FM17

Scoutrapport: Naby Keita

Idag ska vi möta Naby Keita. Leipzigs egen Kanté som tackade nej till både Manchester City, Arsenal och Liverpool. Född i Guinea 1995. Tog sig på egen hand till Frankrike som tonåring för att söka lyckan som fotbollsspelare. Tufft inledningsvis för vår unge fotbollstalang. Men efter att fått provspela för bla Le Mans och Lorient, så signade han upp för Istres i sjunde divisionen. Här fick han chansen ett tjugotal gånger, varpå han gjorde ett så bra jobb att han, inför säsongen 2014/15, köptes upp av Red Bull Salzburg. Han gjorde fem mål och två assist på 30 matcher, vann ligan och cupen samt valdes till Österrikes ”player of the year” samma år.

2016 flyttades han till Red Bull Salzburgs systerklubb RB Leipzig, som precis hade flyttats upp till Bundesliga. RB Leipzig coach Ralph Hasenhuttl hade tänkt att varva in honom under en längre tid så att han fick bästa möjliga chans att komma in i Bundesliga på allvar. Men Keitas resultat på plan gick inte att ta miste på. Han blev en nyckelspelare direkt, och är så fortfarande.

Svårt att inte hitta styrkor överallt för Naby Keita. Likt Kanté och Andrea Pirlo, så skulle jag vilja säga att han är näst intill fulländad som defensiv mittfältare. Med en löpstyrka och acceleration tillsammans med ett fenomenalt passningsspel, både stillastående och i fart, så är han ett ständigt hot för motståndet. Till det så måste vi också flagga för hans höga värden för förutseende och spel utan boll. Inte undra på att han har ett högt värde på tacklingar per match. Det tekniska spelet tillsammans med hans arbetskapacitet gör att han också kan spela offensivt uppe i banan med en roll som spelfördelare.

Om vi måste anmärka på något så får det bli hans spel i luftrummet. Både huvudspelet och spänsten är väldigt låga och man kanske inte kan förvänta sig att han tar varken ett offensivt eller defensivt ansvar på fasta situationer.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top