FM16

Europamästerskapen 2016 – Del 2

Med bara ett par veckor kvar till Europamästerskapen i Frankrike, som startar den 10 juni, där vi förhoppningsvis kommer se en bra insats av det svenska landslaget, så har vi på FMSideline valt att simulera ett Europamästerskap och se hur det har gått. Kan vi förutse en vinnare redan innan den verkliga turneringen har startat? Vi kommer gå igenom det mesta som rör EM 2016. Resultaten, tabellerna, statistiken, coacherna, spelarna och mycket mycket mer. Kan dem regerande mästarna Spanien försvara titeln från 2012? Kan tvåan Italien ta revansch och ta guldet nu fyra år senare? Eller kan det bli så att uppstickaren Belgien tar guldet? Och hur kommer det gå för vårt underbara Sverige, med Erik Hamrén i spetsen? Frågorna är många, och svaren får vi efter den sista delen i denna miniserie är färdigskriven.

Vi har delat in denna miniserie i tre delar, så det blir lite mer överskådligt, och ni ser vad som ingår i varje del här nedan. Vi fortsätter således med att kika på gruppspelet för alla grupper. Vilka lag tar sig vidare till slutspelet och får göra upp om EM-bucklan, och hur kommer det gå för Sverige?

Del 1 – Förutsättningarna. Kvalspelet.
Del 2 – Lagen. Trupperna. Gruppspelet.
Del 3 – Slutspelet

Grupp A-C:
Räknar vi bort Slovenien i grupp A, så blev det en tämligen jämn historia. Med vinster mot både Slovenien och Kroatien, så behövde Portugal bara hålla undan i sista matchen mot Frankrike för att ta förstaplatsen i gruppen. Även Frankrike går obesegrat genom gruppen efter två kryss och en vinst. Med Srna utvisad efter 66 min så var Kroatien tvungen att hålla undan mot Slovenien för att knipa tredjeplatsen, och avancemang till slutspelet. Något som man också gör.

Grupp B bjuder inte på några storheter direkt. Spanien vinner lätt sin grupp och får med sig Österrike till slutspelet. Både Slovakien och Danmark slarvar bort sina chanser, och får packa sin väska och åka hem igen. Med vinster mot Slovakien och Danmark, 2-0 och 3-0, så tar man det lugnt mot Österrike i sista och vilar flertalet stjärnor.

Grupp C med suveränen Tyskland i spetsen, fick se ett imponerande Wales ta andraplatsen och avancemang. 3-0 i premiären mot Ryssland, följdes upp av 1-0 mot Grekland och slutspelet var klart. 1-3 mot Tyskland gör sak samma. Bale och grabbarna är vidare.

Grupp D-F:
Grupp D på tur. Här får vi alla buga för Englands uppvisning. Man pulvriserar sina motståndare ordentligt. 3-1 Holland, 3-1 Irland och 2-1 mot Rumänien. 7 målskyttar på 8 gruppspelsmål säger en hel del om bredden för det engelska landslaget med Kane i spetsen. Ingen Jamie Vardy bör nämnas i detta sammanhang. Resterande tre lag hamnar alla på 3 poäng, och målskillnaden får avgöra.

Grupp E, och Sveriges grupp. Som vi kunde gissa, så blev det en lite för tuff uppgift för Hamrén och sina mannar. Man hamnar trea bakom Belgien och Bosnien. Men glädjande nog så tar man sig vidare till slutspelet på sina fina 4 inspelade poäng via vinst mot Nordirland och krysset mot Belgien i sista matchen. Sverige gör 4 mål totalt, och tre av dem göras av vår fantastiske Zlatan Ibrahimovic. Om vi räknar bort förlusten, 1-3, mot Bosnien så gör vi ett helt okej mästerskap. Hoppas bara att det håller i sig från andra omgången.

Sista gruppen att se över, grupp F blir ”dödens grupp”. Alla verkar slå alla och det blir ovisst ända in på målsnöret. Uppstickaren Norge inleder med en 2-1 vinst mot Schweiz, följt av 1-3 förlust mot Tjeckien. Nu var man nästan lite tvungen att göra en bra match mot Italien i sista omgången, och vilken match sen. Mats Møller Dæhli gör matchens enda mål strax efter paus och i och med det så tar man sig om Italien i tabellen, och vinner densamma. Precis som för Sverige, så tar sig Tjeckien också vidare på sina 4 poäng. Det blir till att Italien, förra mästerskapets finalister, att rycka upp sig ordentligt om man ska kunna toppa 2012 års framgång.

Mästerskapets stora flopp:
Holland dra den lotten detta mästerskap, där man inte lyckas att avancera från gruppen och hamnar bakom både Bosnien och Rumänien. Kvalet, som du kan läsa här, gick ju över förväntan. Man vinner samtliga av sina 10 kvalmatcher, med en målskillnad på 22-1. Att är i sin ordning och truppen med Huntelaar och Robben i spetsen njuter av framgångens sötma. Man slår också Portugal med 4-1 och Kroatien 3-1 i träningsmatcher strax innan mästerskapet.

Man lottas in i gruppen mot bland annat England som också gör ett strålande kval. Men här tar det stopp för Holland. England gör sin läxa och vinner första matchen komfortabelt med 3-1 och Holland är i brygga direkt. Med bara tre matcher i gruppen, så är -2 ett hårt slag för holländarna. Tröstmålet kom först i matchens näst sista minut av Huntelaar. Nu är man illa ute.

Rumänien förlorar även dom sin första match med uddamålet mot Irland. Så kommande fight var av allra största vikt för båda laget. Men även denna gång tar det emot och blir till slut en förlust för Holland. 0-2 efter två snabba mål runt timmen spelat. Trots att man vinner skotten, bollinnehavet och mer lyckade passningar, så mäktar man inte med att vända på underläget. Nu har alla dem andra tre lagen vunnit minst en match. Holland ingen.

Trots att man vinner i sista omgången mot Irland med uddamålet, så lyckas man ändå inte ta sig vidare från gruppen. Den alltför dåliga målskillnaden inför den tredje matchen blir direkt avgörande för nederlaget. Man hade behövt göra minst ett mål till för att klara av att ta tredjeplatsen, och minst 3 mål TILL för att ta andraplatsen från Rumänien. Jan Jansen, med förflutet i Ajax och som assisterande förbundskapten för Holland, bakom bland annat Guus Hiddink, har förlorat allt förtroende från förbundet.

Individuell Statistik:
Efter dem färdigspelade tre gruppspelsmatcherna så har dessa värden och siffror uppenbarat sig statistiskt. Mål, snitt, assist, gula, röda, tacklingar per match och sist skottprocenten. Ronaldo lyckas med bedriften att göra 4 strutar för sitt Portugal, alla målen faktiskt i gruppspelet. Snacka om viktig spelare. Hazard hamnar på samma antal mål, varpå Benteke, Zlatan och Long följer upp efter med 3 mål vardera.

Siffrorna för kolumnerna längst ner, som sticker ut en smula är nog James Milners 5 assist, Ramseys skottprocent och David Silvas galna snittbetyg. Förutom Zlatan så har vi vår egen Oscar Lewicki på delad förstaplats med sina två gula kort.

Lagstatistiken:
Man har ju alltid en tro om att det är Spanien som är det laget som har mest boll, baserat på tiki-takan som bland annat Barcelona använder sig av i sina matcher. Man hamnar så klart högt upp i den listan över lag med mest boll, men man vinner inte. Vinnaren blir istället Tyskland, med 65.67% av bollinnehavet. Imponerade siffra minst sagt. Frankrike tar tredjeplatsen med 61.33% och Sverige hittar vi först nere på en 17:e plats med 45.67%.

Trots att man hamnar sist i sin grupp, så lyckas man ändå bli det lag med mest vunna nickdueller. Man kunde tycka att Schweiz borde gjort bättre ifrån sig i huvudspelet på offensiv planhalva. Mest lyckade passningar blir Belgien med över 1000 stycken på tre matcher.

Gruppspelet är färdigspelat, och vi har fått se många bra matcher genom månaden. Vi har även fått ihop 16 lag från 6 grupper som ska göra upp om den åtråvärda förstaplatsen och knäppa Spanien på näsan. Dem lag som får tacka för sig är; Slovenien, Slovakien, Danmark, Grekland, Ryssland, Holland, Nordirland och Schweiz.

I del 3 så tittar vi på hur det har gått i gruppspelet, vilka lag som gått vidare till slutspel och statistik, mycket statistik. Det tillsammans med hur det har gått i nyckelavgörande fighter för dem lagen som gått vidare, men även för dem lagen som missat avancemanget.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top