FM16

Scoutrapport: Andrés Cubas

Andrés Cubas:
Boca Juniors har fostrat en hel drös med fantastiska framtidslöften genom åren. För att nämna ett par, så har vi Jonathan Calleri, Cristian Pavon och Guido Vadala. Lägger vi till legender såsom Carlos Tevez och Juan Roman Riquelme till det, plus dem oslipade diamanterna Pedro Silva Torrejón, Julián Chicco och Rodrigo Bentancour så börjar bilden klarna en del. Men vår man för dagen är ingen av dem ovannämnda. Vår man är en framgångssaga rakt igenom. Vår man är en av klubbens stora namn för framtiden. Låt oss presentera Andrés Cubas (till höger i bilden ovan).

Det finns mycket att bli upphetsad över när man ser Andres i tidig ålder. Det första som jag tittar på är vart på mittfältet han kan spela, och till min glädje så behärskar han DM-positionen mycket väl. Det får vi bekräftat när vi tittar till stapeln för rollen under kartan. Defensiv speluppläggare. Underbart. En roll som kommer att användas av nästan alla lag.

Hans värde är ju skrattretande i det här skedet av hans karriär. Men det är klart, svårt att värdera en 18-åring till mycket mer. CA 2.5 och PA 4 stjärnor säger också en del om hans framtid i spelet. Lägg därtill hans imponerande attribut för tex teknik, bolkänsla, arbetskapacitet, kyla, positionsspelet, speluppfattningen och smidigheten. Lägg till passningar och förutseende så börjar vi närma oss bilden av en storstjärna om 8-10 år.

Det som KAN tala emot honom under karriären, på en position som DM där det kan gruffas och stångas lite under matcherna, är hans fysik. Bara 163 cm och 60 kg lätt. Här får vi se längre fram i denna artikel om det kommer att spela någon roll eller inte.

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpade för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till dagens hjälte och se om det är spelets rekommendation som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Andrés Cubas. Vi har tagit klivet ända fram till sommaren 2025. Profilen för vår speluppläggare är i grafiken nedan. Han har hunnit bli hela 29 år vid det här laget och hans peak är precis nu. Han spelar inte längre i Boca som var hans inledande klubb. Han har köpts över och spelar för tillfället i Barcelona av alla storlag. Fantastiskt kvitto. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har stigit enormt från dem inledande 13 miljonerna och är nu uppe på hisnande 495 miljoner kronor.

Han har tränats upp på fler positioner, men kanske inte dem som man skulle gissa på förhand. Han har fått lite kunskap som högerback. När vi tittade till honom inledningsvis, så hade han inte tagit sig in i U-landslaget. Nu tio år senare så har han 40 landskamper för sitt Argentina, samt 1 mål. Hans CA, som var 2.5 för tio år sen, är nu 4. Han har så vitt vi kan se här, maxat sin potential och går på full kraft.

Attributmässigt så har han utvecklats väl. Hans värden för den defensiva speluppläggaren är markerade som ni ser. Nästan alla attribut som är av vikt för den rollen är galet höga. Enda man kan ha anmärkning på är hans ”tia” på balansen. Den ingår i rollen, och kan ha påverkat honom negativt. Vi nämnde ”en stortjärna” tidigare, och vi kan inte annat än att bekräfta dem tankarna. Han har vuxit 2 cm och tappat 1 kg på tio år. Men det verkar inte påverkat hans karriär som det ser ut.

Historik:
Man kan inte klaga på hans utveckling, och inte heller hans karriärsval av klubbar. Hans agent måste ha gjort ett mycket slitsamt jobb för att knyta till sig dessa storklubbar i ett tidigt skede i karriären. Benfica köpte honom för 80 miljoner i vinterfönstret 208/19. Då hade han gjort ett galet bra jobb för Boca och köpet kunde säkert inträffat något år tidigare. Men det blir tyvärr bara 1.5 år för sin portugisiska arbetsgivare. Inför säsongen 2020/21 så kommer Bayern Munchen av alla lag och köper honom för 620(!) miljoner kronor. Man har sett en enorm potential och vill inte gå miste om denna fantastiska talang. Han ta en given roll i startelvan och har den under fyra år. Hans är med och bidrar till både ligaguld och CL-titel för sina tyska vänner. men sista året blir lite av en besvikelse och man väljer att sälja honom vidare till Barcelona inför året 2024/25. Här hann han med 37 matcher och 11 poäng, 7.38.

Vår rekommendation är KÖP.

En spelare för framtiden. PUNKT! Balansgången att köpa honom tidigt, och sen tvingas släppa honom till en större klubb för en ”mindre” större summa. Eller vänta och ta honom i andra vändan. Det är det man får väga för och emot huruvida man vill göra. Jag tror inte att han kan behållas, oavsett klubb. Så här får man ett par säsonger och då gäller det att maxa honom rejält. Oavsett så får du en grym spelare som kommer leverera.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top