Analysen

Få ut det mesta av dina avbytare

Vi har alla upplevt det, när man spelar en match på Football Manager och den startelvan som man hoppades så mycket på klarar inte av att göra den stora skillnaden på plan. Din anfallare missar enkla lägen, dina mittbackar tar till synes märkliga beslut och dina mittfältare blir överkörda på mitten av motståndet. Ditt lag skulle behöva något alldeles extra, och det extra kan komma från oväntat håll, från avbytarbänken.

Jag har spelat Football Manager och Championship manager under många många år, och jag vet defacto att ta in fräscha avbytare kan betyda skillnaden mellan förlora och vinna en match. I den här guiden så vill jag försöka förklara hur du väljer ut vilka spelare du ska ta in, och vid vilket tillfälle att göra så.

Låt oss starta med ett par påståenden: Göra inte ett byte bara för bytets skull. Byt bara en spelare när du verkligen behöver göra ett byte. Risken att du råkar ut för en skada eller tvingas till en obalans i taktiken är alldeles för stor. Dessutom vill du inte göra ditt tredje byte i den 55:e matchminuten och därefter råka ut för en skada tio minuter senare.

Vem är det som vi ska ta av banan?
Ytterligare ett påstående om byten är; En trött spelare behöver inte bytas ut under varje match du spelar. Spelare med höga värden på koncentration, finess och/eller beslutsamhet kan fortfarande vara av största vikt senare under matchens slutskede. Så, när du gör ett byte, överväg följande;

Har jag några varnade spelare på nyckelpositioner?
Du vill inte hamna i rävsaxen och stå med tio man på plan för att man dragit på sig ett onödigt andra gula kort. Så håll ett öga på dina spelare som har en varning, speciellt spelare som är mer aggressiva än andra.

Finns det några trötta spelare som saknar dem mentala attributen att fortsätta kriga på plan?
Håll ett öga på dina backar med låga värden på koncentration, beslut, kyla och beslutsamhet. Dem spelarna bör vara dem första att lämna planen.

Finns det spelare som är antingen nervösa eller ointresserade?
Du kan använda ditt sidlinjesnack och halvtidssnack för att komma runt detta, men om det nu mot förmodan inte skulle lösa sig, så byt ut dessa spelare. Dem flesta spelare med lågt värde på beslutsamhet tenderar att bli nervösa och ointresserade. Det är vår rekommendation att ni överväger att sälja dessa spelare.

Finns det spelare som är småskadade?
Håll ett öga på dessa spelare, då ett byte inte alltid är nödvändigt. Att få en smäll brukar tendera att man tappar i hälsa 20-30%, men det kan lika gärna vända tillbaka upp efter 5-10 minuters spel, såvida inte det är en allvarlig skada som det handlar om. Om spelarens hälsa inte återhämtar sig och kanske till och med fortsätter att vika sig, ta ut spelaren från plan.

Finns det några spelare med låg moral?
Spelare med låg moral kommer inte vilja kriga för ditt lag. Dessa spelare tenderar att göra avgörande misstag som kan avgöra matchen till motståndarnas fördel.

Vem ska då tas in på planen?
Vi har precis gått igenom vilka spelare som du bör ta av plan, men hur ska man tänka med dem som ska in i matchen? Vilka spelare du tar in på plan beror på situationen och tiden för bytet. Låt oss ge er ett par exempel:

Situation 1: En match som står och väger (liten ledning, ni ligger under med 1 mål eller det är lika)

Ta in spelare som:

Har bättre moral än dem spelare du vill ta av plan
Det första du behöver titta på inför ett byte är ”mentalitet och moral”. Spelarens hälsa är viktigt, men inte lika viktigt som mentaliteten för dina spelare. Om du inte har spelare tillgängliga som har bättre moral, vänta lite. Stressa inte bytet och hoppas på det bästa.

Försvarare med goda mentala attribut
Speciellt om du har en liten ledning och är tillbakapressade långt ner på egen planhalva. Att ta in fräscha backar med höga värden på koncentration och beslutsamhet kan ge laget det där lilla extra under den sista delen av matchen.

Erfarna spelare
Om du har en nervös spelare på plan, kolla din bänk och se om du har någon mer erfaren spelare. Äldre spelare brukar oftast ha bättre mentala attributer och spelar lite bättre under press.

Situation 2: När matchen verkar avgjord (du har en stor ledning)

Ta in spelare som:

Ungdomar och ”wonderkids”
Ett ypperligt tillfälle att låta dina prospekt och ”wonderkids” få några minuters speltid. Att ge dem speltid med A-laget kommer att öka deras moral och snabba på utvecklingen.

Nytillskotten i truppen
Spelare som är nya i klubben behöver tid att sätta sig in i ert spelsystem och trupp. Att byta in honom i matcher som dessa, kommer hjälpa honom att växa in i laget på bästa sätt, utan någon press.

Spelare som gnäller
Alla som spelar spelet har gnällspikar, som gnäller över för lite speltid. När tiden är rätt, så byter du in dom. Det lugnar ner dom en smula och hjälper även dig att behålla jobbet.

Spelare som återkommer från skada
Även fast du helst vill byta in dina spelare som återkommit från en skada i reservlaget för att komma tillbaka i full hälsa, så kan det vara klokt att spela dem även i A-laget. På det viset så kan spelaren få tillbaka matchträningen och även förbli motiverad att spela.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Bilden är hämtade från http://www.mardromselvan.se/
Fritt översatt från våra vänner på http://fminside.net/

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top