FM-Story

JMS – Resan tar oss till Morecambe FC

Vad skulle man göra nu då? Vad blir nästa steg? Arbetslös och näst intill oerfaren?! Tankarna drog iväg och snurrade friskt under en kort stund. Tvivel växlades med stolthet, om vart annat. Men hoppet är ju det sista som överger en sägs det ju, och jag var fast besluten att finna en ny arbetsgivare så fort det vara gick. Det dröjde inte speciellt länge innan en ny intressant förening seglade upp framför mig. Men jag fick röra lite på mig för att kunna greppa mitt nya mål. Närmare bestämt 30 mil fågelvägen norrut. Det blev M5:an upp till Manchester/Liverpool området, för att sen ta mig vidare via M6:an åtta mil ytterligare, tills jag nådde mitt mål, Morecambe på västkusten.

Känslan när jag rullade in i den lilla kuststaden var oerhört positiv. Morecambe FC hade trillat ner från League Two under det gångna året, men man hade goda kvaliteter i laget nog att ta sig tillbaka redan året därpå. Frågan var bara om spelarna ville tillbaka redan den kommande säsongen? Många missnöjda spelare i truppen när jag kom. Besvikelsen över att laget trillat ner från League 2 till Vanarama National league var stor. Man hade haft större ambitioner vid årets början än detta, och att få se sitt lag falla på mållinjen i sista omgången var en tragisk historia. Spelare efter spelare kom till mig och ville berätta sitt missnöje och sin vilja att lämna klubben. Avslag direkt.

Målsättningen för året är att ta laget tillbaka till League 2?! Inget annat fanns med i beräkningarna. Så måste det vara. Så SKA det vara. Eller…

Säsongsförväntningar:
Styrelsen var inte blyga med sina mål för året. Dem två val jag hade vad gäller ligaspelet var vinna eller nå playoff. För att ge oss lite luft och en smula andrum så valde jag givetvis det sistnämnda. Vi kan fortfarande ta oss upp till League two ändå. När det gäller FA Cupen så hamnade ribban på att nå första omgången. Och med förra årets bedrift med WSM så var jag inte ens lite orolig. Engelska FA Trophy, nå semifinal, lät ju inte heller så värst tufft. Detta blir dessutom sista året som jag kan leda ett lag i denna turnering. Avancerar jag upp i seriesystemet så tillämpas inte den regeln för dem ”bättre” lagen.

Ekonomi:
Ekonomin är tänkt att det ska vara en viktig del av mitt arbete genom denna JMS. Att försöka påverka ska vara målsättningen, oavsett vart jag är, och oavsett vilken klubb jag tränar. Situationen var bedrövlig i Morecambe när jag satte mig ner med finanserna. Lönebudgeten är överskriden med 150.000kr och man hade backat med 1.38 miljoner under innevarande säsong. Något som vi måste justera med en gång, på båda fronterna. Vill vi tjäna pengar och bygga kassa så måste vi ta tag i detta redan NU. Maxtaket på lönerna är lagd till 787.177kr, och vi gör av med 933.573kr. Det kan till och med den blinde räkna ut att det inte ser bra ut för ekonomin.

Tom Barkhuizen säljs till Oldham för 2.000.000kr. Han var en av många som ville lämna. Att låta en av klubbens bästa spelare lämna när laget behöver honom som bäst, kanske inte var det smartaste beslutet. Men risken att han tar med sig fler spelare i missärsurret, tillsammans med den prislapp som vi fick, såg jag inget annat val än att krita på övergången.

Truppen:
Detta var vad jag fick att arbeta med när jag presenterades som ny huvudtränare. Till en början så såg det oerhört lovande ut med så många spelare som kunde spela på så många olika positioner. Detta gav mig lite råg i ryggen inför stundande säsong. Men efter att jag börjat gräva lite mer i det så insåg jag snabbt att vi behöver förstärka en hel del. Kevin Ellison är 38 år och kommer sluta inom kort. Barry Roche i målet likaså. Vi har två inlånade spelare som på pappret ser mycket bra ut för laget, men som bara är 18 år gamla, och inte redo att leda detta lag genom ett år fyllt av krav och måsten. Vi kommer att få kika på spelare i U23 och U18 och se om det finns några där som kan stärka upp och täcka dem hål som truppen innehar.

Den gångna tabellen:
En tråkig historia om man ser tillbaka i backspegeln. Man förmår att vinna 12 matcher, och 12 kryss, men till det så förlorar man hela 22 matcher under året, vilket inte kan anses som godkänt i någon förening. Mest minusmål dessutom signalerar för ett lag i disharmoni och utan den självkänsla man behöver för att rida ur en storm nere i tabellens bottenskikt. Man hade haft bättre stunder med idel vinster och kryss, främst i februari och april i år. Man hade kunnat stått på egna ben och klarat sig kvar för att ta nya tag året därpå. Men man avslutar med två tunga förluster och därmed bli omsprungen av både Cheltenham och Carlisle.

Lagprofilen:
Så här ser det ut för min del och vad jag har att arbeta med inför kommande säsong. Ett mediatips på plats två. En förening med en nedåtgående placeringskurva och ett ungefärligt värde på lite över tolv miljoner. Dags att visa publiken på The Globe Arena att vi är att ta på allvar och att vi ska visa upp en ny version av ”the shrimps” som dom kan vara stolta över.

Min karriär:
Inte mycket har ändrats på den korta stunden från att jag lämnade WSM tills nu. Men en sak kan jag flagga på, och det är att studierna för Nationell B-licens är ”in the making”. Jag bygger för framtiden, och jag bygger för en fantastisk karriär inom tränaryrket. Låt det ta tio år, 15 år, 20 år…”Im here to stay”!

Utbildning Rykte Antal klubbar Antal länder Coachning Psykiska Matcher Vinst %
Nationell C-licens 2 1 21 17 59 57%
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top