FM16

För många instruktioner

Jag stöter på frågan allt som oftast. Vare sig det är på ett forum, via twitter eller FB, så ställs frågan om och om igen. Man efterlyster en lösning på en icke fungerande

Jag stöter på frågan allt som oftast. Vare sig det är på ett forum, via twitter eller FB, så ställs frågan om och om igen. Man efterlyster en lösning på en icke fungerande taktik. Kan ju låta oerhört komplext inledningsvis. ”Min taktik fungerar inte. Kan du hjälpa mig”. Antalet variabler som faktiskt är med och styr hur din taktik exekuteras ute på plan är oerhört många. Allt från spelare, mentalitet, formation, lag- och spelarinstruktioner till underlag, väder och motståndare. Allt sätta fingret på problemet i ett svar är inte helt lätt. Men jag ska försöka hjälpa till så gott jag kan, där jag tror att dem flest felen görs.

Det segment som jag tänker gå in och tassa runt idag är laginstruktionerna för din unika taktik. Alltför många väljer att klicka i på tok för många laginstruktioner när det är dags att ta ut matchtaktiken. Man önskar så mycket av taktiken att det till slut blir en mishmash av alltihopa. Jag menar tvärtom, och fler än jag är på samma linje. Mycket lättare att identifiera vad som gått fel, respektive rätt, när man börjar med få instruktioner. När man ser att det breda spelet fungerar, ja då kan man bygga vidare med direktpassningsspel, eller högre tempo. När det fungerar så kanske man är nöjd så, ELLER så prova man sig vidare med lägre backlinje etc.

I grafiken här nedan så vill jag påvisa hur det kan se ut för många där ute i stugorna. Mentaliteten är offensivt med en flexibel formation. Jag har satt en liten siffra jämte alla dom val som man förmodligen vill klicka i och bygga taktiken runt.

Offsidefälla? Självklart. Jag vill spela högt och vinna tillbaka bollen via snyggt offsidespel.
Hindra korta uppspel? Jo men det låter sunt. Vinna tillbaka och stressa motståndet.
Tätare markering? Lätt.
Utnyttja mitten? Mina bästa spelare är på det centrala mittfältet. Självklart vill jag att dom ska ha boll mest.
Bygg spel bakifrån? Bollinnehav. Givet.
Passa på yta? Jag vill utnyttja dem ytor som uppstår, och då är det lättast om man spelar ut på dem.
Håll i boll? Bollinnehav.
Var mer uttrycksfulla? Mitt jag innehåller många kreativa spelare. Låter ju sunt.
Försöka överlappa? Mina ytterbackar får galet många assist. Vill ju fortsätta med det.
Arbeta in bollen i straffområdet? Bollinnehav.
Utmana försvaret? Jag har många skickliga anfallare. Självklart så vill jag utmana sega backar.
Håll positioner? Jag vill inte ha en hönsgård där ute.

Men någonstans ”along the way” så kraschar taktiken, och det fungerar inte som man vill…

Så här ser instruktionerna ut för samma mentalitet och formation, offensivt och flexibelt, men utan en enda förvald instruktion. Som du ser så är det oerhört stor skillnad mellan bilderna, och det är upplagt för trubbel att identifiera problemet med taktiken om man börjar stöta på patrull under matcherna. Är det bredden som är fel? Är det kanske att vi ska försöka överlappa som inte fungerar som det ska?

Vart ska man börja egentligen och rota för att reda ut detta ormbo av i-klickade val?

Sen är det givetvis så att man förmodligen inte är helt nöjd med vad som presenteras i bild 2 heller. Man vill hålla i bollen och dessutom vara lite mer uttrycksfulla är default. Sen när man börjar spela sina matcher, och inser att motståndet har en usel högerkant, så kan det vara en uppsida i att klicka i utnyttja vänsterkanten, i och med att där är motståndet svagare. Eller man kanske spelar en 4-3-3 och tanken är att spela smalare och utnyttja mitten istället.

Att jobba metodiskt framåt och inte stressa med sina beslut och val är nog ett starkt tips i detta läge. Det kanske får ta en halv säsong innan taktiken sitter för just DITT lag. Din kompis som gör 100+ mål med en taktik, som du får testa, fungerar inte alls för dig. Varför är det så kan man undra? Ni har olika förutsättningar då ni har 22-24 olika spelare i era trupper. Han kanske har en grym mittback, en spelfördelare av yttersta världsklass och en anfallare som alla vill ha. Medans du har spelets bästa ytterbackar, dom skickligaste kantspelarna och en fulländad trequartista i laget. Ni har olika möjligheter, och olika sätt att bygga vidare på.

Att jobba unikt med sitt eget lag och forma det bästa för just dem 11 som ska spela för dagen är av yttersta vikt.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top