Community

Skype > Slack

Kommer ni ihåg vad som hände den 23 januari 2015? Nej hur ska man kunna göra det. Helt omöjligt om du frågar mig. Men jag ska hjälpa er lite på traven. Det var den dagen som jag drog igång #FMNordic på Skype. Det var ett försök till att samla likasinnade under ett och samma tak för att diskutera och debatera om spelet och allt som hör därtill. Nu har det gått över två år, och det är dags att hänga med i utveckligen och ta emot förändring.

Mycket handlar om att spela spelet, så långt är vi med. Det är hela meningen med upplägget kan man tycka. Det är till stor del därför som vi köper spelet varje år, för att spela. Dumt vore ju annars. Men jag kan tycka att det social spelet är minst lika viktigt, iallafall för mig som har många tankar och funderingar kring och runt Football Manager och fotboll i största allmänhet. Nu har jag tur som har vänner utanför spelet som gillar FM och fotboll så mycket att jag får min beskära dos av samtal och svar. Då kan man ju tycka att det borde räcka. Men jag vill ändå gå lite längre och sträcka ut min hand till dig som sitter där ute. Vi behöver varandra. Vi behöver en gemenskap som inte bara är via forumposter och envägsartiklar på min blogg. Jag vill introducera Slack för dig.

Vad är då slack?
Vissa har beskrivit Slack som en chattapp, men det är en sanning med en massa modifikation. Det hela handlar om kommunikation, snabb och överskådlig sådan, för såväl i arbetslivet som privat. Man kan ha såväl stängda som öppna kanaler – så man kan rikta samtalen till ett visst ämne, om man så vill. För er som är förmögna med hur IRC var uppbyggt en gång i tiden, så är Slack hyfsat likt. Vad jag menar är då givetvis kanalstrukturen. Jag har skapat ett ”team” hos Slack, som jag döpt till FootballManagerNordic. I det teamet så har jag skapat upp ett antal ”kanaler” som riktar sig mot olika områden i spelet. Jag har tex skapat upp en kanal som heter #bollinnehav och en som heter #träning. Tanken med det är att vi samtalar om bollinnehav och träning i dessa respektive kanaler. Givetvis så kan man skapa upp hur många kanaler som helst. Bara det är rimligt mot Football Manager i stort.

Jag använder Slack dagligen och jag är inte ensam – över fyra miljon människor använder tjänsten dagligen. Historien med just Slack är att vi använder oss av ett liknande program på min arbetsplats. Vi är i behov av att hålla isär samtal och konversationer internt utanför mailgången, och ville nyttja ett program som fungerade väl för ändamålet. Idén med en liknande setup för vår community väcktes när jag var på konferens i Oslo för en tid sen. Där var det ett annat bolag som använde sig av just Slack för sin interna kommunikation. Jag tänkte direkt på FM när jag såg programmet öppnas. Klar som fan att vi ska nyttja Slack för detta ändamål.

Slack är egentligen inte så annorlunda jämfört med exempelvis Hipchat, men det finns ändå stora skillnader. Först och främst finns det ingen superadministratör som kan gå in och läsa i privata chattfönster i Slack, för det finns inga privata chattfönster i det avseendet. Man kan skapa privata grupper men alla där har samma rättigheter som andra medlemmar i den privata gruppen.

Slack är gratis. En tjänst av den här magnituden brukar inte vara gratis men Slack är det. Slack tar betalt om man vill ha lite mer avancerade tjänster och integration med exempelvis andra tjänster utanför Slack, men i sin grundfunktion räcker Slack väldigt, väldigt långt och då är den också gratis. Du kan givetvis ta hem Slack på din smartlur också och ha med dig dina samtal, frågor och tankar vart du än är. Ställ en fråga på tåget till jobbet, eller varför inte hjälpa en FM vän i nöd när du stör i kön till donken.

Hur fungerar det då?
Väldigt enkelt. Du skapar upp ett konto via länken här nedan, vilket ger dig access till just vårt skapade ”team” för ändåmålet. Här kan du lägga till din profilbild om du så önskar och börja chatta. Jag har skapat upp ett antal ”kanaler” redan som du säkert kommer se. Bara att joina in i dom ämnena som du är intresserad av. Det finns både öppna kanaler, privata grupper och direkta meddelanden. Allt för alla.

Vill du också hänga med på denna FMNordic chatt 2.0?
De är ju klart att du vill. Då tycker jag att du ska använda dig av länken här nedan för att registrera dig gratis för att komma in i värmen och börja chatta om allt och inget som rör Football Manager med andra nordiska användare.

https://footballmanagernordic.slack.com/shared_invite/MTY4NDc2NjkxNjg2LTE0OTE5MzI5MTgtMzJjZjFlMjA5Zg

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top