FM16

5 star rating – Staff & Coaches – Roca

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Albert Roca:
Vi vet sen tidigare att flertalet femstjärniga tränare är tagna ur kategorin konditionstränare. Idag är inget undantag. Vi ska se över ännu en fantastisk tränare som är arbetslös när spelet börjar till och med. Vi ska idag se över den spanjoren Albert Roca. 52 år ung och har till skillnad mot andra tränare erfarenhet av hetluften ute på gräset. Han har spelat i Zaragoza och Athletico Madrid för att nämna ett par lag. Sen sadlade han om och blev ass tränare för Sabadell. Sen blev det konditionstränare för Barca och Galatasaray innan han tog steget och blev manager för El Salvador 2014. Det uppdraget tog slut året därpå, vilket slutar där vi började, som arbetslös.

Jag provade att anställa honom som ledare för Man City, och han nappade direkt. Men han ville bli hjälptränare för U18-laget, och inte huvudlaget som var min inledande tanke. Så vill du bredda nivån för dina ungdomstränare, så är det den här mannen du ska gå till. Han har som du ser i grafiken högsta attributen för konditionsträningen (20), något som förväntas numera av dem som vill titulera sig ”5-star”. Hans personalroller är även det mer än det han är ämnad för. Han har även kunskaper som manager, ass coach och hjälptränare i övrigt.

Därtill har han ett fantastiskt värde på beslutsamhet (17), lite mindre imponerande på grad av disciplin (15) och motivera (14). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.

Men trots att har anställt honom som U18-tränare, så kan han likväl fylla kvoten för att bli en 5-stjärnig tränare. Som grafiken här under visar, så är hans bästa kvalitéer på fitnessdelen i spelet. Givetvis så får han 5 i såväl Styrka som Aerobic, då båda grupperna innehåller samma attribut för uträknandet. Se mer längre ner.

Vi har lagt ihop grafiken för både styrka och aerobic, så ni inte blir lurade att han kan fylla båda med 5 stjärnor.

Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just den taktiska delen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just fitness-delen, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fyra olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för konditionsträningen. När det gäller andra grupper, såsom anfall eller försvar, så tar man andra attribut givetvis.

Styrka
Formeln är: Konditionsträning * 9 + DDM * 2
Om siffran är 270 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärnor
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärna
30-59 = 1 stjärna
0-29 = 0.5 stjärna

Aerobic
Formeln är: Konditionsträning * 9 + DDM * 2
Om siffran är 270 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärnor
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärna
30-59 = 1 stjärna
0-29 = 0.5 stjärna

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top