Analysen

Meet the Advanced Playmaker

Vi har ännu en skribent som vill delge oss sina FM-kunskaper i form av en roll-genomgång. Personen i fråga är Jesper Lindh som har valt att se över den offensiva spelfördelaren. Så håll till godo mina vänner…

Fast att det är snart är höst och Football manager 17 knackar på dörren så tänkte vi ge en djupare analys på en Offensiv spelfördelare anpassad som ytter ser ut.

”Den offensiva spelfördelaren agerar centralt på mittfältet, på offensivt mittfält eller ute på kanterna. Dennes uppgift är att hitta ytan mellan motståndarnas försvar och mittfält, där han gör sig spelbar och redo att vända försvarsspel till anfallsspel”

Offensiv: ”Med en offensiv uppgift kommer den offensiva spelfördelaren att försöka ta löpningar mot backlinjen från en position längre back i banan, för att på så sätt kunna slå pass till yttrarna för inlägg, eller för att hitta anfallare med en genomskärare.

Understöd: ”Med en understödjande uppgift kommer den offensiva spelfördelaren stanna i hålet och försöka server bollar till sina medspelare.”

Detta är beskrivningen angående en offensiv spelfördelare och dess uppgifter. I denna analys ska vi visa hur rollen passar för en yttermittfältare.

Nedanför får ni se Florian Thauvin. Det står att hans bästa roll är inre anfallare o sedan ytter. Men vi använder honom som en offensiv spelfördelare på högerkanten. En offensiv spelfördelares egenskaper ändras inte för att man spelar på en kant.

Ställde upp med ett 4-1-4-1 ( 4-1-5)

Specifika uppgifter på våra OSF-U på kanterna var – Krymp ytorna och Slå inlägg på bortre stolpen. Valde detta då jag vill anfalla med full styrka centralt och låter kanterna va fria för mina yttebackar. Det defensiva som OSF-U stod för var att hjälpa ytterbackarna. Här nedan kommer en bild på positioneringen. I detta fallet så kommer vi kontra in 3-1 mål i slutskedet av matchen. Pilen visar vart bollen slogs.

Det jag har märkt själv med att ha krymp ytorna på de OFS-U är det att de brukar inte starta brett och sen löpa med bollen in i banan. Mer att de håller sig positionerade mellan motståndaren ytterback – mittback. Standard formationen och standar positioneringen ser ut såhär:

Ännu ett moment där vi startar ett anfall och får löpningar på båda kantern av ytterbackarna. Med att våran bollmotagare trycker ner den centrala delen av motståndarens backlinje öppnar det sig upp bakom deras mittfält och framför försvarslinjen.

Ännu två exempel:

Här bilden nedan tycker jag att det ser perfekt ut med bredd, djup och understöd. Dock blev det ingen farlig målchans.

Här tappar vi boll på våran högerkant. Där moståndarna turligt nog inte kunda förvalta läget. Det kunde bero på att 8 av mina spelare var på rätt positioner när vi tappade bollen.

Spelat med denna 4-1-4-1 (4-1-5) taktik 12 av 14 spelade. Min targetspelare ( Mitrovic) har stått för 6 baljor i Championship ( På fyra matcher) och bäst snittbetyg har mina ytterbackar fått.Mestadels på grund av deras assists som leder till de flesta målen.

Sammanfattning: Denna uppgift skulle vara lämpigast ifall din nuvarande trupp inte har riktigt vassa yttermittfältare eller inre anfallare. Då kan du använda dig utav offensiv spelfördelare på kanterna som fokuserar mer på att passa fram till mål än att själva göra mål. Har man riktigt bra ytterbackar så kan man ha ”Försök överlappa” så ska du se att ytorna kommer öppna upp sig. Ytter spelfördelarna för oftast ytterbacks markering på sig och därefter öppnar upp på kanterna. Bollmottagarens uppgift är mest att ta emot bollen och sedan lugna ner löpningarna en aning för att sedan spela tillbaka till rättvänd spelare som väljer själv om han ska skjuta, väggspela, spela ut på en kant och sedan stick mot mål.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top