FM16

Scoutrapport: Iver Fossum

Iver Fossum:
Rubriken lyder: Iver Fossum, the next Martin Odegaard on Real Madrid’s radar!

Redan som 14 åring fick landets största klubb Rosenborg upp ögonen för denna produkt från Strømsgodset IF. Men Iver stannade Godset trogen ytterligare 5 år. Då har han fyllt 19 år och det är då som vi stöter på honom i spelet. Norsk press menar att när Real Madrid var i Norge och skulle knyta ihop säcken med Martin Ødegaard så hamnade dom osökt i diskussioner om Fossums potential och framtid. Man menar att Iver Fossum, tillsammans med Ødegaard och Mats Dæhli representerar en spännande generation i norsk fotboll. I denna genomgång så vill vi presentera för er Iver Fossum.

Grafiken nedan visar hur Iver ser ut när spelet drar igång. Central mittfältare som redan nu har goda attribut för att ”fylla” stapeln för dem bästa rollerna för honom. Han kan dessutom spela OMC och DM. Kan visa sig vara viktiga positioner längre fram i hans karriär. 3.5 miljoner i marknadsvärde är ju skrattretande. Redan här vet man att han kommer bli uppköpt av en storklubb. 4 stjärnor i PA säger också en del om hans potential.

Våra antagande stärks om du ser mitt på grafiken, till höger om landskampsnoteringen, att han jagas av 17(!) klubbar…som 19 åring.

Stats efter 10 säsonger:
Iver Fossum spelar inte längre i Godset. Han spelar heller inte i någon mittenklubb i Holland eller Belgien. Han har tagit sig ända till Barcelona av alla lag. Han har ”bytt” ut två av sina bästa roller. Nu behärskar han ”offensiv spelfördelare” och ”defensiv speluppläggare” med fyllda staplar. En Iniesta? Han har dessutom gått upp en smula i värde. Nu ligger prislappen på 465(!) miljoner kronor.

Nu har han även ”maxat” sin CA till fulla 4 stjärnor och peakar förmodligen sin karriär just nu. Han har hunnit med 85 landskamper för sitt Norge och dessutom petat in 14 mål. Undrar om han hinner ticka över 100 landskamper innan karriären är slut?!

Historik:
Godset var hans modersklubb, och det är den han är trogen under många många år. Men när Manchester United kommer med portmonän och viftar med 22 miljoner så släpps han iväg för att börjar bygga sin internationella fotbollskarriär. Han lånas ut ett par gånger innan han säljs för 345M till spanska Atletico. Två bra år innan han köps över till England, Premier League och Manchester City. 475M byter ägare och Iver Fossum ska visa upp sig för den engelska publiken. 3.5 år hinner han med. 35+ matcher per säsong säger en del om hans fysik och uteblivna skador. Han ser till att hamna i protokollet några gånger, och dessutom ligger på fina snitt år ut och år in. Men inför säsongen 22/23 så tar Barca fram sin plånbok och köper över honom till Spanien igen. City tappar 100M. 3 år blir det innan vi hamnar vid tio-års-strecket som är just nu. Även här blir det 35+ matcher per säsong. Lite mer poäng, och lite bättre snitt. Skulle säga att under alla hans år så har han varit en stor tillgång för sin arbetsgivare, och mer därtill.

Vår rekommendation är KÖP.

Kristoffer Ajer är nog den norrman som dem flest vet om. Till det kan man räkna in lillspretten Martin Ødegaard. Men sen då. Kan du nämna en till framgångsrik norrman? Nej kanske inte. Men efter idag så har du en till att hålla ögonen på. Iver Fossum är en spelare man vill ha med på tåget. En spelare som kommer göra skillnad. Till ett pris på 22 miljoner som United betalade dessutom och gjorde en vinst på 300+ miljoner på ett par säsonger så säger jag; Oavsett om du vill ha en framgångsrik spelar på plan, eller tjäna en slant på dealen, så är Fossum ”the man to get”.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top