FM17

5 star rating – Staff & Coaches – Louro

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Silvino Louro:
Det kryllar inte av dem längre. Jag pratar givetvis om målvaktstränarna för Football Manager som kan leverera 5 stjärnor för sitt gebit. Men idag ska vi titta till en av få som faktiskt gör det. Vi pratar om den orubbligt lugne Silvino Louro från Portugal. 57-åringen har ett gediget facit på sitt CV, med arbetsgivare såsom Chelsea, Inter, Real Madrid och Manchester United för att nämna några. Efter 23 år av professionell fotboll, med spel i Benfica och Porto bland annat, så var det dags att lägga skorna på hyllan och fortsätta karriären som målvaktstränare. Han måste har gjort ett bra jobb i Chelsea 2004-2007, för han värvas tillbaka 2012-2015, för att sen när Mourinho tar över United, gå över till konkurrenten inför denna säsong.

Om vi tittar till hans egenskaper, så ser vi att han har 20 på just målvaktsträningen. Känns som ett måste om man ska kunna uppnå dem 5 stjärnor som denna serie är skapad för. Sen har målvaktstränarna en till egenskap att bedöma utefter, och det är antingen taktikträningen, eller teknikträningen. Vi ska titta till teknikträningen idag. Där har han (14). Därtill har han ett fantastiskt värde på beslutsamhet (20), och minst lika imponerande på grad av disciplin (18) och motivera (20). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.

Som grafiken här under visar, så är hans bästa kvalitéer på just målvaktssdelen i spelet, precis som vi nämnt i ovan text. I och med att han har 14 på teknikträningen, men bara 11 på taktik, så kommer han bara upp i 5 stjärnor på greppsäkerheten, men bara 4.5 på skotträddningar. Se mer längre ner.

Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just målvaktsdelen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just målvaktsspel-delen, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fem olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för målvaktsträningen och teknikträningen. När det gäller andra grupper, såsom anfall eller försvar, så tar man andra attribut givetvis.

Skotträddning
Formeln är: Målvaktsträning * 8 + Teknikträning * 3 + DDM * 3
Om siffran är 360 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

320-359 = 4.5 stjärnor
280-319 = 4 stjärnor
240-279 = 3.5 stjärnor
200-239 = 3 stjärnor
160-199 = 2.5 stjärnor
120-159 = 2 stjärnor
80-119 = 1.5 stjärna
40-79 = 1 stjärna
0-39 = 0.5 stjärna

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top