FM-Story

EM 2024 spelplats Italien

Efter lång väntan så började EM 2024 i Italien på San Siro den 14:e Juni 2024 med matchen mellan Kosovo och Tjeckien,en match som Tjeckien vann 2-0.

Efter 3 matcher till samtliga lag så slutade Italien som gruppvinnare med 3 segrar och tog med sig Tjeckien till åttondelen. Därmed fick Turkiet och Kosovo åka hem,kanske lite synd för Kosovo vid sitt första EM någonsin.

Grupp B utvecklades sig lite överraskande,visserligen kanske inte så överraskande att Tyskland tog sig obesegrade till åttondelen,däremot lite mer överraskande att Österrike och Israel tog sig till åttondelen och att ryssarna fick åka hem efter 3 matcher och så med bara 1 poäng. Israel vann för övrigt matchen mot Ryssland vilket var bidragande till att de lyckades ta sig till åttondelen som en av de bästa 3:orna. Även Österike stal poäng från Ryssland vid att spela 2-2  och i sakens natur så stal Thomas Tuchel’s mannar alla poänger från ryssarna,dock med en uddamålsseger på 1-0. Bra premiär i EM för Israel att komma till en åttondelsfinal.

Och skrällarna fortsätter,Henrik Jensens Danmark började i Grupp C med att slå Giovanni van Bronckhorst’s Holland med 3-2 varefter Slovakien slog Belgien med 2-1. I derbyt mellan Belgien och Holland slutade det 2-2 och Danmark slog även Slovakien med 2-0. I matchen mot Belgien förlorade Danmark 3-2 samtidigt som att Holland slog Slovakein 2-1. Detta fick till ett resultat där Danmark,Holland och Belgien tog en plats i åttondelen varemot ett bra kämpande Slovakien fick åka hem.

I Grupp D slutade det med att Spanien,Kroatien och Schweiz tog sig till åttondelen efter bland annat oavgjort 2-2 mellan Spanien och Kroatien och 1-1 mellan Kroatien och Schweiz och irländarna fick åka hem utan poäng alls.

I Grupp E blev det hyggligt jämnt,men slutade med att Ukraina vann gruppen efter bland annat oavgjort 2-2 mot de försvarande europa och världsmästarna Frankrike. Ukriana slog även England med 3-2 och avslutade 1-1 mot Serbien vilket gjorde att Ukraina,England och Frankrike kom till åttondelen.

Avslutningsvis i gruppspelet i Italiens EM 2024 har vi Sveriges grupp där Portugal,Grekland och Wales stod för motständet. Och Peter Gerhardssons trupp började direkt med att klå Portugal 3-0,varefter Grekland besegrades 2-1 och slutligen uddamålssegern på 1-0 mot Wales. Detta innebar att Sverige blev gruppsegrare före Portugal som fick kämpa en hel del mot Wales för att få alla poäng men lyckades vinna 3-2 och sedan vann 2-0 mot Grekland. Detta medförde samtidigt att enbart Sverige och Portugal tog en åttondelsfinalsplats från Grupp F.

Då var det dags för åttondelarna som blev lottande som följer :

Holland mot Tjecken i Verona

Tyskland mot Belgien i Bari

Spanien mot Frankrike i Messina

Schweiz mot Italien i Bari

Israel mot Danmark i Neapel

Sverige mot England i Milano

Ukraina mot Kroatien i Genoa

Portugal mot Österrike i Turin

Åttondelen melland Holland och Tjeckien slutade 3-3 efter full tid och förlängning vilket innebar att man skulle ut i straffläggning och där drog Holland det kortaste strået och därmed blev åttondelen slutstationen för Holland. Bari blev slutstatione för Belgien då Tyskland vann 2-0 över dem här.

I Messina blev det klart att Frankrike’s dröm om att ta ännu ett EM-guld på raken tog slut då Spanien skickade hem Olivier Pantaloni’s trupp hem med ett nederlag på 3-2.

På San Nicola i Bari skickade värdnationen Italien hem Schweiz med 1-0 nederlag.

I Neapel säkrade Danmark sig en plats i kvartfinalen efter att ha besegrat den positiva överraskningen vid detta EM,Israel som var med för första gången och kom till åttondelen.

Tyvärr hade Peter Gerhardsson inte samma tur mot England på San Siro i Milano utan blev överkörda med 4-0.

Kroatien skickade hem Ukraina från Genoa med ett 3-0 nederlag.

Och avslutningsvis tog Portugal sista kvartfinalplatsen efter att vunnit över Österrike 1-0 i Turin.

Detta resulterade i dessa kvartfinaler :

Tjeckien mot Spanien på San Nicola i Bari

Tyskland mot England i Florens

Danmark mot Kroatien på San Siro i Milano

Italien mot Portugal i Rom

Spanien vann en målrik kvartfinal med 4-2 mot Tjeckien,samtidigt som att tyskarna blev nästa att få stryk av England efter att Sverige fick det i åttondelen. Denna gång blev den engelska segern 3-2. Danmark mot Kroatien blev även en målfest med slutligen en seger på 4-3 till Kroatien innan till slut Italien förnedrades i Rom av Portugal så skickade ut hemmanationen på nära på hemmapalan med 5-1 förlust.

Därmed är bara Spanien,Portugal,England och Kroatien kvar i EM 2024 till semifinalerna

Dessa blev Spanien mot England i Rom och Kroatien mot Portugal i Neapel och Spanien lyckades nedkämpa England med 3-1 och säkra finalplatsen. Den andra semifinalen blev lite längre då Portugal tvingades till förlängning för att säkra finalplatsen.

Därmed blev EM-finalen 2024 en intern iberisk uppgörelse på San Siro i Milano. En final som tydligen enligt den okände domaren som hade fått uppdraget var ganska våldsamt spelad,då han delade ut 10 gula kort och blev mållös efter 120 minuter och avgjordes på straffar varefter Portugal kunde hyllas som nya europamästare 2024. 4 av de gula korten är utdelad i förlängningen. På det viset får man säga att den svenska insatsen vid detta EM var väl godkänd när man i gruppspelet lyckas besegra de som sedan blir europamästare.

Och som vanligt vid sådana här turneringar så skall även lite utmärkelser delas ut,Bernardo Silva blev till exempel utnämnd till turneringens spelare.

Bästa unga spelare blev Morten Möller från Danmark,22 årig offensiv mittfältare som gjort 2 mål och 3 assist i turneringen.

Guldskon går till Harry Kane från det engelska landslaget för sina 7 mål med Emil Hansen från Danmark och Munir från Spanien strax efter.

Drömelvan vid detta EM består av David De Gea i mål,Hector Bellerin,Andreas Christensen,Bruno Paz och Raphael Guerrerio som baklinje,på mittfältet Bernardo Silva,Alex Oxlaide-Chamberlain,Filippio Melegoni och Kingsley Coman. Och uppe i anfallet Harry Kane och Munir. Har även blivit plats till två danskar på bänken,Emil Hansen och  Morten Möller.

Oliver Pantaloni fick sparken hos Frankrike och ersattes av Lyon-tränare Alain Pochat. Pantaloni i sin tur gick andra hållet och tog över efter Alain Pochat i Lyon.

Luigi Di Canio avgick från Italien och ersattes av Roberto Mancini

Giovanni van Bronckhorst lämnade det holländska landslaget och ersattes av Jaap Stam

Yury Krasnoszhan fick sparken från Ryssland och Alexandr Samedov hämtades in från Krasnodar.

Aykut Kocaman lämnade Turkiet och ersätts av Tolunay Kafkas som senast kom från Trabzonspor

Och Miroslav Djukic fick sparken av det serbiska fotbollsförbundet efter precis under 4 år på posten och Marko Nikolic från Partizan Belgrad hämtades in som ersättning.

Nästa stora turnering som det skall kvalas in till är VM i USA 2026 där jag som nuvarande förbundskapten i Costa Rica är bra på väg att kvalificera mig till. I UEFA-kvalet till VM 2026 blir det många derbyn,tex skall Danmark och Sverige mötas två gånger i det VM-kvalet och Belgien och Holland får möta varandra ännu en gång. Så börjar bli en hel del derbyn i tävlingsmatcher mellan dessa två nationer. Först 2 matcher i EM-kvalet till 2024 i Italien,sedan en match i själva mästerskapet och nu tvä matcher i VM-kvalet till 2026.

England,Gibraltar och Irland kommer också att möta varandra 2 gånger i VM-kvalet. Det svenska VM-kvalet börjar i Lissabon 1:a April 2025(nästan så att det låter som ett aprilskämt) och slutar i Parken i Köpenhamn 18:e November 2025.

Nästa EM-turnering är 2028 och blir i Spanien med bland annat Camp Nou som matcharena.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top