FM16

Ny skribent på FMSideline.se

Redaktionen här på FMSideline söker ständigt och jämt med ljus och lykta efter duktiga och motiverade författare och illustratörer som vill vara en del av dagens, och framtidens FMSideline. Vi vet att ni är många där ute som är grymma. Är du intresserad? Kolla här isåfall. Idag kan vi stolt presentera ännu en person till vårt framgångsrika team som under hösten och vintern närmast kommer ge er sina tankar och idéer runt, och om Football Manager.

Han har sedan tidigare stor erfarenhet av att skriva och publicera sina alster på diverse forum och portaler, så vi har stora förväntningar på honom som ny toppbloggare hos oss. Låt oss presentera för er Fredrik Ymer (https://twitter.com/FredrikYmer).

Här nedan har ni en liten teaser på vad som komma skall. Håll till godo och hälsa Fredrik varmt välkommen.

Taktiken är nyckeln till framgång!

Alla managers måste ha en spelidé. Och har du inte valt Real Madrid, Barcelona, Manchester United eller annat storlag på din save, så är taktiken viktigare än vilka spelare du bestämmer dig för att värva.
Vi har alla olika sätt att approcha vårt Football Manager. Själv väljer jag alltid, konsekvent, att ta över lag som på förhand ser ut att få det svårt. Eller lag som sällan eller aldrig vunnit någon titel under sin historia. Och då är den stora nyckeln till din framgång – en väl utvecklad, och anpassad taktik!

Jag är en erfaren FM (tidigare CM)-spelare. Började faktiskt så tidigt att spela föregångaren till den nu så populära franchisen från Sports Interactive, ”League Soccer” på C64:an. Vilket är ett antal år sedan nu…
I början var det inte så mycket taktik att snacka om. Man valde en formation. Punkt.
Men precis som allt annat, har spelet utvecklats enormt genom åren. Det är väl kanske enbart de senaste åren som det stått mer stilla, och mest tweakats en del på ett redan väl fungerande spel.

Men då taktiken allt mer och mer blev viktigare, har jag grottat ner mig allt mer och mer i densamma. Jag har många exempel på lyckade taktiker under åren. Och jag lovar dela med mig av mina anekdoter vad det lider här på FMSideline framöver.

En taktik, på CM 03/04 har jag speciellt i gott minne;
Jag tog över Newcastle United, och trixade med taktiken tills jag kom fram till en 4-4-2 i diamant och skrapade ihop 183 raka vinster med ett lag som inte innehöll några direkta stjärnor…
Men det tog å andra sidan ett antal speltimmar för att komma dithän också.

Eftersom jag är av ”den gamla skolan”, föredrar jag alltid att utgå från en klassisk 4-4-2 formation. Och oavsett vad flertalet på diverse olika FM-forum vill hävda, så är 4-4-2 ett stabilt utgångsläge. Sedan är det kvalitén på spelarna som avgör hur den slutgiltiga taktiken kommer se ut. Det går ju som bekant att tweaka taktiken numera rätt mycket, och det finns tillräckligt många variabler för att kunna anpassas även till den mest ojämna truppen.
Och det bästa av allt numera, är ju att du har tillgång till allsköns information, bara du förstår dig på hur du ska använda den!
Och om jag nu, så här inledningsvis utav min närvaro på FMSideline, ska ge dig ett allmänt tips:
Läs på laget, spelarna, tränarna och klubben – INNAN du bestämmer dig för hur din taktik ska se ut. För det är som sagt enbart i de stora klubbarna, med de stora spelarna, som du kan välja taktik efter ditt huvud, och inte efter materialet. I alla fall inte initialt i spelet.

Jag tänkte framöver här på FMSideline ger er lite tips, berätta om hur det går för mitt nuvarande lag på min senaste save, analysera lite, filosofera lite och framför allt, tillsammans med dig som läsare här, grotta ner mig i, nyckeln till framgång i Football Manager – taktiken!

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top