Analysen

Lär känna dina styrkor och svagheter

Jag kan allt som oftast rikta in mig på motståndarnas svagheter i första hand, mer än att spela på mina egna styrkor. Kanske inte är så vanligt att man gör så. Förmodligen är det vanligare att man slänger upp det bästa lag man har, för att sen försöka se till att man är snäppet bättre än motståndet så man vinner, med minst ett mål. Men likt ett lejon som ska skaffa föda, så siktar han in sig på

Jag kan allt som oftast rikta in mig på motståndarnas svagheter i första hand, mer än att spela på mina egna styrkor. Kanske inte är så vanligt att man gör så. Förmodligen är det vanligare att man slänger upp det bästa lag man har, för att sen försöka se till att man är snäppet bättre än motståndet så man vinner, med minst ett mål. Men likt ett lejon som ska skaffa föda, så siktar han in sig på det svagaste bytet i flocken och slår till i rätt ögonblick. Där har du lite av min filosofi med Football Manager, oavsett version.

Under den här analysen så kommer jag att beskriva och berätta om en match som jag spelade med Sheffield Wednesday mot West Brom i Premier League, på bortaplan och med, på förhand, ett bättre utgångsläge. Vi låg på plats 5 vid matchstarten, och WBA låg på en 15:e. Hemmalaget hade valt att spela en rak 4-4-2 uppställning som ni ser i grafiken nedan. En uppställning man valt att spela med under flertalet matcher denna säsong. Min inledande tanke var givetvis hur jag ska få övertaget i matchen. På vilket sätt ska jag sätta upp mitt eget lag och ge instruktioner så att jag får det bästa utgångsläget?!

En av svagheterna med en rak 4-4-2 är att man ”bara” har två spelare på innermittfältet. För att lyckas väl med denna formation, enligt mig, bör man ha riktigt skickliga spelar på det centrala mittfältet så att man kan känna sig säker i 1v1 situationerna som uppstår. Vanligtvis så ställer dem flesta upp med en 4-2-3-1 eller en 4-3-3 där man har en DM och två offensiva yttrar. I båda exemplena så har man tre innermittfältare. Borde vara nog för att ta ner WBAs två?!

Jag väljer dock att ställa upp med en 4-4-2 jag med, men istället för en rak, så tar jag och ställer upp en smal diamant som utgångsposition. Varför gör jag nu detta undrar ni?! Jo, av flera anledningar.

1) Vill kontrollera mitten. Vi kommer vara 4vs2 på mitten. Räkna därtill en anfallare som tar några steg ner i banan och assisterar.
2) Vi kommer tvinga ihop motståndarna centralt i banan för att hjälpa till i spelet runt centrallinjen, vilket ger oss ypperlig ytor på kanterna att bygga anfallen utifrån.
3) I och med att vi spelar med två anfallare, så kommer dem behöva antingen ta hem en MC eller ytterbackarna för att ge understödet i defensiven. Inget av alternativen är fördelaktiga för WBA.

Bilden till vänster är ursprungspositionen innan match. Bilden till höger visar hur det såg ut efter matchen, om man tittar till medelplaceringarna för respektive spelare.

Det startade på twitter
Den här bilden nedan lade jag upp på twitter här om dagen och ville påvisa hur jag tänker när jag sätter upp mitt lag utefter motståndarnas svagheter. Men det kom så pass många reflektioner på den bilden, att jag nu vill göra en lite längre text och förklara mer ingående hur jag tänker. I det är exemplet så blev det så uppenbart hur vi lyckades med bedriften att klämma ihop försvaret på motståndarna, och samtidigt utnyttja kanterna för inlägg att jag bara var tvungen att visa det i en bild. Texterna svarar på en hel del frågor dem själva.

Klicka på bilden för att får den i större format.

Högre försvarslinje och högre press
I och med att WBA har två anfallare som vägrar att jobba i defensiven, så blir det lätt för oss att sätta hög press på bollhållaren och ge honom så lite val som möjligt att passa till. Våra anfallare ”tar ut” mittbackarna, samtidigt som en av våra centrala mittfältare (i den högra upplysta ringen) tar markering på spelaren som skulle kunna vara navet för en spelvändning. I och med att vi också har en hög defensiv linje så ställer vi även deras anfallare offside allt som oftast vilket inte heller det ger passningsalternativ för deras bollhållare.

Kantbytena ger fördelar
I det här exemplet så vill jag påvisa att pga av våra kantbyten och snabba ytterbackar, så tvingar vi WBA att dra isär sitt lag så pass att det till slut måste ”tjäna” tid i defensiven och ta hemjobbet mot sin egen box tidigare. I den här sekvensen så har dem åtta utespelare inom eget straffområde.

Kattens lek med råttan minst sagt. Ser mer ut som ett handbollsanfall snarare än ett fotbollsanfall.

Övertaget ger övertaget i uppspelet
När ytan mellan deras anfallare och yttrar blir för stor, så ger det enkla möjligheter för oss att bygga upp spelet i och runt. Lees här, passar ut till vår vänsterback som står helt ren. Nu blir deras högerytter tvungen att sätta press på honom för att minska tiden för uppspelet. Men därtill så lämnas våran ”triangel” på mitten helt rena och enkla mål för vår vänsterback att spela upp på.

Samtliga motståndare med röd markering på sig, ligger på tok för långt ifrån sin gubbe, något som vi tar vara på när vi bygger för nästa anfall. Korta passningar i kombination med ett lite högre tempo gör att bollen tar sig fort mellan spelarna på mitten. Det i symbios med offensiv mentalitet gjorde att vi nästan såg ut att spela ett kontringsspel emellanåt.

Stora ytor på kanterna=Offensiva ytterbackar
Vi har som vi sagt ett par gånger nu, tre innermittfältare som tvingar ihop deras mittfält så att det ”jämnas” ut från det inledande 4vs2 övertaget. Yttrarna tvingas lämna sina kanter för att söka sig inåt i plan mer och mer för varje minut som går. I det här fallet har vår DM-F spelat bollen till en av våra mittbackar, som snabbt hittar upp till vår högerback som enkelt har avancerat upp längs sin kant.

Nu tvingar vi WBA att flytta över allt dem har till vår högersida, för att möta upp i det defensiva arbetet. När dom mittfältarna som är markerade med röd ring flyttar ut, så skapas det en stor yta bakom dem som våra ”tre” joggar in i och blir möjliga uppspelspartners i. Vår andra ytterback håller bredden när kantbytet uppstår.

Press och tätare markering
Här har Carlos Mané bollen. Han är deras offensiva vapen på högerkanten. Med en hög press tidigt i banan, så tvingar vi honom till snabba beslut. Manés innermittar står i passningsskugga. Mittbackarna är markerade. Hans ytterkollega står för lång bort och det kommer 3-4 motståndare rusandes emot honom.

Förutom det alternativet att spela bollen bakåt igen till högerbacken, vilket inte kommer ske, så har han bara ett val kvar att göra. Skicka bollen på chans på sina anfallskollegor. Den ena står i offside, och den andra är markerad. Men bollen kom, och den rann ner till vår målvakt. Så var det ofta som deras anfall såg ut. Uddlösa och ogenomtänkta.

Prozone
Vi har en av våra anfallarna som ”komplett anfallare”. I den rollen så finns det utrymme att komma ner i banan mellan mittfält och anfall för att möta boll, löpa mot försvaret, prova långskott eller löpa ut mot kanterna eller slå genomskärare. Som vi ser i grafiken nedan, så slogs det en och en annan boll direkt upp till honom när vi vann boll strax utanför vår egen box. Han tog emot den, vände upp och serverade vidare bollen till en högerback på språng, eller vår offensiva mittfältare.

Rörelseschemat för WBA
Den sista bilden tog jag fram för att påvisa hur WBAs rörelsemönster såg ut efter matchen. Det mesta spelet är centrerat runt mittlinjen. Ja, förutom det defensiva spelet runt sitt eget straffområde. Tycker vi lyckades väl med uppgiften att använda oss av motståndets svagheter, än att gå alena på våra styrkor. WBA, trots hemmaplan, fick bara 5 skott på mål, och dessa fem var alla en bra bit utifrån, förutom en som tog i ribban.

Hur slutade matchen då?
Jo vi vann den givetvis. På ett betryggande sätt dessutom. Tidigt mål redan efter kvarten gjorde inte mitt jobb svårare. Bollinnehavet slutade 50-50 faktiskt, och många värden slutade tämligen jämna. Det som gjorde att vi drog det längsta strået och vann, var hemläxan som vi gjorde inför matchen. Vi tog vara på dom möjligheterna som till slut uppenbarade sig.

1/4 i klara målchanser. 10-18 i skott. Snittbetyget över lag, 6.79/8.00.

Vi gjorde en liknande artikel i ämnet på FM15. Om ni är sugna på att läsa den också, så har ni den här via länken.

Slutsats:
Det är inte nog så viktigt att inte stressa när man spelar FM16. Ge dig tiden att förstår och veta vad det är du gör, och varför du gör det. Vad händer om jag gör så här? Hur påverkar det laget och deras spelsätt om jag ändrar lite här, lägger till här och drar ifrån här? En aspekt i spelet som är av yttersta vikt när det gäller att nå framgång, förutom en fantastisk taktik, är att utnyttja all tillgänglig information för att kunna identifiera motståndarna. Både vad gäller deras svagheter och utnyttja dem, men även deras styrkor och försöka stänga dem så gott det går.

Det finns massor med att se över när det gäller just förberendandejobbet inför matcherna. Man kan tex titta på ligaplaceringen, samt förhandstipset för att se lite vad laget har för förväntningar denna säsong. Har dom tappat spelare senaste tiden eller kanske står utan tränare till och med. Det hela handlar om hur mycket tid och lust har du att lägga på detta moment i spelet. Hur du än gör, så hoppas jag att du når framgång.

Lycka till.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top