FM17

Inför EM-kvalet till Italiens EM 2024

Då var man i skrivandet ikapp med saven så att man nu kan börja presentera saker och ting i realtid i förhållande till hur det händer i saven. Och då har det blivit dags för de europeiska landslagen bortsett från det italienska att kämpa om de 24 platserna vid EM-turneringen i Italien sommaren 2024. Som redan nämnt så blir det ju bara 23 platser kvar att kämpa om då Italien är direktkvalificerade.

Kvalgrupp A innehåller Andorra,Färöarna,Irland,Lettland,Rumänien och Tjeckien. Bäst på senaste världsrankingen av dessa nationer är Rumänien som den Fredagen den 24:e Mars 2023 får möta Andorra borta samtidigt som att Irland får åka till Färöarna och Tjeckien åker till Lettland. Tre dagar senare skall Irland vara hemma och möta Lettland och Rumänien också vara hemma och möta Färöarna och Tjeckien får nöjet av Andorra hemma. Kanske lite snålt med 3 dagar mellan matcher med dessa resavstånd. Rumänien är för övrigt också det landslag i denna kvalgrupp som har den längst sittande förbundskaptenen för tillfället i form av tysken Christoph Baum som i 2022 suttit på posten i strax över 6 år då han tillträdde efter EM i Frankrike 2016.

 

I kvalgrupp B befinner sig Armenien,England,Finland,Gibraltar,Grekland och Israel.

Lördag 25:e Mars börjar England mot Grekland,Gibraltar mot Armenien och Israel mot Finland. 3 dagar senare skall Armenien möta England hemma,Finland skall möta Gibraltar hemma och Grekland får ta emot Israel hemma i Aten. Den armenske förbundskaptenen är den som suttit längst på posten i denna grupp,6-7 månader längre än tysken Michael Skibbe som fortfarande är grekisk förbundskapten nästan 8 år senare.

I kvalgrupp C bjuds det på derby mellan Belgien och Holland två gånger under kvalet. Övriga nationer i grupp C är Cypern,Estland,Nordirland och San Marino.

Belgien börjar mot San Marino hemma,Estland hemma mot Nordirland och Holland hemma mot Cypern. 3 dagar senare är det Cypern hemma mot Belgien,Nordirland hemma mot Holland och San Marino hemma mot Estland. Den cypriotiske förbundskaptenen är den som suttit längst i jobbet i kvalgrupp C,men den nog mest kända av förbundskaptenerna är den holländske som tog över 1:e Augusti 2022,det är nämligen Giovanni van Bronckhorst som tagit över som holländsk förbundskapten 12 år efter han själv slutade som spelare. Skall bli intressant att se vilka tränaregenskaper han besitter och om han möjligen kan återresa Holland som en av fotbollstormakterna för som synes i rankinggrafen så har det gått knackigt för Holland.

Kvalgrupp D innehåller Bulgarien,Danmark,Moldavien,Montenegro,Schweiz och Österrike och Bulgarien börjar hemma mot Moldavien,Montenegro hemma mot Österrike medan Schweiz tar emot mitt första landslag Danmark,sedan EM 2020 fiaskon tränat av Henrik Jensen. 3 dagar senare möter Danmark Montenegro hemma i Parken medan Moldavien tar emot Schweiz och Österrike tar emot Bulgarien i Wien.

Den bulgariske förbundskaptenen inne på sitt 7:e år som förbundskapten.

Min efterföljare Henrik Jensen inne på sitt tredje år.

Moldavien har precis bytt förbundskapten.

Den montenegrinske förbundskaptenen inne på sitt 5:e år.

Likaså är den schweiziske förbundskaptenen inne på sitt 5:e år.

Och Österrike’s förbundskapten kommer in på sitt 3:e år som förbundskapten.

Kvalgrupp E innehåller de försvarande världs och europamästarna från EM 2020 runt i Europa och VM 2022 i Marocko och som varit med i de senaste 4 mästerskapsfinalerna,EM 2016 på hemmaplan,VM 2018 i Ryssland,Europa-VM 2020 och VM 2022 i Marocko. Och ändå är man nu lagom till EM-kvalet inför EM 2024 i Italien inne på sin tredje förbundskapten då Arsene Wenger valde att ta över som tränare i PSG i stället efter VM-guldet 2022. Hans efterträdare blev Olivier Pantaloni. De övriga 4 lagen i kvalgruppen blev Island,Liechtenstein,Serbien och Vitryssland. Frankrike’s första två matcher blir hemma mot Serbien och borta mot Vitryssland medan Island börjar borta mot Vitryssland och sedan vilar medan Liechtenstein tar sig an Serbien. Då kvalgrupp E bara har 5 lag blir det enbart två matcher i varje kvalomgång i denna grupp med ett lag som inte spelar var i grupp A-D spelas tre matcher varje spelomgång vilket innebär att alla lag är i aktion varje kvalspelsdag. Frankrike börjar för övrigt kvalet i Marseille på Stade Orange Velodrome.

Som tidigare nämnt så har det bytts en del förbundskaptener i Frankrike,Didier Deschamps firade EM-guldet 2020 med att avgå och lämnade över till Arsene Wenger som firade VM-guldet 2022 med att gå till PSG så att Olivier Pantaloni nu tagit över. Men kanske dags för 5:e finalen på raken och 3 titeln på raken kanske också med 3 olika förbundskaptener. Det hade varit något som jag betvivlar på hade hänt i verklighetens fotboll.

Den isländske förbundskaptenen är bara inne på sitt andra år.

Liechtensteins förbundskapten kommer under kvalåret in i sitt fjärde år som förbundskapten.

3:e året utan byte av förbundskapten för Serbien.

Det vitryske förbundskaptenen är snart inne på sitt 9:e förbundskaptensår.

Kvalgrupp F får deltagande av Kroatien,Litauen,Luxemburg,Ryssland och Ungern. Och i likhet med grupp E så står ett lag över varje omgång,första speldagen står Luxemburg över och på andra dagen står Ungern över.

Vladimir Petkovic skall in på sitt 5:e år som kroatisk förbundskapten,dessförinnan hade han ett par år som förbundskapten för Schweiz.

Litauen har heller inte bytt sin förbundskapten så ofta,de nuvarande kommer in i sitt sjunde år under EM-kvalet.

Luxemburg bytte sin för snart 4 år sedan

Rysslands nuvarande förbundskapten har suttit sedan han tog över efter fiaskot på hemmaplan i VM 2018 så han går in i sitt 5:e år.

Ungern bytte senast sin förbundskapten efter senaste VM-kvalet till VM 2022.

Kvalgrupp G bjuder på nationer som Georgien,Makedonien,Portugal,Slovenien och Ukraina var Slovenien vilar första speldagen och Makedonien gör det andra speldagen.

Georgiens slovakiske förbundskapten går in i sjunde året som förbundskapten för Georgien.

Den makedonske förbundskaptenen kan lägga ytterligare ett år till karriären då han varit makedonsk förbundskapten i 8 år.

Portugal har precis bytt från sin långvarige förbundskapten som bland annat tog hem EM-guldet 2016.

Slovenien har snart haft samma förbundskapten i 10 års tid nu.

Riktigt så länge har den ukrainiske förbundskapten inte varit i sitt jobb,han kan än så länge bara räkna så där 3 år på posten.

Kvalgrupp H erbjuder Bosnien,Kazakstan,Norge,Skottland och Tyskland. Första speldagen vilar Norge och andra dagen vilar Bosnien.

Bosnien har haft samma förbundskapten i runt 9 år.

Hos Kazakstan bytte man förbundskapten för sådär 4 års tid sedan

Och verkar som att Per Mathias Høgmo i Football Manager har limmat sig fast till posten som norsk förbundskapten,han går i och med detta EM-kval in på 10:e året. I verklighetens värld har han ju ersatts av Lars Lagerbäck för länge sedan. Så tydligen har Football Manager utgåvan av det norska fotbollsförbundet större tålamod med honom än det riktiga förbundet.

Efter många år med Gordon Strachan som förbundskapten lämnade han jobbet efter EM 2020 till fördel för samma jobb för Wales. Detta innebär att David Moyes går in i sitt tredje år som skotsk förbundskapten.

Andra tyske förbundskapten efter Joachim Löw fick sparken heter Thomas Tuchel som tog över efter EM 2020 då Markus Weinzeirl fick sparken och Löw sparkades efter VM 2018 i Ryssland. Så redan nu har Thomas Tuchel suttit längre än sin föregångare men är en bra bit kvar till Joachim Löw’s 12 år. Misstänker dock att han får sparken om Tyskland inte skulle ta sig till EM i Italien 2024.

Kvalgrupp I har fått Albanien,Malta,Polen,Spanien och Turkiet i sig. Spanien får lite vila då de inte spelar första matchdagen. Denna roll övertar Malta på andra speldagen.

Den albanske förbundskaptenen går in på år 4 på posten.

Maltas förbundskapten har suttit lika länge på posten.

På den polska förbundskaptensposten har det varit lite svängdörr,den senaste i raden kom till för 2 år sedan.

Lite byten har det även varit i Spanien,både Pep Guardiola och Rafa Benitez har varit spanska förbundskaptener och den senaste i raden kom till efter VM 2022 i Marocko.

Den turkiske förbundskaptenen går in på sitt 5:e år.

Kvalgrupp J är den sista kvalgruppen och Sverige hamnar härmed i kvalsällskap med Azerbadjzan,Kosovo,Slovakien och Wales. Sverige får först måta Azerbadzjan hemma på Friends och sedan 3 dagar senare är det dags att möta Wales borta. Wales kan vila första speldagen. Andra speldagen är det Slovakien som vilar.

Den nuvarande förbundskaptenen för Azerbadzjan har suttit på posten i 2 år.

Kosovo bytte förbundskapten för 3 år sedan.

Martin Sevela går in i 4:e året som slovakisk förbundskapten.

Janne Andersson fick sparken av förbundet efter EM 2020 vilket innebär att Peter Gerhardsson tog över och nu går in på sitt tredje år som svensk förbundskapten. Som synes har Alexander Isak hamnat i Zenit tillsammans med Linus Wahlqvist. Victor Lindelöf spelar i Real Madrid.

Gordon Strachan har varit förbundskapten för Wales i 3 år efter att han lämnade samma jobb för hemlandet Skottland.

Reglerna för att ta sig till EM är lite röriga,alla gruppvinnarna och de 9 bästa 2:orna. Efter detta är 20 platser till EM utdelade. Därefter spelas 8 semifinaler i ett avslutningskval den  29:e Mars 2024 med 4 finaler med vinnarna av de 8 semifinalerna  som deltagare den 2:e April 2024. Den 2:e April 2024 på kvällen vet vi alltså exakt vilka 24 nationer som skall göra upp om EM-guldet i Italien. 8 dagar senare lottas grupperna varefter varje nation vet var de skall spelas sina gruppspelsmatcher och kan planera för var campen skall ligga och sedan börjas mästerskapet den 14:e Juni 2024.

Passar på att avsluta denna artikel om förutsättningarna inför EM-kvalet som spelas 2023 med att visa  toppen av världsrankingen så som den ser ut 19:e December 2022. Anmärkningsvärt är att Holland ligger ute ur topp 30. Får se om Giovanni van Bronckhorst kan lösa denna holländska fotbollskris,en kris kan man lugnt kalla det när Guinea-Bissau som är med i VM för första gången i 2022 håller på att gå förbi Holland på världsrankingen.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top