FM16

Mikael Funderar: Lita på dig själv

Jag gillar och spela på tipset. Det har jag gjort alltför länge. Här om veckan kom kag över en blogg av en kille som spelar på tipset liksom jag, fast en aning mer framgångsrikt. I en av hans artiklar så pratar han om fenomenet ”rygga”. För er som inte är förmögna med det uttrycket, ska jag försöka förklara vad det innebär.

Vi har en spelare, S1, och så har vi en ”ryggare”, S2. När S1 lägger ett spel, låt oss säga på att Sverige skulle slagit Slovenien senast, och också påvisar det för allmänheten att han gjort så via twitter eller blogg, så väljer S2 att inte själv göra någon ansträngning för att själv finna åt ett spelvärt tips, utan tar rygg på S1´s spel. Han ”ryggar” spelet.

Ett smart sätt kan man tycka. Man behöver inte själv göra någon som helst ansträngning med att leta upp fakta och väga för och emot, och man har dessutom chansen att vinna lite slantar på köpet. ”So far so good”. Nackdelen är ju givetvis att du själv inte har granskat upplägget och förutsättningen överhuvudtaget. Blir man lurad, eller vilseledd, eller bara får bra betting-hjälp?!

Vad har nu detta med FM16 att göra? Ingenting egentligen. Betting kontra ett datorspel. Men det finns så många likheter att det är ruskigt slående. Nästan kusligt faktiskt.

Författaren menar i sin text att det finns två olika strategier för sitt spelande. Å ena sidan så spelar man hög insats och få spel, eller många spel med längre insats. Här kan jag se likheten med många FM-spelare. Antingen så laddar man hem taktik och hörnvarianter, eller så skapar man dom själv. Men precis som författaren, så anser jag att verkligeheten med all sannolikhet ligger i en gråzon någonstans där emellan. Att försöka hitta sin egen sanning och sitt eget sätt är nog något som vi alla måste försöka att sträva efter. Vare sig det är yrkeskarriären, betting eller Football Manager.

Sen finns det alltid förespråkare som säger ”så här är det”, och ”du måste göra så här för att lyckas”. Precis som författaren menar i sin text, så vimlar det av experter där ute som vet bäst och som ägnar en stor del av sin tid att berätta det för andra. Här behöver man själv sålla och försöka hitta dem personerna som ligger närmast sin egen sanning. Det är här som du får mest utbyte av tankar, idéer och funderingar som du har.

Jag nämnde att det fanns många likheter mellan betting, och ”rygga” i synnerhet, och oss som spelar Football Manager. Jag tänkte ta ett par stycken punkter här nedan och försöka klargöra och reda ut hur jag ser på det, utefter att jag läst texten ovan.

Göra researchen själv:
Vi har nyss läst att fenomenet ”rygga” har sina brister. Man förlitar sig helt och fullt på någon annans kunskap och tankar, vilket vi inte har en susning om hur bra den är. Varför inte själv sätta sig ner och granska förutsättningen för att Sverige faktiskt kan vinna matchen mot Slovenien. För och emot. Styrkor och svagheter. Vad är Sverige bra på, och vad är Slovenien dålig på.

Tittar vi på likheten med FM då, så kan man nästan läsa texten innantill igen. Varför ska man ladda hem en taktik, som någon annan har gjort, helt utan att vi vet vad denna har för kunskaper i spelet. Han kan ha köpt spelet igår för allt vi vet. Men länken finns där, och det är för lätt att bara ladda hem och hålla tummarna. Förlorar du, så kommer du spotta och fräsa över ”hur dålig” taktiken var. Vann du, så finns alltid risken att du inte kan identifiera ”varför” du vann. Här finns ju uppsidan för dig som spelar, att sätta sig ner och granska förutsättningarna för ditt lag och sen forma utefter det.

Har jag bara en bra forward, så varför skapa en 433 taktik då med tre anfallare, bara för att någon på något forum gett dig en sådan.

Lyssna inte så mkt på andra:
Författaren menar att man inte ska lyssna sig blind på folk för mycket. Oddset för att Knäckebrödhult vinner på bortaplan med 2 mål över Barcelona är lockande nog. Här vet vi alla att så kommer det inte sluta. Förmodligen med 7-0-vinst för Barca istället. Lyssna inte för mycket på andra, när det gäller betting. Gör din analys själv. Vem säger att inte du sitter på den magiska informationen istället?!

FM-världen är likadan. FÖR många kommer med idéer och galna upptåg som dom vill att du hoppar på så att dom får sina 15 minuter. Jag ha skapat en taktik med en mittback och fem anfallare. Så postas det på twitter och någon ”twitter-kändis” gör en RT, och drevet är igång. Wow, här är något helt unikt. Unikt sätt att förlora på ja. åter igen, så vill jag att du litar på dig själv och dina egna kunskaper att hitta den perfekta vägen för just dig och ditt lag. Lyssna på dig själv, och inte så mycket på alla andra.

Bygg din egen kunskapsbank:
Vad menar jag med det då? Kunskapsbank. Ja, låt mig förklara. Vad gör skillnaden mellan en ytterback med understöd, mot en komplett offensiv ytterback som gillar att anfalla? Du har ingen aning. Du är nyfiken. Du provar skillnaden. Efter ett par matcher med att se vad som händer med varje roll, så har du till slut lärt dig att den ena är mer defensiv, och den andra älskar att anfalla. Du har nu ”byggt en kunskapsbank” om just dem rollerna i spelet. En kunskap du har med dig framöver i alla dina lag och formationer. På så vis så kan du fortsätta bygga din bank med relevant information för allt som rör spelet faktiskt. Roller, ekonomi, ungdomsutveckling och mycket mycket mer. Kunskap är makt. Vi vill alla åt just den makten.

Lär dig av misstagen:
Du kommer att göra misstag. Det gör alla. Till och med dem allra bästa FM-spelarna gör misstag. Ibland små, där man missat något litet i matchen. Ibland stora misstag som leder till 0-5 förluster och moral som sjunker som en sten. Men ack den som ger sig. För att bli bättre, så tar man till sig all information man kommer över, och lagrar dem i kunskapsbanken, så också med dina misstag. Blir det för lite skott framåt med EN forward och två YTTRAR?! Bara inlägg som nickas bort av motståndarnas mittbackar?!. Här får vi lära oss av misstagen, och istället ändra yttrarna till tex inre anfallare och se om det gör skillnad. Funkar ypperligt mot en 5-backslinje kanske du märker. Underbart. Lärt oss av misstagen. Lagra och utnyttja.

Rannsaka dig själv, och din egen kunskap. Bra och dåligt:
Alla kan inte vara grymma på alla segment i spelet. Här får man rannsaka sig själv och se om det kan vara något som du kan ge till dina hjälptränare och assisterande tränare. Kanske kan låta ass tränaren ta hand om U-lagen, och allt som rör det. Du har lite för lite kunskap i ämnet. Tills du blivit bättre i frågan, så kan du ta hjälp. Men även se över dem pusselbitarna som du är grym på. Dem ska du hålla sylvassa hela tiden. Praktisera och förfina så att du hela tiden har övertaget i det segmentet.

Kontentan:
Vad vill jag då ha sagt som vi kan summera i en enda mening?!? LITA PÅ DIG SJÄLV. Du är grym. Du kan mer än vad du tror. Mycket mer. Efter att proklamerat detta med eget skapande och bygga kunskapsbank under dem senaste tre spelversionerna, så vet jag att det går, och jag vet också vilken glädje och eufori som studsar tillbaka på mig i det här fallet när saker och ting går som jag vill. Att få till defensiven OCH anfallsspelet samtidigt i en grym symbios är ett rus som är galet fantastiskt.

Du har inget att förlora på att INTE försöka på egen hand. FM är ett spel som tar tid, oavsett vad för slags save du spelar. Så att ”inte hinna” köper jag inte. Att inte förstå är en annan sak. Men bygg då din bank och investera i dig själv och bli en GRYM Football Manager från idag och framåt.

Glöm heller inte att fråga om du kör fast eller inte förstår. FM-communityn är stor, även i ett litet land som Sverige. Det finns inga dumma frågor. Ställ dom och du kommer märka hur många som vill och kan hjälpa dig till att bli lite bättre för varje dag som går.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top