FM17

5 star rating – Staff & Coaches – Buenaventura

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Lorenzo Buenaventura:
Nästa tränare ut är ännu en tränare som vi tidigare granskat i denna serie, spanjoren och fitnesscoachen Lorenzo Buenaventura. När FM16 börjar, så var han anställd av Bayern Munchen, med Pep Guardiola i spetsen. Pep Guardiola ville fortsätta skapa perfektion när han anlände till klubben efter att han lämnat Barcelona, och han tog med sig Buenaventura till Tyskland. Nu, en spelversion senare, har Pep gått vidare till Manchester City, och han tog med sig Buenaventura ännu en gång, nu till England.

Tidigare, innan Barcelona-tiden, så jobbade Buenaventura i Cadiz och Atletico bland annat. Han har en bestämd personlighet och talar nästan tre språk flytande. Något nytt för denna spelversion, är att han nu har kunskapen, om än lite, om att kunna arbeta som idrottsvetare, och inte bara konditionstränare.

Om vi tittar till hans egenskaper, så ser vi att han har 20 på just konditionsträningen. Känns som ett måste om man ska kunna uppnå dem 5 stjärnor som denna serie är skapad för. Därtill har han ett helt okej värde på beslutsamhet (16), lika nivå på grad av disciplin (16) och något mer på motivera (18). Han har gått upp 2 nivåer på beslutsamhet och två nivåer på motivera om vi jämför med värden för FM16. Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.

Som grafiken här under visar, så är hans bästa kvalitéer på just konditionsdelen i spelet, precis som vi nämnt i ovan text. Då formeln för både styrkan och aerobicen är densamma, så levererar han både 5 stjärnor för båda kategorierna. Se formeln längre ner i artikeln.

Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just målvaktsdelen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just fitness-delen, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fyra olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för konditionsträningen. När det gäller andra grupper, såsom anfall eller försvar, så tar man andra attribut givetvis.

Styrka
Formeln är: Konditionsträning * 9 + DDM * 2
Om siffran är 270 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärnor
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärna
30-59 = 1 stjärna
0-29 = 0.5 stjärna

Aerobic
Formeln är: Konditionsträning * 9 + DDM * 2
Om siffran är 270 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärnor
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärna
30-59 = 1 stjärna
0-29 = 0.5 stjärna

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top