FM16

Scoutrapport: Jonas Hector

Jonas Hector:
Han har en plats i det tyska landslag som kommer spela EM senare i sommar. Han har en handfull landskamper i bagaget och han är ihopkopplad med Liverpool. Det tyska landslaget har stått utan riktigt bra ytterbackar under Löws ledning. Phillip Lahm har allt som oftast använts som mittfältare under VM 2014, så intresset för denna ”late-bloomer” har växt lavinartat. Jurgen Klopp känner väl till vår vänsterback sen sin tid i tyska Dortmund, och har nu skickat sin scout Matthias Hamann för att granska än mer ingående vår 25-årige försvarare. I denna genomgång så vill vi presentera för er Jonas Hector.

Vad kan vi då samla för information om denna mångfacetterad försvarare. Han kan spela på oerhört många positioner, om än inte till fullo, mer än som vänterback. Men förutsättningen finns där helt klart. Han har som bästa roll ”offensiv ytterback” i sitt CV, och där kan vi se ett par grymma attribut. Förutom dem sedvanliga värdena för ytterbackar, och då tänker jag på markering och tacklingar, så har han höga attribut på uthållighet, lagarbete, beslut, arbetskapacitet, spel utan boll och dribblingar. Till det så har vi även goda förutsättningar för inlägget och passningar. 4 i CA och 4 i PA.

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till dagens hjälte och se om det är spelets rekommendation som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Efter att ha granskat hans attribut i arket, så ser vi att det är ytterback som är hans bästa roll för tillfället, (14.4). Om vi tittar till dom rollerna som ligger och nosar på bästa roll, så har vi offensiv ytterback-försvara som tvåa (14.3) tillsammans med begränsad ytterback-försvara (14.3) på samma värde. Detta öppnar ju upp många möjligheter för vår ytterback för framtiden. Intressant förutsättning.

Stats efter 5 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Jonas Hector. Men skillnaden är denna gång att vi bara tar oss 5 år framåt, till skillnad mot 10 som vi brukar ha. Profilen för vår mittback är i grafiken nedan. Han har hunnit bli hela 29 år vid det här laget, och han spelar inte längre i Köln som var hans inledande klubb. Han har köpts över och spelar för tillfället i St Etienne, Frankrike. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har stigit lite grann från dem inledande 140 miljonerna och är nu uppe på 167 miljoner kronor.

När vi tittade till honom 2014, så hade han 5 landskamper för Tyskland. Nu, fem år senare, så har han inte spelat en enda till. Här måste det ha hänt något som gjort att förbundskaptenen väljer att exkludera Hector från landslaget. Det befintliga kontraktet sträcker sig till och med sista juni 2023. Då är han 32 år och kommer nog med all sannolikhet peaka sin karriär i fotbollen.

Historik:
En kort genomgång av hans karriär för dem inledande fem åren. Köln förblir hans arbetsgivare under dem första två säsongerna. Han får bra med speltid under 2015/16. 34 matcher och 7.14 i snitt. Året därpå hinner han med 19 matcher fram till vinterfönstret, då Real Madrid väljer att betala 280 M för Jonas Hector. Här blir det ytterligare 1.5 år med skrala resultat. 10 matcher första året. 16 matcher andra. Snittet gick ner och det fanns grund för oro. Han säljs året därpå till St Etienne i franska Ligue 1 inför säsongen 2018/19. Här blir det en helomvändning. han får en given plast i laget med 37 matcher första året, och lika många andra. 2019/20 blir hans bästa år hittills. 5 assist och ett mycket fint snitt på hela 7.28.

Vår rekommendation är KÖP.

140 miljoner kronor när man startar saven är inte småpengar. Sen ska det förhandlas. Ja, det kanske blir en dyr historia till slut. Men vi säger att det är värt det alla gånger. Han har påvisat att han kan leverera bra siffror när han får chansen. Han är dessutom skadefri så långt vi kan se. Någon influensa här och där, men det är allt. Vill du ha en ytterback med framtiden för sig, ja då är Jonas Hector mannen för dig.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top