Excel

Excel som hjälpmedel till FM17

Ni som följt mig ett tag nu vet att jag använder mig frekvent av excel som hjälpmedel när jag spelar Football Manager. Är man statistik och FM-geek så blir det gärna så att man börjar notera ner lite fakta, händelser och statistik varefter man spelar matcherna. Tids nog så ser man ett mönster, eller

Ni som följt mig ett tag nu vet att jag använder mig frekvent av excel som hjälpmedel när jag spelar Football Manager. Är man statistik och FM-geek så blir det gärna så att man börjar notera ner lite fakta, händelser och statistik varefter man spelar matcherna. Tids nog så ser man ett mönster, eller så ploppar det upp frågor som jag måste ta reda på. För att eliminera dem värsta groparna och missödena, så gör jag ett excelark av det mesta. Jag menar att det finns ingen slump i spelet, näst intill iallafall. Allt har en förklaring, och jag vill veta det mesta.

Så, dagen till ära så vill jag delge er att av mina ark som jag alltid har öppet när jag spelar mina matcher. Ett ark för matchstatistiken. Det började när jag inte riktigt visste hur många matcher en gnällande nyckelspelare faktiskt fått. Varför är det så het potatis för just den spelaren. Jag blev tvungen att gå igenom matcherna en efter en för att till slut inse att jag spelade med honom på tok för lite i paritet med vad hans kontrakt säger. Sen är det också lite intressant och se hur skadorna fördelas i truppen, i paritet med hur spelarnas fysik ser ut.

När det var dags att börja sammanställa arket, så såg jag att jag lika gärna kan ta med målskyttar, gula kort, inhopp och byten etc. Varför inte. Så till slut så hade jag det arket som du nu ska ladda hem som färdig mall för min statistik. Sen är det ju så att jag har mina preferenser för hur jag vill att det ska se ut. Du har alldeles säkert någon annan idé hur du vill ha det. Så låt detta bli en grundplåt för starten på just dina egna noteringar. Går ju alldeles utmärkt att lägga till fält, byta bort noteringar och ändra saker som jag kanske har med som du anser är onödigt.


Klicka på bilden för att se den större

1. I den övre raden så noterar jag antalet matcher som spelats, och vilken match i ordningen som just denna match är. Jag har givetvis inte tagit med träningsmatcherna på försäsongen. Allt börjar med den första riktiga tävlingsmatchen.

2. I den här raden så noterar jag vilken sorts match det är. Ligamatch, cupmatch eller CL-match tex. Lägger även unik färg på varje turnering. Jag skriver även ner vilken omgång det är så att jag hela tiden vet vart i säsongen jag är. g2 t.ex är ju gruppspelet i CL och den andra matchen. 3:an i match 8 motsvarar 3:e omgången av Capital One Cup.

3. Här skriver jag ner vad som har skett med just den spelaren, just den matchen. Du har förklaringen längre ner i nästa grafik. Allt för att få så mycket information som möjligt om spelaren i just den matchen. Inbytt, utbytt, gult kort eller målskytt.

4. Här har jag kontraktsnivåerna för alla spelare. På så sätt kan jag hålla koll så att nyckelspelarna verkligen ”får” sin speltid, och reserverna sina inhopp. Lätt att identifiera foget för samtalen där spelaren anser sig få för lite speltid.

Sen som du ser, så har jag gjort markeringar runt varje månad, så att jag verkligen ser hur speltiden ser ut för alla spelare för varje månad som går. Tittar vi tex på november månad, och Cillessen, så ser vi att han bara fått starta en enda gång. Kanske lite för lite om man vill rotera sina målvakter mer än så. Ser vi samma månad för anfallarna, så fick inte Zivkovic heller spela. Hans kollegor spelar lite för bra för att han ska kunna ta plats.

I grafiken här nedan så har jag alla noteringar och deras förklaringar nedskrivna. Dem finns givetvis med i filen som du laddar hem sen. När det kommer till färgerna som jag har fyllt i så är det högst individuellt. Jag har valt färger som sticker ut från varandra. DU kanske vill ha helt andra färger, och således kan du ändra dem hur du vill. Självklart så kan du ändra dina noteringar också till förkortningar som passar dig bäst.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, något som är oklart eller verkar konstigt, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top