Roll

Analysen: Försvaret

Vi fortsätter denna grundläggande genomgång av lagdelarna, i förhoppningen om att få till ett något högre bollinnehav, men också få något ut av det. Vad menar jag med det då? Det är tämligen lätt att få upp bollinnehavet för sitt lag. Det finns väldigt många justeringar man kan göra för att öka upp den procentsats för innehavet. Men klickar man i för många, ja då blir inte heller resultatet till det bästa. Du kan har 80% boll, men ändå förlora med 0-3 och bara har 4 skott på mål. Inte helt optimalt?! Här gäller det att avväga huruvida många val man ska ta i beaktning, och hur och vilka man ska låta vara.

Idag har turen kommit till försvaret, och då främst försvarsspelarna. Vad kan vi göra för att kunna bibehålla bollen upp genom plan, via backarna, utan att chansa bort bollen och tillåta eventuella kontringar som uppstår när vi tappar boll mellan backar och mittfält? Kan vi göra något? Vad kan vi göra? Och hur? Svaret på dessa frågor, och mer därtill kommer jag att gå igenom i den här artikeln.

Vi börjar denna text med att titta på hur det ser ut för backlinjen när man sätter upp sitt lag inledningsvis. I mitt fall för denna artikel, så har jag valt att spela med en traditionell 4-4-2 uppställning som ni ser i grafiken här under. När man väljer en formation ur listan som SI presenterar, så sätts det upp roller och uppgifter per default. Givetvis kan man ändra det efter sitt lags förutsättningar. När jag valde 4-4-2 så fick jag två mittbackar och två ytterbackar. Dem sistnämnda med en anfallande uppgift. Det enda som jag justerat med denna uppställning, blev rollen för mina yttrar. Jag flyttade fram dem en smula för att kunna ge ytterbackarna lite mer yta att spela på. Annars har jag inte gjort några mer ändringar.

Mentalitet och instruktioner:
Inte heller mentaliteten och formationen har jag rört från ursprunget. Standard och Flexibel fick stå kvar. Sen är det sen tidigare förutbestämt att vi ska utvärdera spelet utifrån ett spel utan laginstruktioner. Vi vill se hur spelet artar sig utan direktiv från mig som ledare, för att sen jobba med att förfina och förbättra lagets prestationer allt eftersom vi ser över dem olika valen.

Förutsättningar för alla defensiva spelare:
Här nedan har jag valt att ta med dem unika spelarintruktionerna för var och en av försvarsspelarna, inklusive målvakten. Som vi ser så har ytterbackarna två val som ”ingår” i rollen, och som man således inte kan ta bort. Gillar man inte att ytterbacken slår inlägg oftare, ja då får man givetvis se sig om efter en annan roll som passar ditt spelsätt lite bättre. Båda ytterbackarna har även ”flytta fram” som uppmaning.

Kikar vi sen på mittbackarna, så har dom fyra instruktioner att förhålla sig till. Jag gillar dem tre sista, och i min bok är det tre direktiv som speglar det upplägg som jag själv vill nyttja för mina centrala försvarare. Sen har SI lagt till skjut mindre” och det kan jag leva med. Inte alltför ofta som dem kommer upp och faktiskt får chansen att skjuta, så ett eller annat skott kan fungera.

Målvakten har inga instruktioner alls.

Utvärderingen:
En väldigt tydlig match som speglar vad jag vill påvisa, är matchen mot Chievo på bortaplan. Du har grafiken nedan. En viktig del i ett högt bollinnehav, är just det. Något som vi inte lyckades med alls i den här matchen. 48% är jag inte nöjd med. En bidragande orsak till att vi inte lyckas hålla bollen inom laget på ett tillfredsställande sätt är den oerhört låga nivån för lyckade passningar inom hela laget. Som ni ser så ligger det på usla 67%. Av 400 passningar totalt, så passade vi bort hela 129 stycken. På tok för lågt på alla plan. Det fina i grafiken är att man kan dela upp laget i block, som sins emellan har sin egen passningsprocent. Du hittar det direkt under lagets samlade förmåga. Som ni ser så har anfallet 84%, vilket är godkänt, mittfältet 73%, något under godkänt, och sist har vi försvaret, som nådde 44%. Mer än hälften av passningarna från försvaret gick alltså inte fram till rätt adress. Hur ska vi kunna bygga ett bollinnehav om vi kan passa bollen kontrollerat från det block i laget som startar alla våra anfall? Här har vi alltså en hel del att göra för att vända på denna sjunkande skuta. Oftast bli det förändringar på flera håll när man justerar på ett fåtal ställen. Låt oss hoppas på det bättre.

Statistiken för passningarna:
Här nedan i dem första två bilderna så har jag sett över antalet passningar som backarna och målvakten har slagit under matchen. Som ni ser så är det under all kritik. Målvakten passar bort nästan dubbelt så mycket som han lyckas få fram till rätt adress. Backlinjen överlag slår bort 45 passningar under hela matchen. Som vi ser till höger i bilderna så ser vi också att passningarna som slås bort, är långa och försök till avgörande bollar i någon form av kontringsspel.

Bilden under visar enbart mittbackarna. Varför jag vill isolera dessa är för att jag anser att ytterbackarna ändå gör ett hyfsat jobb med passningarna ändå. Man passar ”bara” bort 9 stycken var. Visst, en av mittbackarna slår bara bort 10, men då ska man ändå veta att han bara fick fram hälften av sina lyckade passningar kontra ytterbackarna. Om ni lyckas att göra, så försök att se över passningarna som nummer 13 har slagit. Nästan alla långa pilar är han. Vansinnigt fel i sin yrkesroll i mina ögon.

Målvakten:
Även målvakten har ett ofantligt stort antal felpassningar i den här matchen. Inte på något sätt enbart backarna som är orsaken till det dåliga uppspelsjobbet upp genom banan. Hur vi sätter upp målvakten så att han gör sitt bästa jobb när det gäller att försöka bibehålla ett högt bollinnehav har vi redan gått igenom tidigare här på bloggen. Du hittar artikeln här. In och kika på den om du inte redan gjort det.

Som natt och dag:
Att fortsätta i samma spår som tidigare är ju helt uteslutit om vi ska kunna vinna några som helst matcher och göra ett bra jobb som manager och klubb. Vi tog till en hel del justeringar för att ändra på det usla spelet i försvaret, och resultatet har du här nedan. Matchen mot Sassuolo blev som natt och dag om vi jämför med matchen mot Chievo.

Det första som jag reflekterade över under matchen var att vi lyckades med bedriften att gå från 48% till 59% i bollinnehav. Redan här ringer det en klocka för att vi gjort något för att förändra matchbilden. Det andra som jag ivrigt höll ett öga på var procentsatsen för backarna och hela försvaret. Tidigare så låg det ju på häpnadsväckande 44%. Nu, efter våra förändringar så har den summan tagit sig upp på en imponerande 75%. Jag är supernöjd med ökningen, men jag vet också att det går att skruva på det ännu mer, och faktiskt nå summor över 80-85% utan större förändringar. Men det kan vi ta i en annan artikel. Kommer ni ihåg att laget hade en totalsumma på 67% lyckade passningar?! Nu ligger den summan på 88%. Wow säger jag. Får vi med oss bollen, så kan vi säkerställa två saker;

1) Motståndarna får mindre tid med bollen givetvis, och också mindre chanser och mindre antal skott.
2) Ju mer boll vi har, ju mer chanser får vi, och också mer chanser skapade.

Statistiken efter justeringarna:
Vilken skillnad. Vi har gått från 45 bortspelade bollar innan, mot 12 nu. Wow. Svårt att inte bli imponerad. Till det så ser vi också att mittbackarna har slagit över 115 passningar som gått FRAM gentemot 28 tidigare. Självklart ser vi att det har spelats bort ett par bollar även nu. Svårt att hålla det felfritt. Dem som inte hittat rätt till sina adressater har varit i kontringslägen och snabba spelvändningar. Lite chans givetvis när man får tillfället. Inget som jag ligger sömnlös över. Här är jag nöjd. Får vi mittbackarna att leverera upp bollen till mittfältet på ett sådant sätt att vi inte utsätter mottagaren för direkt hot från motståndet, och på samma sätt inte chansar i leveransen, så har vi kommit väldigt långt i detta jobb. Vi hade strax under tio bortspelade bollar från ytterbackarna tidigare, något som jag var helt okej nöjd med. Nu har vi tre, fördelat på två backar. Ännu en imponerade bedrift.

Ändringarna:
Vad är det då som vi har gjort för detta resultat? Ja det är en helt del skulle jag vilja säga. Det första vi vill se över är mentaliteten, formationen och laginstruktionerna för vårt lag. Vi hade tidigare standard och flexibel här helt utan instruktioner för hur laget ska agera ute på plan. Har fungerat helt okej i mångt om mycket, men inte till fullo enligt mig. Vill jag bibehålla ett högt bollinnehav så behöver vi justera detta per omgående. Det första jag ser över är formationen. Om ni kikar på grafiken nedan, så ser ni att jag satt ”strukturerat” här. Jag är av samma åsikt som Cleon poängterade i en av sina artiklar om bollinnehav, när han menade att pendeln måste svänga åt det strukturerade hållet, mer än åt det fria. The Hand of God skrev en mycket bra text på just detta ämne. Läs citatet nedan.

En strukturerad formation kommer uppmuntra dina spelare att hålla spelet på en mycket enkel nivå. Ett val du väljer om du vill att dina spelare ska hålla sig till grunderna och att undvika att förlora bollen med tekniska passningar och dribblingar. Nackdelen är att du kan begränsa vissa spelares kreativitet och ditt lags spelstil kan te sig en aning tråkigt.

Medans ett mer fritt spel kommer att göra så att dina spelare provar fler tekniska färdigheter och spelar med mer kreativitet, finess och kraft. Det finns ett par anledningar till att du ska välja denna spelstil. Ur en taktiskt synpunkt, så kan det hjälpa att lirka upp ett svårt försvar genom att spela ett mindre förutsägbart spel där motståndet har svårare att läsa spelet. Det tenderar också att underhålla på ett helt annat sätt.

Mentaliteten föll naturligt på ”kontrollera”. Det är ju det vi vill med bollinnehavet. Vi vill kontrollera tempot, innehavet och matchen. Bli inte lurade av namnet på denna inställning. Kontrollera är fortfarande en anfallsinriktad form av spel, som spelas snabbt och anfallsinriktat med en hög försvarslinje. En aggressiv spelform i sin utformning. Inte jättestor skillnad mot tex offensiv mentalitet.

Laginstruktionerna:
Här finns det en uppsjö av val man kan göra för att ”bygga” bollinnehav. Jag har valt fyra stycken som, utöver det sedvanliga för kombinationen, jag anser passar oss mycket bra. Ni kanske såg dom i grafken ovan. En av möjliga justeringar man kan ta till, men som jag valt att inte ändra på, är att ta ner tempot en smula. Jag har provat att både ha lägre tempo, och som jag gjort här, bibehållit det normala tempot. Jag tyckte att det fungerade väl med lagets offensiva krafter i kombination med mittfältets styrka i passningsspelet.

Att bygga spelet bakifrån, kanske inte är någon ”brainer”. Vi vill behålla bollen inom laget. Vi vill dessutom ta oss upp genom banan på ett kontrollera sätt så att vi kan skapa farliga anfall i sista tredjedelen. Då anser jag att man måste ha detta med för att lyckas.

Ströva från position uppmuntrar dina spelare att själva vara tillgängliga under anfallets hela fas och ge support till sina medspelare. En av dem, kanske den allra, viktigaste valen att välja när man pratar om högt bollinnehav. Gör man sig inte spelbar genom att vara rörlig i sitt spel, så blir man lätt att markera och således också lätt att ta bollen av.

Mitt fjärde och sista val föll på dribbla mindre. Du vill inte att dina spelare ska börja ta egen beslut om att dribbla sig fram genom uppspelet. Ett tämligen lätt sätt att tappa boll på om man inte låter bollen göra jobbet som lag. Du vill istället att man släpper bollen tidigt och hela tiden ge tid till sina medspelare att ta nya beslut på. Dribblarna äter tiden som bollen kunde passats på.

Unika instruktioner likaså:
Jag har även gjort ändringar och tillägg för alla roller i defensiven. Ytterbackarna har fått nya uppgifter dessutom. Vi tog bort anfall, och ersätta det med understöd. Ligger mer i linje med vad jag vill åstadkomma i och ifrån backarna hela matchen igenom. Båda ytterbackarna fick dessutom ”slå kortpassningar” till sina ”slå tidiga inlägg”. Det handlar uteslutande om att spela enkel fotboll. Ju längre vi passar, se grafiken innan vi ändrade, ju mer ökar sannolikheten att vi slår den för lång eller kort, feltajmad eller fångas upp av motståndarna.

Mittbackarna fick även dom en extra instruktion. Samma givetvis som ytterbackarna. KEEP IT SIMPLE. Jag ser inte detta som något som skulle sticka i ögonen på något sätt. Jag vill att vi minimerar risken till att passningarna inte går till rätt adress, och på så sätt också fortsätter tiden som vi har med bollen. Ni ser att mittbackarna har ”färre riskabla passningar”. Varför har jag då inte satt det på ytterbackarna? Ja liiiite chans och risk måste vi ändå ta via vårt kantspel. Vi kan inte gardera oss med både livrem och hängslen här. Lite anfallsvilja måste finnas kvar.

Målvakten:
Precis som vi gick igenom i vår tidigare artikel om hur vi sätter upp vår burvaktare, så sätter vi samma instruktioner även denna gång. Fyra stycken som vi anser fungerar mycket väl, och som vi sen tidigare sett fungerar.

Färre riskabla passningar
Passa ytterbackarna
Rulla ut bollen
Dra ner på tempot

Slutsaten:
Det finns säkert många där ute nu som säger sig ha åsikter och tankar om detta jag nyss presenterat, och jag vet att era kunskaper om spelet har växt och blivit mycket bättre senaste åren. Vad jag vill påvisa här i denna artikel är att det går att påverka lagets instruktioner, mentalitet och hur vi ställer upp laget så att vi kan få upp bollinnehavet för alla matcher. Du kan alltså både öka chansen för ditt eget lag, samtidigt som du minskar risken för att motståndet trasar sönder ditt defensiva spel i matcher som du på förhand kunde förlorat i.

Det är helt upp till dig och ditt lag hur du vill spela ert spel. Det är inte alla lag som passar för att spela med högt bollinnehav. Inte alla som har en Iniesta på sitt innermittfält. Inte heller alla som har backar som kan starta igång spelet på bästa sätt. Man kanske ibland måste ligga på rulle och kontra. Eller gå rakt på mål och ansluta i mängder för man missar 75% av sina skott.

Hur du än gör för dig och ditt lag, så har du ändå fått en enkel och grundläggande genomgång för hur du kan minimera risken att tappa bollen i onödiga situationer, och dessutom utsätta ditt eget lag för oväntade spelvändningar som ställer dina backar helt. Tack för att du läst detta, och jag hoppas att du hänger med på nästa genomgång. Då kommer vi kila på mittfältet lite mer.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top