FM16

Scoutrapport: Ivan Cavaleiro

Ivan Cavaleiro:
En egen produkt rakt igenom. Han kom upp i akademin redan som 13 åring, och stannade i klubben som trodde på honom och utvecklades till en så pass bra spelare att han 2012, som 19 åring, fick chansen i A-laget. Resan hade bara börjat. Redan två år innan så kallades han upp till Portugals U17 lag, för att flytta med upp i utvecklingslagen via U18, U19 och upp till U21. Nu var det dags att ta det stora steget upp i A-landslaget. 28 februari 2014 blev datumet för premiären. Hans karriär går spikrakt upp och nu är han några år över 20. I denna genomgång så vill vi presentera för er Ivan Cavaleiro.

Vår man för dagen är 21 år, offensiv yttermittfältare med 3.5 i PA och ett värde på 132 miljoner kronor. En oerhört snabb och teknisk kantspelare med god teknik och med en oerhört hög arbetskapacitet. En av få spelare som har rollen ”Raumdeuter” på sin roll-lista. Kanske det är dags nu att prova på den där rollen som du så länge har suktat efter och velat spela med.

Efter sin tid i Benfica, så tar han sig till Monaco via Spanien och Deportivo. Nyinköpt och ivrig att göra stort intryck på sin nya arbetsgivare. Ett mycket intressant ämne ute på sin kant. Han har nämligen gjort 7 mål på 14 U21-landskamper, en siffra som höjer mångas ögonbryn, minst sagt. Han kommer inte att stanna i Frankrike speciellt länge om vi får sia om framtiden.

Stats efter 10 säsonger:
Ivan Cavaleiro spelar inte längre i Monaco. Dock är han i Frankrike, och Marseille efter tio år med fotbollen som yrke. Hans PA har sjunkit till 3, och därtill så har han 3 på CA. Men det är kanske inte så konstigt. Han är 31 år vid tidpunkten och karriären har börjat stagnera. Värdet är 140 miljoner, och han har en saftig lön på hela 7 miljoner kronor. Wow. 2 landskamper blev 23 totalt. 7 mål i a-landslagströjan innan den lades på hyllan.

Attributmässigt så ser han fantastisk ut, trots sin något höga ålder. Det är inte någon attribut som har skjutit i höjden sen sist, men väldigt många har gått upp ett par steg, och det i sin tur ger ju en grym samling värden att räkna in. Fortfarande snabb, teknisk och arbetsvillig.

Han har vunnit OS med Portugals U23, spanska supercupen 3 gånger, Copa del Rey 2 gånger, La Liga 3 gånger, Champions League 1 gång och Ligue 1 en gång.

Han fick utmärkelsen årets löfte 2016 i Ligue 1, uttagen i Monacos bästa elva säsong 2016, Invald i Portugals sammanlagd bästa elva någonsin 2021, uttagen i Real Madrid bästa elva 2 gånger och uttagen i Marseilles bästa elva 2024. Han osar framgång vart han än går.

Historik:
Som 21 åring går han från deportivo till Monaco för en tämligen hög transfersumma. Redan här ser man att han kommer bli en bra fotbollsspelare genom hela sin karriär. 1.5 säsong senare så köper Real Madrid över honom till La Liga för galna 750 miljoner kronor. Man tror stenhårt på denna offensiva ytter. Men med en stukad ankel och en uttänjd knäsena så blir hans förhoppningar grusade under första 1.5 säsongerna. 11 matcher totalt, och man kunde gissa att en försäljning var på gång. Men han fick stanna kvar. Men i slutet på 2017 får han en skada i ryggen och blir borta i 3 månader. Ännu en hård stöt för Ivan. Efter det blir det inte så mycket spel överhuvudtaget. Men när han väl får spela, så gör han det grymt. Bra snitt år efter år. Därtill så ligger han på en poängfabrikation på någonstans runt 0.33. Ibland smyger det sig till och med upp till 0.5 vissa år.

Säsongen 2023 blir hans sista med Real. I vinterfönstret så säljs han för 41 miljoner till just Marseille. Här får han bra med speltid, och får möjligheten att får spela en säsong med Dunnarumma, Sanches, Bruno Fernandes för att nämna några. Till det så kröner han sin karriär med ett ligaguld sista året, säsongen 2024/25.

Vår rekommendation är VÄNTA OCH SE.

Trots att han förmodligen blir helt galet bra i vilket lag han än kommer till, så är han för dyr om det ”lossnar” för honom direkt. Här får man förmodligen hoppas på att han ”failar” och drar på sig en skada tidigt i karriären, och sen snappa upp honom för en tämligen billig peng. Annars skulle jag avstå att köpa honom. Inte värt 750 miljoner kronor.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top