Roll

Analysen: Målvakten

Har du också hamnat i rävsaxen och inte vet hur du ska ta dig ur? Många frågar mig hur man når höga procentvärden på bollinnehavet när man vill spela den sortens fotboll. Man får inte till det så som man hade önskat. Får man till en del, så funkar inte andra. Får man till dom, ja då trasslar något tredje. Frågorna börjar hopa sig, man tvivlar och man börjar kliar sig frenetiskt i håret för att hitta en lösning. Jag ska försöka i den här genomgången att visa en av nycklarna för hur jag lyckas med bedriften att ligga runt 65% bollinnehav, match efter match, avsett motstånd (läs:nästan alltid).

Såsom rubriken antyder så ska vi se över min analys av en av dem viktigaste lagdelarna i spelet, defensiven, och i synnerhet målvakten och hans roll i laget. Det är oerhört lätt att glömma bort honom i sitt taktiska upplägg, där man enbart fokuserar på det offensiva spelet genom mittfältet och anfallarna. Men jag menar att skillnaden mellan 45% bollinnehav och 55% beror till stor del på målvakten och hur han agerar under matcherna.

Men vi ska först titta på vad som utgör en bra målvakt. Alla roller och positioner i spelet, oavsett om det är en målvakt eller en mittfältare, är beroende av att det finns tillräckligt höga attribut för just den spelaren för att lyckas. När det gäller målvakten så är det dem attribut du ser här nedan som gäller, fördelat på tre egenskapsgrupper. Målvaktsspel, psykiska och fysiska.

När vi ändå är inne på attribut för roller, så vill jag också förklara varför vissa attribut i grafiken nedan är starkare markerade än andra. Tittar vi tex på bollkänslan, kontra greppsäkerheten så är den senare markerade med en kraftigare grön färg. Orsaken till det är för att Sports Interactive (SI) menar att greppsäkerheten är viktigare än bollkänslan. Men man vill ändå påvisa att bollkänslan är en viktigt del av arbetet för en målvakt ändå.

Viktiga egenskaper hos en målvakt:
Målvaktsspel; Bollkänsla, En mot en, Greppsäkerhet, Insparkar, Kast, Kommunikation, Reflexer, Räckvidd i luftrum och sist Straffområdeskontroll.
Psykiska; Beslut, Förutseende, Positionsspel
Fysiska; Smidighet

Specialiteter: Använder långa utkast för att starta kontringar

Hur tänkte jag detta upplägg då? Jo, nedan så kommer jag att göra en jämförelse mellan två olika uppsättningar av instruktioner och ser lite hur det skiljer sig i utförande. Vi kommer att använda oss av två matcher som grund för statistiken som vi ska titta på, och vi har använd oss av Manchester City som lag.

Analysen utan instruktioner:
Första matchen som vi spelade så valde jag att inte sätta några som helst instruktioner på målvakten. Han fick rollen ”målvakt”, thats it. Som vi kan se i grafiken nedan så går inte resultatet och våra önskemål hand i hand med vad vi vill uppnå med ett stort bollinnehav. Vad vi ser här är att målvakten har passat iväg bollen 20 gånger, men bara fått fram 5 stycken av dessa. Pilarnas längd avser från målvakten till mottagare, och som vi ser så är det alldeles för mycket långbollar för att det ska fungera kontrollerat.

Vi kan också se att två av dessa fem korrekta passningar har passats med bara hälften av avståndet av dem i övrigt ivägskickade bollar. Mycket större chans att korta passningar går fram till rätt mottagare än tvärt om. Två av dem längre bollarna har förvisso också gått fram korrekt, men det är nog mer ett undantag än en regel. Vi har inte lyckats behålla bollen inom laget när såväl vår målvakt har fått bollen under kontroll, och nytt anfall ska sättas igång.

Vad har jag valt för instruktioner:
Men om vi istället försöker att bena ut vad för instruktioner som fungerar om man vill bibehålla innehavet av bollen under så många olika skeden som möjligt, och i detta fall när målvakten faktiskt har lädret.

Det första jag har valt är att fördela ut bollen till våra ytterbackar, till skillnad mot att bara skicka upp den i banan på vinst och förlust. På det sättet så kan vi börja våra kontrollerade anfall via ytterbackarna, som i sin tur har möjligheten att spela upp längs kanten, eller ta hem bollen igen till sina kollegor i mitten. Sen om man väljer att sparka bollen eller rulla ut bollen låter jag vara osagt. Det får man välja själv.

Nästa val jag gjort är att dra ner på tempot. Lätt att bara sätta igång anfallet så fort man fått tag i bollen, men det kan också leda till att dina medspelare inte är i rätt position på plan, och således inte har samma möjligheter till att vara delaktiga i anfallet som man kunde önska. Att dra ner på tempot säkerställer att alla spelare hinner hitta sina ursprungspositioner på plan och också förutsättningen att göra sitt unika jobb så bra som möjligt.

Tredje valet faller på att spela ut med korta passningar. Vi såg i grafiken ovan att dem långa bollarna inte fungerar så väl. Med kortare passningar så tvingar vi ner backarna till sina positioner för att möta upp det korta spelet från målvakten. Sen är det mycket mer kontrollerat att spela korta passningar. Risken att någon sticker mellan och kniper bollen minimeras avsevärt med det upplägget.

Nästa på tur är färre riskabla passningar. Det är precis som det låter. Vi vill INTE att han drar iväg en massa passningar på chans utan ordentlig adress. Vi vill istället att han tar övervägda beslut som går i linje med övriga punkter för agerande. Vi vill att han oftare går på genomtänkta och säkra passningar, över att chansa. Inget konstigt.

NOTIS: Spelar man ett kontringsbaserat spel så kanske det kan vara värt att ha fler riskabla passningar, och till det snabbt igångsättande och skicka upp bollen bakom motståndets försvarslinje för att på sätt utnyttja motståndets svagheter i ett för offensivt spel. Men det är en helt annan artikel.

Analysen med instruktioner:
Hur gick det då? Ja som vi ser i grafiken nedan så har det gått över förväntan. 19 slagna passningar, 16 gick till rätt adress. Det första som slår mig när jag kikar på den bilden nedan, är att avståndet från målvakten till mottagaren är betydligt kortare än tidigare. Här har man spelat ut bollen strax utanför boxen där risken att bli av med den är betydligt mindre, istället för att försöka hitta en anfallare uppe vid mittlinjen som alltför ofta förlorar nickduellen mot motståndets mittbackar.

Vi har en handfull passningar som ser ut att gått till mittbackarna som motstrider våra instruktioner, men sen har resten nått ut på kanterna enligt vår plan. Men överlag så är jag väldigt nöjd med hur min målvakt har agerat på instruktionerna.

Vi vill behålla bollen inom laget, och han har gjort sin oerhört viktiga del i det jobbet. Well done!

Notis: Första matchen så kryssade vi 1-1, medan under andra matchen så vann vi med 3-0.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top