FM16

Guide: Hur du slösar tid på FM16

En av dem mest frustrerande situationerna när man spelar Football Manager är när man släpper in ett mål under dem sista tio minuterna av en match. Speciellt när man har en 1-0 ledning och gör sitt yttersta för att inte förlora den. En liten taktiskt ändring skulle kunna vara skillnaden mellan vinst och förlust under den avslutande delen av matchen i ett sådant läge.

När du leder med bara ett mål, så är det inte viktigt hur du spelar, utan helt och hållet att du säkrar ditt resultat. På Football Manager så kan detta enkelt skötas genom att man justerar i sin taktik och väljer några avgörande lag- och spelarinstruktioner. I den här guiden så ska vi försöka att dig att sätta upp din taktik och låta dina spelare slösa tiden likt José Mourinho eller Diego Simeone.

Taktiken
Det första du behöver göra är att granska din taktik. Dem flesta som spelar FM tenderar att använda sig av en offensiv spelstil. En 4-3-3 eller en 4-2-3-1 är dem mest använda taktikerna. Genom att du justerar och ändrar i din taktik under dem sista 20 minuterna av matchen, så kan du bygga extra momentum på mittfältet och support för dina försvarare.

Saken är den; När du leder matchen med ett mål, så kan du förvänta dig att motståndarna ökar pressen på ditt eget lag. Det betyder att dom skickar fram fler folk upp i banan för att hjälpa till med anfallen. Så det är vårt viktigaste tips att du således tar hem fler folk i defensiven, samtidigt som du lägger dig på kontringsläge när tillfälle uppstår. Lämna bara en anfallare kvar högst upp. Rimligtvis en stark spelare, som också är tämligen snabb. På det viset så kan han inte bara hålla fast bollen, utan också ta sig bakom motståndarnas försvarslinje.

Spelarnas roller och uppgifter
Nästa steg i denna guide är att du kollar till dina spelares roller. Spelarnas roller är det mest kritiska när du ska försvar en liten ledning. Det mest ideella här vora att ha 4 spelare med anfalla som uppgift, 3-4 med understöd och 3-4 som har försvara som prioritering. När du ska försvara en liten ledning, så kommer du behöva justera detta. Den enda offensiva kraften som du vill ha kvar i uppställningen är din ensamma anfallare längst fram. Han måste fortsätta pressa backlinjen, se till att deras defensiv hela tiden håller ett öga på honom och minimerar risken att tappa bollen. Dem andra 9 utespelarna bör antingen ha understöd som uppgift (mestadels spelare på kanterna) eller en försvarande uppgift (alla dina försvarare och minst två av dina mittfältare).

Laginstruktionerna
Sen vill du givetvis ändra och justera din lagintruktioner. Nyckeln när man ska slösa tid är att inte ge för mycket yta till motståndarna, och inte heller pressa för mycket (annars hamnar man lätt ur formationen). Du behöver skapa ett fort i och runt ditt eget mål och inte under några omständigheter släppa in motståndet innanför murarna. Här är ett exempel på laginstruktioner när du vill slösa tid:

Ditt mål här är att hålla i bollen när du har bollinnehavet. Om du inte har bollen, så är det av yttersta vikt att du inte sätter hög press och att du ser till att dina spelare håller sina postioner, så att ditt lags formation håller sig intakt.

Spelarinstruktioner
När du ska justera spelarinsturktionera för spelare så är det viktigt att du startar med målvakten. Han kommer förmodligen känna på lädret en hel del, så det är oerhört viktigt att du ger klara direktiv till just honom. I grafiken nedan så ser du ett exempel för instruktionerna för en målvakt som ska slösa tid.

Det första du behöver göra är att se till att han sänker tempot när han får tag i bollen. Sen när han har bollen, så vill du instruera honom att ta långa utsparkar. Hans instruktioner bör vara att slå upp bollen bakom motståndets försvarslinje. När bollen väl kommer upp dit, så har du din ensamma anfallare som ligger på rulle och kanske kan snappa åt sig den ankommande bollen.

En till position som du behöver justera är just din ensamma anfallare längst fram. Här har du några bra instruktioner att delge din anfallare med:

Jag älskar att spela min ensamma anfallare som Komplett anfallare. Då kan han både sätta press på försvaret, samtidigt som han stressar backlinjen med att ligga och fiska för en genomskärare. Han kommer leta efter en möjlighet att gå i djupled för att sen hålla i boll när han såväl får tag i den.

Avbytarna
Ett bra sätt att slösa några extra sekunder från dina motståndare är att genomföra byten. När du göra dina byten så tvingar spelet att upphöra för ett par sekunder, och det i sin tur förstör motståndarnas rytm och momentum. Om du har en liten ledning, så försök att hålla din ursprungliga elva på plan upp till matchminut 75-80. Om ditt lag får utstå högt tryck vid den tidpunkten, så kan du börja göra dina byten och bryta ett eventuellt ”flow” för dina motståndare. En av nackdelarna med att göra byten, är att domaren lägger till tid på klockan, vilket kan kännas förödande länge för ditt lag.

* Ett tips är att du gör dina byten separat. Om du byter in en spelare i taget, så kommer du att slösa mer tid än om du tar allihopa samtidigt. Byt således aldrig in 3 spelare på en gång.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Fritt översatt från våra vänner på http://fminside.net/

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top