FM16

Scoutrapport: Bernardo Silva

Bernardo Silva:
Idag presenterar vi en spelare som ni flesta säkert redan vet mycket om vid det här laget. Har hamnar mest sannolikt hos en storklubb tids nog, och där brukar dem bästa visa upp sig för eller senare. Av grafiken att döma, så har vi med ett av underbarnen att göra. Han är en offensiv kraft och huserar nog allra bäst på det offensiva centrala mittfältet, och då som en spelfördelare om man ska lita på dem bästa rollerna som vi ser nere till vänster i bilden.

Attributsmässigt så är han nästan fulländad redan. Som spelfördelare så behöver man ju bollkänsla, dribblingar, passningar, teknik, arbetskapacitet och speluppfattning, för att nämna några, och dem är oerhört utvecklade för Bernardo Silva vid 20 år ålder. Han har 4 stjärnor i PA tillsammans med ett värde på 160 miljoner vilket i kombination gör att detta kommer att sticka iväg med åren. Vi får se senare hur det går.

Stats efter 10 säsonger:
Tio år har gått, precis som vi brukar göra, och nu ser vi att han inte är kvar i Monaco längre. Det var kanske inte så oväntat med tanke på vad vi nyss sett. Han är 30 år nu, och har med all sannolikhet haft sin peak i karriären. Han har fyllt sina CA till fullo, och hans värde är 590 miljoner(!)…som 30-åring. Imponerande. En liten anmärkning som jag kikar på är att han gått ner i vikt, från sina blyga 62 kg för tio år sen, till 61 idag.

Positionskartan är densamma, och rollerna likaså, till skillnad från att han nu kan spela som skugganfallare dessutom. Han har 112 landskamper i bagaget för sitt Portugal och dessutom petat in hela 38 mål. Hans attribut ser fortfarande mycket imponerande, trots sin höga ålder. Ett fysiskt fenomen?!

Historik:
Bernardo Silva startade i Benfica i sin ungdom, men köptes över till Monaco efter en lånesejour året innan. Monaco betalade 150 miljoner för mittfältaren, och det är en tämligen hög summa för en så ung spelare. Fantastiska resultat under sista året med Monaco. 37 matcher, 18 mål, 11 assist och 7.84 i snitt, blev för bra för att hålla honom kvar i truppen. Självaste Man City tog fram plonkan och betalade 285 miljoner och karriären var i rullning. Men det blir bara 1.5 säsong för Silva för Manchester-laget. Konkurrenten Chelsea ville annat. Pga sin mediokra tid i city gjorde att Chelsea inte behövde betala speciellt mycket för honom. Efter det blev det stopp för vidare försäljningar. 7.5 år senare, och vi är vid slutet på säsongen 2024/25.

En stadig målskytt, med mål runt 10-12 per säsong. Han snittar också helt galet och konsekvent, år ut och år in. Kanske det högsta snittet jag sett på mycket länge.

Vår rekommendation är KÖP.

Om man, precis som Man City lyckades med, att få honom för under 300 miljoner så är det en ”steal” i den högre skolan. Med tanke på vad han kan göra för laget och framgången, och att han är så ung när spelet börjar, så har du en offensiv innermittfältare som håller i minst tio år. Du behöver alltså inte tänka på att köpa hem någon annan på den positionen under dina karriär som framgångsrik coach.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top