FM16

Scoutrapport: Nélson Semedo

Nélson Semedo:
Med både det portugisiska landslaget och det största laget i landet under en period av förnyelse, så ser vi en ung högerback ta form. Med en plats i startelvan för dem regerande mästarna, och redo att kriga för en plast i EM-truppen nu i sommar, så är Nélson Semedo en av bästa unga högerbackarna i Europa just nu (Texten saxad ur outsideoftheboot genomgång).

När vi stöter på Semedo för första gången, så är han 21 år och tongivande i Benficas fantastiska lag. Som vi ser på positionskartan så kan han användas längs hela högerkanten om så behövs. Han är alltså inte låst till högerbacken. Hans värde är 57.5 miljoner och han står inför en långt kontrakt redan. 6 år framåt är han Benficas att utveckla ännu mer. 3 stjärnor CA, 4 PA.

Tittar vi på hans attribut, så kan vi se att han har mycket fina värden på flera nyckelpunkter. Accelerationen, Uthålligheten och hans arbetskapacitet tillsammans med tacklingarna är dem som sticker ut mest. Dock behöver han utvecklas på positionsspelet, markeringen, inläggen och speluppfattningen för att bli den där storbacken vi vill att han ska bli.

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpade för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till dagens hjälte och se om det är spelets rekommendation som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Nélson Semedo. Vi har tagit klivet ända fram till sommaren 2025. Profilen för vår högerback är i grafiken nedan. Han har hunnit bli hela 31 år vid det här laget och hans peak är backom oss i tiden. Han spelar inte längre i Benfica som var hans inledande klubb. Han har köpts över och spelar för tillfället i St Etienne, Frankrike. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har stigit enormt från dem inledande 57.5 miljonerna och är nu uppe på 127 miljoner kronor.

Han har inte tränats upp på fler positioner, men det var inte heller nödvändigt. Han ”hade” sin högerkant redan i unga år. Där han spelar, där får han en tydlig och stark roll. Så också i landslaget. 81 landskamper för sitt Portugal har det hunnit bli, samt 1 mål. Han har också ”fyllt” stapeln för ytterback, och det kan man se under hans attribut dessutom. Hans fysiska värden har skjutit i höjden. Ett riktigt monster om du frågar mig. Till det så har han lagt på ordentligt på en handfull, såsom positionsspelet, tacklingar, koncentrationen och ledarskapet. Men som vi ser så har han ökat på nästintill alla attribut av vikt.

Historik:
En kort genomgång av hans karriär för dem granskande tio åren. Benfica förblir hans arbetsgivare under dem första säsongerna. Han ligger på 30+ matcher per säsong, och han lyckas peta in ett par poäng uppe på det. Han köps under vinterfönstret 2018/19 till Barcelona för 370 miljoner kronor. 15 matcher för Benfica, 10 för Barca blir hans speltid det året. Han stannar ytterligare 2 år med sin spanska arbetgivare. Bra med matcher, bra med snitt, bra med allt. Men storklubben kräver förmodligen för mycket, och när Semedo närmar sig 28 år blir han såld vidare. Nu till Frankrike och St Etienne. 240 miljoner, och man ger portugisen en sista chans att hävda sig i högsta serien. Nästan 140 matcher blir det under 4 år. Hans snitt ökar från sin tid i Spanien, från 7.28 sista året med Barca till 7.64, 7.67, 7.74 och 7.40 där vi är i dagsläget.

Tre arbetsgivare under hela sin karriär. Tre bra arbetsgivare dessutom. En bra spelare, en bra tegelsten i alla stora klubbars framtidsbygge.

Vår rekommendation är KÖP.

Fastän han har 57.5 miljoner på sin prislapp när spelet startar, och att han har ett långt kontrakt med Benfica, bör inte avskräcka dig från att försöka få loss honom tidigt. Många hundra miljoner kommer lämna ditt konto, men uppsidan är att du får en spelare som är konsekvent och levererar grymt oavsett vart han är.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top