FM-Story

JMS – Morecambe levererar enligt plan

Dem orosmoln som hade rest sig under mina inledande veckor med klubben skulle visa sig vara obetydliga när det kom till kritan. Trots en hel del oegentligheter och frågetecken kring hur vi skulle arbeta det kommande året, så fann vi ändå en viss ro i det vi gjorde inledningsvis. Det tog ett bra tag innan vi fick ordning på en del spelare som ville lämna klubben inledningsvis. Många samtal och en hel del speltid i dem vinstgivande matcherna innan vi fick den skutan att vända sig.

Matcherna:
Efter en tämligen knackig försäsong, mest på grund av att vi hade en disharmoni i truppen och en icke fungerande taktik, så verkade grabbarna ändå taggade på att visa sin nya tränare vad dom gick för. Tre mål mot Braintree och tre mål mot Ebbsfleet i dem inledande två matcherna flaggade tidigt för att vi hade en stark offensiv, och en vilja att anfalla och göra mål. Sen gjordes mitt jobb inte svårare för att jag hade tagit över Eliot ”draken” Richards från min gamla klubb WSM…gratis. Eliot hade gjort 26 mål på 30 matcher året innan, och nu visade han upp sig direkt för sina hemmafans. Hattrick i premiären och två till i matcher två. Det följer han upp med ytterligare två mot Tranmere i matcher tre. Redan nu har han gjort sju mål på endast tre fighter. Helt galet.

Paul Mullin hade varit utlånad till Macclesfield under det gångna året, men var hemma igen i Morecambe. Han fick sin chans när Rhys Turner går sönder tidigt på året. Vilket inhopp sen då. Det börjar med två strutar mot Boreham Wood där vi vinner med 5-2. Det följer han upp med fyra(!) mål mot York i FA Cupens kvalomgång 4. Sen var det en solskenshistoria dessa herrar emellan. Till det så började det släppa ordentligt för Lee Molyneux och Joe Powell vad gäller framspelningar och inlägg. Dessa fyra herrar gjorde mitt jobb sååå mycket enklare än vad det kunde varit. Vi går på pumpen mot Reading i FA Cupens första omgång, men inte så oväntat ändå. Reading spelar i League One och toppar den med fem poäng ner till tvåan Portsmouth. Att vi fick till en kvittering var gott nog.

Att vi kunde göra mål var ingen tvekan. Mitt jobb var att arbeta med defensiven och försöka stänga bakåt. Lyckades i mångt om mycket med det uppdraget. När vi tappade in en boll, så gjorde vi 2-3 framåt.

Tabellen:
Efter en överväldigande första halva på året, så låg vi överlägset bäst till i tabellen. Vi hade till och med 21 poäng ner till tvåan Dover. 13 raka hemmavinster säger en del om hur bra det faktiskt har gått med laget. 30-9 i målskillnad och vi har ett vinnande lag hemma på The Globe Arena. Redan nu känns det som att jag inte ser till vilka vi möter och vart dom ligger i tabellen, utan helt går in i matcherna med inställningen att vi ska ha tre poäng, och vi ska göra en grym match. Jag har ett krav från mina arbetsgivare att lyckas, och jag har egna mål med min karriär, att avancera vidare uppåt och framåt mot större och fetare framgångar.

Ekonomi:
När jag kom till klubben så hade vi 3.3 miljoner på kontot och en blödande lönekassa att se över. Nu, ett halvår senare, så har vi tappat 1.2 miljoner i kassan, men styrt upp lönerna rejält och ligger nu under den budget som vi tilldelats. Att vi blev utslagna ur FA Cupen gör sitt för det ekonomiska, så nu gäller det att försöka göra bra resultat i kassaboken så att vi inte dränerar kassan helt.

Truppen:
Ja nu får vi svart på vitt hur bra draken egentligen är. 30 matcher och redan 26 mål. Helt i paritet med hur han spelade i WSM. Till det 8 assist, och 7.46 i snitt. En helt galen anfallare om du frågar mig. Han har skills på högerkanten om så kräver, men jag kommer aldrig släppa ut honom där, då han gör sånt bra jobb ”up front”. Laget är i harmoni som det känns. Visst har vi lite sura miner på Molyneux och McGowan, men inget som jag inte kan hantera i dagsläget. Hur kan det gå så djävla bra då tänker du? Vad är hemligheten?

Taktiken:
För er som följt min resa genom Football Manager historien, vet att jag älskar taktik och allt det taktiska rävspelet som ingår. Att vi lyckats så bra i år (igen) är för att jag har gjort min hemläxa. Det enkla svaret är att jag läst på hur samtliga lag spelar och formerar upp sitt lag i matcherna. Jag har tittat på svagheter och styrkor i alla lag inför denna säsong. Ett svar sticker ut när jag summerar vad jag kommit fram till.

Nästan alla lag spelar INTE med tre innermittfältare. Tämligen okonstigt egentligen. Men jag vill utnyttja det till max, och det har jag gjort också med min taktik som ni ser i grafiken nedan. Jag har helt enkelt satt fyra(!) spelare på det centrala mittfältet för att dominera och styra centrallinjen på banan. Jag vill vara det lag som ”bestämmer” i matcherna, och det har jag lyckats med hittills. En fantastisk reda under dem gångna matcherna. Jag har bara roterat dem centrala tre vad gäller roller. Annars har det varit i princip dem samma rollerna som ni ser. En måltjuv, en taget och en skuggis. I kombo = oslagbart. Att vi sen har haft två bra målvakter som INTE gått sönder har gjort det hela en smula enklare.

Varför spelar du kontringsspel undrar säkert nån? Varför inte säger jag. Nej, skämt och sido. Jag har alltid haft en förkärlek till kontringsspelet, och jag är alltid benägen att prova det emellanåt. Nu fungerade det väl, och då har jag fortsatt att gnugga detta spelsätt. Vi försvarar djupt, ligger på rulle och BAAAAM! Omställning och mål. HEJDÅ!! Jag kommer att ha en lite djupare genomgång av taktiken framöver. Promise!!

Min karriär:
Jag hade under hösten avslutat mina studier med Nationella B-licensen och certifikatet hade anlänt från förbundet. Det hade varit en härlig känsla när jag mottog brevet med min nyvunna kunskap. Ett diplom närmare mitt slutmål. Tittar man till alla attribut som utgör mina samlade kunskaper, så har jag en etta på ”arbete med ungdomar” och ”grad av disciplin”. Här har vi lite att göra. Första attributen över 5 blev försvarspelet, som i dagsläget ligger på en sexa. Bästa området för karaktären är överlägset ”kontrollerar ekonomin”. Känns underbart.

Jag har ökat hela 9 steg på coachingdelen, och bara två på det psykiska. Att vänt från 57% vinstprocent till hela 64% nu säger en del om hur bra det faktiskt har gått senaste halvåret. Vi börjar även ticka upp mot 100 matcher som huvudtränare. En fin liten milstolpe må jag säga. Jag är stolt.

Utbildning Rykte Antal klubbar Antal länder Coachning Psykiska Matcher Vinst %
Nationell B-licens 2 1 30 (+9) 19 (+2) 90 64%

Nu väntar ytterligare ett halvår med klubben. Når jag mina mål att ta upp laget till League Two, så hoppar jag av och letar mig vidare upp i karriären. Jag har dessutom bara året ut på kontraktet, så jag ska inte vara för stöddig i sak bara för att vi leder tabellen vid nyåret. Vi har ju FA Trophy kvar, och där förväntar sig styrelsen att vi når semifinal. Vi är fyra omgångar från det målet. Så än är man inte grund för en staty utanför arenan direkt. Nu väntar nästa fyspass i spåret. Vi hörs i nästa uppdatering.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top