FM16

Scoutrapport: Filip Krovinovic

Filip Krovinovic:
Kroatien 1995. Vår man för dagen föds i Zagreb det året. 20 år senare har skrivit på sitt allra första kontrakt med en klubb utanför hemlandet. Prislappen hamnar på 7.5 miljoner kronor, och flytten går till Portugal och närmare bestämt Rio Ave i högsta divisionen. Två år tidigare så kallas han upp till Kroatiens U19 lag, och året därpå, 2014, så väljs han in i U21-laget. I denna genomgång så vill vi presentera för er Filip Krovinovic.

När saven startar så är Krovinovic nyss ankommen till Portugal och sin nya klubb. Han är en mittfältare på det centrala delen av planen. Han behärskar både en CM roll, så också en offensiv roll strax bakom anfallarna. Trequartista och offensiv spelfördelare är hans starkaste roller enligt grafiken nedan. Det stärks upp när man tittar till grundläggande attribut för dessa två roller. Speluppfattning, passningar, bollkänsla, spel utan boll och smidigheten. 3.5 CA och 4 PA säger en del om hans framtid i spelet. Han värderas till 7 miljoner i dagsläget. 40.000 kr per månad kommer att öka, tro mig.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Filip Krovinovic. Vi har tagit klivet ända fram till sommaren 2025. Profilen för vår mittfältare är i grafiken nedan. Han har hunnit bli hela 29 år vid det här laget, och han spelar inte längre i Rio Ave som var hans inledande proffsklubb utanför hemlandet. Han har köpts över och spelar för tillfället i Man City, England. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har stigit enormt från dem inledande 7 miljonerna och är nu uppe på ruskiga 390 miljoner kronor.

Det första som jag lägger märket till är hans landskamper. 26 stycken för att vara exakt. Att dem allra bästa spelarna hamnar i landslaget är inget märkligt. Att Krovinovic har hamnat där inte inget att höja brynen över. Lönen har mångdubblats och är nu på 9.64 miljoner i månaden, mot dom tidigare 40.ooo. Trequartistan är borta, och har ersatts med en defensiv speluppläggare. Han har alltså stärkt sin roll som nav i sin klubb. Den som styr spelet, oavsett om det är längre ner i banan, eller högre upp. Utvecklingsmässigt så har han gjort ett riktigt hästjobb. Vi ser hela 14 attribut som är 16 eller mer. Han har unika attribut för spelfördelaren som är hissnande höga. Bollkänslan, passningar, speluppfattningen och kylan för att nämna några. Beslut, finess och arbetskapacitet på det. Alla värden på ordentligt höga nivåer.

Historik:
Som vi har varit inne på tidigare, så börjar han sin karriär i Zagreb. Här bygger han upp ett intresse runt om i Europa. Men det är Rio Ave som snor åt sig gunstligen för 7.5 miljoner. Här blir han kvar sen 3.5 år, och gör ett mycket bra jobb för sin andra arbetsgivare. Så bra att Burnley(!) slänger upp 110 miljoner för honom inför säsongen 2019/20. Även här blir det 3.5 år. Mycket speltid, och många poäng. Burnley stannar kvar i Premier League alla år, kanske just pga Krovinovic. Nu har dem allra störta klubbarna fått upp ögonen för vår mittfältsgeneral. Men den klubb som drar det längsta strået är Manchester City. 480 miljoner blir prislappen, och han göra ett grymt första halvår. 6 poäng på 15 matcher, 7.09. Detta följs upp med ytterligare två fantastiska år för sin engelska klubb. 83 mål, 59 assist och 37 ggr utsedd till MS på 411 matcher.

Vår rekommendation är KÖP.

KÖP, KÖP, KÖP. Herregud, KÖP. 7 miljoner när man startar saven är sjukt lågt för vad man får senare. Visst, det kan trissas upp lite grann. Men inte särskilt högt. Med tanke på vad jag påvisat i statistiken den senaste tio åren, så vore det tjänstefel om du INTE ens försöker värva honom. Han kommer bli en världsspelare av yttersta rang. En trogen och hel mittfältare dessutom.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top