för att ersätta det med Turkiet tex. Luftar upp det lite.

Lagval sen. Ja, där är det lite difust hur tankarna går. Men en sak kan jag stryka under direkt. Är det ett lag som ska vara en ”långkörare”, dvs ett lag som jag inte ska ha som grund för en taktikartikel, utan mer som en karriärssave, då blir det ALDRIG ett storlag direkt. ALDRIG. Jag vill hellre ta ett litet lag, ”knäckebrödhult” som min vanligaste beskrivning, och ta upp dem genom seriesystemet. Bygga upp något helt enkelt. Sen hur den resan artar sig, det vet nog ingen. Men med det sagt, så blir det ju nästan aldrig så att jag får chansen att köpa spelare som Reus, Bale, Coutinho etc.
När det kommer till mål för en save, så är jag mer ”inte” än ”ha”. Vad menar jag med det då? Jo att jag alltsom oftast INTE har några ”regler” på förhand att nämna. Visst kan man säga att man vill gå upp en division redan första året. Nå högsta serien inom skälig tid. Men sen är det rätt ”luddigt” vad gäller målen. Vissa har att man ska bara ha engelsmän tex i sina engelska lag. Andra vill få upp en egen produkt i A-landslaget. Någon vill bara ha spelare i A-laget sprungna ur sin egen akademi. Jag har sälla såndan mål i sikte, utan det blir en mix av det mesta när man når sitt slut.
En sak som jag läst flera gånger som folk har som tips till saverapportörer, är att man ska värva verklighetstroget. Dvs att man inte köper in 10 nya spelare varje år och byter ut A-truppen inför varje ny säsong. Det kan jag nog med gott samvete hålla med om. Det kanske är lite märkligt om man sätter det i paritet med ett mellanlag i spanska la liga tex. Där handlar det om 1-3 kanske varje år. Sen att ta upp 1-2 från akademin är ju också troligt. Hålla det rimligt, kan nog vara en av mina förhållningsregler.

Många med mig, kan ibland känna sig otroligt omotiverade om det går dåligt. Hur gör du för att hålla uppe din motivation?
Byta projekt. Enkelt förklarat. Men jag sitter i och för sig i en liten annorlunda situation än dem flesta också. Jag har ju min blogg att hålla vid liv, och läsare att stilla FM-hungern med. Jag kan lägga min saverapport åt sidan ett par dagar, för att göra en taktikartikel om hur man försvarar sig på inläggspelet. Eller ”hoppa” mellan olika artiklar för att inte köra huvudet i väggen på ett projekt.
För jag tröttnar också på saker runt Football Manager. Jag är ingen maskin som står utan känslor. Jag kan också känna att ”nej nu loggar jag ur, orkar inte”. Och vissa kvällar så gör jag så också. Football Manager är en av dem roligaste sakerna som jag kan förta mig med, men att låta det ta över helt blir aldrig bra. Man måste försöka balansera spelandet med jobb och familj. För vissa är det skola och idrott som ska mixas in. Precis som du, och andra där ute i stugorna, så ”fastnar” även jag på saker. ”Får inte till” det som jag har tänkt. Att sen spela 20+ matcher innan man får till press-spelet är ju döden ibland. Men har man inte roligt, så blir det inte roligt heller. Logga ut, ring en vän, ta en promenad eller något fysiskt brukar hjälpa mig iallafall.

Du är även känd via FMS som en stor taktik-nörd. Hur kommer det sig att du brinner så mycket för taktik/er som du gör?
Det enkla svaret är; utan taktik så misslyckas du. Sen är jag ju fotbollstränare i verkliga livet, har pysslat med sport hela mitt liv, och då lagsport i första hand, så att få en grupp med spelare att samverka mot ett gemensamt mål och sen lyckas med bedriften att näst intill få till det teoretiska ute på plan praktiskt, är näst intill magiskt. Så det måste finns en spelidé, en tanke bakom…en taktik. Jag har själv både varit spelare och ledare för lag som på förhand varit nederlagstippade, för att med en perfekt taktik gått segrande ut den kampen.
Att ligga steget före och kunna både utnyttja motståndets svagheter samt styrkor till sin egen fördel för att vinna matcher är som bästa lyckoruset. Men det kräver mycket jobb innan man kommer dit. För att göra sin analys korrekt, så måste man scouta motståndet ordentligt. Det går inte att bli en framgångsrik coach, om du bara gör ditt bästa med ditt eget lag. En match så kanske du behöver ställa av din bästa ytter, för att möta upp motståndet på mitten med tre stycken innermittfältare. Spelar ingen roll hur bra din ytter är, om vi blir överkörda på mitten.
Slutligen så kan man inte, hur gärna man än vill, nå framgång med bara talang och bolltrollare. Ställa ut skorna och änska dom ”lycka till”. Går inte. Man måste ha en plan. Titta på dom allra största tränarna i verkliga livet. Mourinho tex. Han hade aldrig varit där han är idag utan sin taktiska förmåga. Inte en chans. Nu senaste åren så kan även Diego Simeone och Jurgen Klopp sällas in som två taktiker uti fingerspetserna. Vilken känsla i varje enskild match. Till det så får man även räkna in justeringarna under matcherna. Har väl hänt alla att man tappar in en boll tidigt, där man räknade med att vinna med 1-2, 2-0. Nu måste man upp på tre bollar för att vinna matchen. Man måste ändra och vrida på saker för att fortsätta ha sin plan under exekutering, men så pass mycket att man tar upp det en nivå till.

När du sitter och spelar. Har du några småsaker för dig när du spelar? Framförallt saker då som inte är baserade i spelet. Tex att du måste ha kaffe när du spelar eller liknande?
Hur gott kaffe än är, så ser jag det inte som ett måste när jag lirar. Koppen finns där, men lika mycket inte där. Något jag inte kan vara utan när jag spelar, och det har så varit sen den dagen jag började, är anteckningsblocket. Hur mycket datormupp jag än är, så förblir block och penna mina starkaste vapen för att komma segrande ur varje strid. Jag skriver ner och noterar det mesta när jag spelar matcher. Så se till att det alltid finns tomma block i bokhyllan är ett måste. Sen konvertera det jag har noterat ner in i mina mängder av excel-ark för att samla ihop, sortera och bearbeta den information jag kladdat ner. Finns ju inte en chans i världen att jag, 20 matcher senare, minns exakt vad som hände när vi vände 0-2 till 3-2 i andra halvlek. Många spelar med lite musik i bakgrunden. Jag passar på det. Tar för mycket av min fokus tyvärr.

Till sist, har du några småtips att ge till alla andra FM-nördar?
Ha tålamod. Gör din läxa. Det låter kanske enkelt, men i min bok så krävs det båda för att nå framgång. Du klara dig inte utan den andra. Tålamod kan man ha till en viss gräns, men sen blir det tungsprunget och man ger upp till slut. Har sett det på många händer runt om i världen när det gäller tex FM. Gör du din läxa, men inte har tålamodet att nå dit du vill, så kommer framgågen utebli även här och man tröttnar och byter save. Det allra roligaste med FM, om jag får gissa vad dem flesta tycker, så är det att vinna matcher. Hur vinner man matcher? Man är bättre än motståndarna. Hur blir man bättre än dom? Man har tålamod, och gör sin läxa. Det är värt den extra kvarten att se över laget som du ska spela mot nästa gång, och hitta den lilla svaga punkten som dem uppvisar, och sen slår du hårt just där. Man har sin bästa ytterback, som är en av ligans bästa, skadad, och man har ersatt honom med en U18 spelare som inte spelat en enda gång under året. Klart man ska lägga allt sitt krut där. Han kommer göra misstag, han kommer tappa koncentrationen till slut, och då hugger du direkt. Ser du också att motståndarnas backlinje har 40% lyckade passningar, så höjer vi pressen och får ännu mer chanser som följd av det. Kan du vinna 1-2 mål på det sättet, så har du förmodligen matchen i din hand. Vet du också att deras bästa målskytt är en rackare på huvudspelet, och han gör många mål på det viset, se då till att du inte väljer att ställa upp med din längsta back som ska försöka vinna inläggen, utan du stänger redan i inläggsfasen. Låt dom inte komma in med inläggen till honom. Inga mål bakåt, 1-2 framåt.

Tack Mikael för att du tog dig tid!
Det var så lite. Bara kul att få dela med mig av en del av det som gör att min FM-låga hålls vid liv. Hoppas att det har hjälpt någon där ute, och kanske till och med belyst något som tidigare var dolt under högen av frågor.

Tack för er tid och hoppas ni uppskattar intervjun!
/kikko

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top