FM17

Samtalet ägnades åt Football Manager 2017

På fredagar brukar några stycken på jobbet passa på att ta lunch tillsammans ute på någon mysig lunchrestaurang eller liknande. Passa på att hänga lite privat och njuta av lite lagad mat i trevlig miljö. Denna fredag var inget undantag. Enda skillnaden mot annars, när vi är en handfull kollegor som går i samlad trupp mot utvalt lunchhak, så blev det bara jag och en kollega till som gick till Brunos Korvbar på Rosenlundsgatan i Sthlm. Två skulle lunchträna och tre skulle till Häktet och äta (läs:restaurangen).

Väl där så fortsatte vi prata om jobbrelaterade saker. Föll sig liksom naturligt när vi har mycket att göra och man vill passa på att utnyttja alla minuter man kan för att lösa kunders problem och frågeställningar. Men ganska snabbt efter att vi fått vår mat så kom Football Manager upp på tal. Kollegan vet om att jag har bloggen, och att jag spelar spelet en hel del. Han likaså, men inte i samma utsträckning, enkelt uttryckt. Vi började prata om att han nyss börjar spela aktuell version efter att haft en liten paus på ett par månader. Han hade startat en save med Djurgården, och behövde lufta lite tankar.

Vi diskuterade allt från det taktiska förutsättningarna, och för och nackdelar med för dagens samtal, uppställningen 4-2-3-1, till hur vi såg på likheter och skillnader mellan FM17 och den verkliga sporten fotboll. Mycket av tiden ägnades åt att försöka få ett grepp om hur man kontrollerar ytan mellan mittbackarna och dem två centrala mittfältarna. Ett ständigt gissel för alla fotbollstränare. Skulle man spela med sittande mittfältare som bara tog defensivt ansvar kanske? Eller varför inte byta ut dem mot 2 DM istället? Och hur skulle vi göra nu med kombinationen överlappande ytterbackar med yttrar som breddar? Krockar dom eller kan man få till en bra lösning? Frågorna var många och vi tog oss igenom en hel del under den stunden vi satt där. Det sista som vi hann med var hur man vill att mittbackarna ska agera mot anstormade anfallare. Ska en stöta, för att sen bli överspelad och på ett förnedrande sätt inse att den andra mittbacken inte kliver över och försöker täppa till luckan som uppstått. #frustration. Vi fick oss ett par goda skratt innan vi plockade ihop våra saker och gick tillbaka till kontoret.

Ibland kan man känna att man är ensammast i hela världen om att spela Football Manager. Man sitter på sin kammare och spelar, skriver och analyserar. Helt på egen hand. Ensam. Utlämnad. Men så är det väl ändå inte? Vi är alla i samma sits, och vi, tillsammans, utgör en underbar grupp med personer som alla gillar samma sak. Även fast vi inte sitter fysiskt i samma rum och spelar, så kan man ändå känna att man har sina vänner precis där, precis då.

Att då ibland få kunna sitta ner med någon i fysiskt form och samtala om saker man funderat på, tankar som hopat sig i huvudet och som man vill dela med sig av, men inte vetat hur och vart, är väldigt uppskattat. Att få lämna bort datorn och spelet för en liten stund och använda knoppen för omväxlingsskull utan att granska listor och statistik som presenteras på skärmen. Jag dessutom, som har detta som ett litet extrajobb, kunde verkligen uppskatta att äta en bit mat, samtala med en fantastisk kollega om ett ämne som man brinner så oerhört mycket för, och dessutom göra det i en fantastisk miljö är ju helt galet givande.

På det stora hela så hann vi inte med sååå mycket som man ändå hade velat, men samtalet, stunden och tankarna hängde kvar hela dagen fram tills nu på kvällskvisten. Jag kände att jag behövde bryta upp det lite från mina scoutrapporter och coachgenomgångar och få delge lite av en bit Micke-liv också. Inte ofta som jag skriver om saker som händer runt omkring mig och min person. Men ibland känns det bra att få göra det.

Nu sover mina tjejer och min fru så gott inne i sovrummet. Klockan är snart midnatt och jag känner att jag skulle kunna skriva en hel bok om valfritt ämne. Tankarna och funderingarna flyger runt i huvudet och det känns inte som att det vill ta slut. Fingrarna trummar över tangenterna i snabb takt. Arbetsveckan är dessutom till ända, och mycket reflektioner återkopplas när man sitter här i det tysta där ljudet från tangenterna är det enda som bryter tystnaden. Imorgon är en ny dag, med nya intryck. Kalas på dagen, tacos på kvällen och mer texter som ska skrivas. Nu väntar kudden på mig.

God natt mina vänner.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top