Analysen

OS-finalens två giganter

Dem Olympiska Spelen i Rio 2016 är till ända, och vi som älskar fotboll har fått se herrarnas final gå av stapeln som mångt om mycket har varit unik i sitt slag. Finalen spelades mellan Tyskland och Brasilien. Två lag som gjort ett fantastiskt jobb för att komma ända fram för att tävla om den allra ädlaste medaljen, guldet. Men det är inte därför som vi har valt att skriva denna artikel.

Vi ska idag titta till dem spelarna som utgör just det tyska och det brasilianska laget och vart spelarna befinner sig under sina ordinarie säsonger med sina klubblag. En handfull spelare vet vi redan om var dom är. Jag tänker närmast på Neymar, Max Meyer, Niklas Süle, Marquinhios och Gabigol för att ta ett par exempel. Men vet du vart t.ex Prömel, Walace, Luan och Klostermann spelar? Nä tänkte nästan det. Men vi ska idag se över var och en av samtliga spelare som spelade finalen, och givetvis ett gäng till för att göra det ännu lite mer spännande.

Brasilien:
Weverton-Paranaense, Zeca-Santos, Rodrigo Caio-Sao Paulo, Marquinhos-PSG, Douglas Santos-At Mineiro, Walace-Gremio, Renato Augusto-Beijing Guoan, Luan Viera-Gremio, Neymar-Barcelona, Gabriel Jesus-Palmeiras, Gabigol-Santos, Rafinha-Barcelona, William-Internacional, Luan Garcia-Vasco da Gama, Rodrigo Dourado-Internacional, Thiago Maia-Santos, Felipe Anderson-Lazio, Uilson-At Minero

18 spelare från varje nation fick man ta ut till match. Ni har samtliga spelare från Brasilien här ovan. Bara att klicka på namnen så har ni en screen på spelaren i fråga, och vart han spelar i sitt ordinarie lag. Många oerhört intressanta namn och prospekt i detta hyperintressanta lag. Gabigol vet vi sen tidigare är på tapeten med en eventuell flytt till Juventus, Chelsea eller Arsenal för att nämna några intressenter. Sen har vi Gabriel Jesus som har kopplats samman med både Barcelona och Manchester United. Till det kan vi räkna in Luan som gjorde en fantastisk turnering rakt igenom.

Men vi vill här nedan flagga på två spelare som vi anser du bör titta till närmare för framtida sparfiler. Det är en defensiv innermittfältare, och en ytterback. Båda har sin anställning i Santos i den inhemska högsta serien. Vi talar om Thiago Maia och Zeca. Båda spelarna är till viss del helt gömda i det fördolda för dem flesta skulle jag gissa. Kanske att Maia har dykt upp i någon tweet eller scoutrapport. Två oerhört skickliga spelare som med rätt träning och speltid kan bli hur bra som helst. Tveka inte att ta hem dom så fort du bara kan.

OS-turneringen:
Brasilien har som vi sett under större delen av turneringen spelat en oerhört attraktiv fotboll med mycket ”samba” i sig. Med det i åtanke och att Brasilien inte vunnit OS fram tills idag ter sig oerhört märklig. Brasiliens grupp, grupp A, blir en jämn historia där laget till slut tar sig vidare tillsammans med Danmark på 5 respektive 4 poäng. Man har svårt för målskyttet inledningsvis i turneringen. 0-0 mot Syd Afrika och 0-0 mot Irak. Allt hängde på sista matchen mot Danmark, som toppar gruppen inför matchen. Men Brasilien tar sig i kragen och vinner övertygande med 4-0 efter mål av Gabigol, Luan och Gabriel Jesus.

I kvarten ställs man mot Colombia, som enkelt slås ut med 2-0. Sen har man tur i semin och lottas mot Honduras. Här vinner man enkelt med hela 6-0(!). Neymar gör två, Gabriel Jesus två, Luan och Marquihnhos varsitt. Nu hade maskinen kommit igång. Man hade fått fyr på Neymar som ändå måste ses som den som ska leda laget till triumfen. Man har även upphausade spelare med i truppen såsom Gabigol för att nämna en, som hade mycket att visa för att sätta sig i en grym position i kontraktsförhandlingarna efter turneringen.

Tyskland:
Timo Horn-Köln, Jeremy Toljan-Hoffenheim, Matthias Ginter-Borussia Dortmund, Niklas Süle-Hoffenheim, Lukas Klostermann-Leipzig, Sven Bender-Borussia Dortmund, Julian Brandt-Leverkusen, Lars Bender-Leverkusen, Maximilian Meyer-Schalke, Serge Gnabry-Arsenal, Davie Selke-Leipzig, Leon Goretzka-Schalke 04, Jannik Huth-Mainz, Phillip Max-Augsburg, Robert Bauer-Inglostadt, Max Christiansen-Inglostadt, Grischa Prömel-Karlsruhe, Nils Petersen-Freiburg

Även tyskarna fick ta med 18 spelare i truppen, och du finner dom här ovan. Även fast du inte är insatt i tysk fotboll, som jag gissar inte många är, så är det ändå en hel del namn kan kan vi det här laget när man spelat FM ett par versioner. Vi har ju dem stora namnen som Max Meyer, Timo Horn, bröderna Bender och backarna Toljan och Süle från Hoffenheim. Men där någonstans så tar det slut i databasen (läs:hjärnan). Men det finns så mycket talang sprungen ur Tyskland att man nästan tappar hakan. Vi har Gnabry från Arsenal, Goretzka från Schalke 04 och Matthias Ginter från Dortmund. Sen unga talanger som har massor med kvalitet från lagen i nästa högsta serien. Ta t.ex Prömel från Karlsruhe och Lukas Klostermann från Leipzig. Båda gjorde stora avtryck under OS-turneringen.

Men vi vill lyfta fram två spelare lite extra idag, och det är Julian Brandt och Leon Goretzka. Två spelare som ni känner väl till, men kanske inte hur bra dom kan bli i spelet. Båda spelar på mittfältet och båda har stor potential vad gäller karriär och framgång. Kanske dem två största talangerna under starten av spelet. Värdena är relativt låga med tanke på vad dem har att erbjuda genom åren som kommer. Två landslagsmän för A-truppen helt klart.

OS-turneringen:
Det tyska laget hade det lite knackigt inledningsvis i turneringen. Man inleder med 2-2 mot Mexico, och följer upp det med 3-3 mot Syd Korea. Inför sista omgången så ligger man inte på slutspelsplats, och det krävs en vinst i sista matchen mot jumbon Fiji och en fördelaktigt resultat i matchen Syd Korea mot Mexico för att man ska ta sig vidare. 10-0 blir vinsten och man kniper andraplatsen efter Syd Korea. I kvartsfinalen ställs man mot Portugal som lätt vann grupp D före både Hoonduras och Argentina. Tyskarna vinner med hela 4-0 och man är i semifinalen. Det blir 4 olika målskyttar, och bredden på avslutarna är god.

I semifinalen ställs man mot Nigeria, ett lag som vann grupp B, Sveriges grupp förövrigt, i en förövrigt jämn grupp. Nigeria slår ut Danmark med 2-0 i kvarten. Men i semin tar det slut. Tyskland vinner med 2-0 efter mål av Klostermann och inhopparen Petersen. I finalen står Brasilien och väntar.

Hur gick det då i finalen?
Ja efter ordinarie tid, med frisparksmål i krysset av Neymar och fantastisk replik av Maximilian Meyer förbi en överrumplad Weverton, och dessutom 30 minuter förlängning så gick matchen till straffavgörande. Där blev det dramatiskt värre. Till slut fick megastjärnan Neymar chansen som tionde och sista straffskytt att skjuta hem OS-guldet, det första för landet(!), till Brasilien. Han gjorde givetvis inga misstag, och dammade in bollen i nät bakom Horn som var chanslös, och blev historisk på kuppen. Bilden nedan talar för sig själv. Hans krav och press från hela omvärlden infriades och avslutades i tårar.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top