FM-Story

VM-kval till VM i Marocko 2022

Efter jubileums EM i många delar av Europa där Frankrike med Didier Deschamps som förbundskapten fick revansch på Portugal blev det en del tränarbyten för landslagen.

Bland annat ersattes Roberto Martinez som belgisk förbundskapten av schweizaren Rene Weiler

Själv fick jag sparken som dansk förbundskapten och ersattes av Henrik Jensen

Roberto Martinez ersatte in sin tur Eddie Howe som engelsk förbundskapten

Didier Deschamps lämnade över rodret som fransk förbundskapten till Arsene Wenger vilket innebar att man gick från att ha en 51 åring som förbundskapten plötsligen hade en 70 åring på samma post. Inte direkt förnyelse enligt min mening att ta in en ännu äldre efter att man precis blivit europamästare.

Walter Mazzarri lämnade över jobbet som italiensk förbundskapten till Luigi di Canio.

Och Per Mathias Högmo är inne på sitt 7:e år som norsk förbundskapten trots det ena missade mästerskapet efter det andra.

Slavoljub Muslin lämnade över till  Miroslav Djukic som serbisk landslagsboss

Gordon Strachan lämnade det skottska förbundskaptensjobbet och i stället fick skottarna David Moyes som förbundskapten.

I Spanien lämnade Pep Guardiola över till Rafa Benitez

Janne Andersson fick sparken som svensk förbundskapten efter 4 år och 150 dagar till fördel för Peter Gerhardsson.

Markus Weinzierl fick sparken efter EM 2020 och blev ersatt av Thomas Tuchel

Andriy Schevcenko fick sparken som ukrainsk förbundskapten och tog över gjorde Oleg Luzhnyi

Chris Coleman lämnade efter 8 år jobbet som förbundskapten för Wales och stafettpinnen kom från Skottland i form av Gordon Strachan

Marcel Koller lämnade förbundskaptensjobbet i Österrike efter 8 år och Patrick Jovanovic tog över

Och detta är väl och märke förbundskaptensbytena i Europa.

Med detta var det dags att hitta VM-deltagarna till det VM i 2022 som min min save flyttats från Qatar till Marocko.

Först Concacaf

Det långa VM-kvalet i CONCACAF slutade med att Mexico,Costa Rica och USA kunde lösa en biljett till Marocko-VM

Nästa konfederation är CONMEBOL vilket är Sydamerika var Brasilien,Argentina,Uruguay och Chile tog biljetterna till Marocko. I likhet med Kanada från nord och centralamerika så fick Columbia även en möjligheten att spela playoff om en Marocko-biljett.

Nästa kvalrunda är hos AFC vilket är den asiatiska konfederationen.

 

Australien,Saudi-Arabien,Japan och Sydkorea tog sig till VM och Iran får en sista chans att komma till VM 2022.

Iran spelade först playoff i AFC kvalet till VM mot Kina som de vann över två matcher

Iran och Columbia tog de två sista VM-platserna från CONCACAF och AFC där Iran mötte Nya Zeeland som vann OFC kvalets final mot Nya Kaledonien och Columbia mötte Kanada.

Då var det dags för CAF kvalet  till VM 2022 vilket är det afrikanska kvalet och den 14:e Februari 2021 tog jag över som nigeriansk förbundskapten och lyckades säkra kvalet till VM för Nigeria även om de såg ut att komma till VM redan när jag tog över. I tredje omgångens grupp 2 kom Kamerun överraskande nog inte till VM,utan i stället kom Guinea-Bissau till sitt första VM.Tunesien,Egypten och Ghana tog sig också till VM.

Avslutningsvis är det dags för UEFA kvalet till VM 2022 :

Från Grupp 1 tog Portugal sig vidare till VM 9 poäng före Slovakien och Ungern, Portugal fick 9 segrar och 1 oavgjord i kvalet.Snacka om att vara överlägsen och en målskillnad på 26-4. 4 insläppta mål på 10 matcher.

 

Ukraina tog sig vidare från grupp 2 med 11 poängs försprång till Österrike med 8 segrar och 2 oavgjorda och en målskillnad på 18-5.

Grupp 3 hade också en överlägsen vinnare i England med 10 segrar av 10 möjliga och målskillnad på 33-3 vilket gav England ett försprång på 10 poäng till Grekland.

Grupp 4 fick Kroatien som vinnare och därmed kunde Vladimir Petkovic säkra en biljett till Marocko. 7 segrar,1 oavgjord och 2 förluster och målskillnad 24-11 och enbart 3 poäng ner till Danmark där min efterföljare Henrik Jensen verkar göra ett ok jobb.Norge blev trea i gruppen 1 poäng efter Danmark.

Grupp 5 fick Spanien som vinnare med 8 segrar och 2 förluster och målskillnaden 24-6 och bara två poäng ner till Serbien som även tog sig till VM 2022. Överraskningen är att Holland inte får spela VM 2022.

Grupp 6 blev en skrällgrupp då Ryssland och Polen torde varit favoriter innan kvalet men minsann om inte Gordon Strachan lyckades hyggligt överlägset tog Wales till VM 2022 med 6 poäng ner till Ryssland. 6 segrar,1 oavgjord och 1 förlust,16-9 i målskillnad.

Grupp 7 fick Belgien som vinnare med 5 poäng ner till Turkiet och bägge lyckades ta sig till VM 2022,belgarna fick bara en förlust och en målskillnad på 22-6.

Grupp 8 slutade med en succe för Arsene Wenger som lyckades ta Frankrike obesegrat till VM 2022 i Marocko med en målskillnad på 30-4,8 poäng mer än Skottland.

Grupp 9 slutade med Schweiz som vinnare med 7 segrar och en oavgjord och blygsamma 13-5 i målskillnad men 12 poängs försprång till Tjeckien. Detta stora poängavstånd medförde också att från grupp 9 gick enbart Schweiz vidare till VM.

I den avslutade VM-kvalgruppen i Europa tog Tyskland och Italien VM-biljetterna,21 poäng vardera med 7 segrar var och en förlust och 21-4 i tysk målskillnad och 19-4 för Italien. Man kan väl nästan säga att Tyskland och Italien dammsög grupp 10 för poäng.42 poäng till Tyskland och Italien tillsammans och 17 samlat till de tre andra lagen i gruppen.

Och här hur det då gick bland grupp 2:orna.

Härmed är alla VM-deltagarna till VM 2022 i Marocko hittade och så är självklart också Marocko direktkvalificerade som värdar och nu kan nationerna som tagit sig till VM börja förbereda sig på platser som Rabat,Marakkech,Casablanca,Agadir,Tanger,Oujida.

Hur VM-lottningen blir kommer i nästa artikel.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top