FM-Story

Schemat för gruppspelet i VM 2026 i USA

Då var det vidare med VM 2026 och här presenterar vi först regelverket för gruppspelet,dock står det fel sista datum på gruppspelsmatcherna,då de pågår till 26/6 och inte 23/6 som grafiken påstår.

Här ser man också att de två bästa i varje grupp går vidare till åttondelarna.Vid poängjämhet så är det först målskillnad,därefter antalet gjorda mål och slutligen inbördes möte.

Avstängningar är på 1 match vid två gula eller för varje röda kort. Slog man som spelare till en motståndare kan det också bli en match’s avstängning,2 matcher dock om det är våldsamt uppträdande,är förseelsen grov kan det bli 5 matchers avstängning och är spelaren så dum så att den slår till en domare så blir det 12 matchers avstängning.

I åttondelarna är antalet lag halverat från 32 till 16. Åttondelarna blir på så vis att vinnaren av en grupp möter 2:an från gruppen efter och 2:an i första gruppen möter gruppvinnaren i gruppen efter. Exempelvis gruppvinnaren i Grupp A möter 2:an från Grupp B var gruppvinnaren från Grupp B möter 2:an från grupp A och så vidare. Vinnarna i dessa åttondelar tar sig sedan till kvartfinalerna.

Till kvartfinalerna har vi återigen halverat antalet deltagare,i värsta fall på straffsparksläggning och härmed har vi hittat de åtta bästa i världen i fotboll sommaren 2026 som får kämpa om 4 semifinalplatser

När vi är framme vid semfinalerna så har vi de fyra kvarvarande lagen i turneringen som är garanterad ytterligare en match och som i semifinalerna skall göra upp om det blir finalen eller bronsmatchen.

Och efter finalen så har vi svaret på vem som kan få ta med sig VM-bucklan hem,om det igen blir Frankrike eller om de snuvas på pokalen.

Nu en liten presentation av de nationer som får spela VM,grupp för grupp och vi börjar med hemmanationen USA som öppnar VM i Los Angeles mot Serbien.

Deras kapten spelar i PSG,vice kaptenen hör hemma i Tottenham och nyckelspelaren i Stoke och som synes har man även spelare i Inter framme i 2026.

 

Serbien som möter USA i första matchen har spelare bland annat i Bayern och Arsenal. Världsrankingen säger nummer 17 i världen.

Irak är nummer 41 i världen och har tex en kapten som spelare i Lorient i Frankrike och en vicekapten som spelare i Minsk och även en del spelare i Sverige. Skulle vara århundratets skräll om de tog hem VM-bucklan.

Paraguay har spelare bland annat i Milan och ligger nummer 24 i världen

Då var presentationen av Grupp A klar och min egen gissning är att Serbien och Paraguay bör ta sig till åttondelen med USA som outsider som kan ställa till det för Paraguay eller Serbiens åttondelsdrömmar. Matchen i Miami den 17/6 mellan Irak och USA har ju en extra dimension i sig,att Irak är hemmalag i USA mot USA.

Spelschema :

12/6 USA-Serbien i Los Angeles

12/6 Paraguay-Irak i San Diego

17/6 Irak-USA i Miami

18/6 Serbien-Paraguay i Denver

23/6 Paraguay-USA i Pasadena

23/6 Irak-Serbien i Philadelphia

 

Grupp B :

Algeriet kommer till VM med bland annat en nyckelspelare från Real Madrid,en kapten i West Brom och en placering som nummer 36 i världen. Och de får en svår början i VM,mot Brasilien.

Brasilien kommer till VM som världsetta på rankingen och en imponerande stabilitet i rankinggrafen och absolut en nation som torde kunna ta hem bucklan. Gabriel Barbosa kommer till detta VM som kapten och spelar i Barcelona till vardags.

Holland kommer som 12:a på världsrankingen till VM och Jaap Stam som senaste i raden av holländska förbundskaptener.Det som talar mot Holland är instabliteten i deras spel,att ibland spelar de jättebra och ibland klappar de fullständigt igenom och det räcker med ett fiasko mot Japan för att det skall gå snett då andra matchen är stormatchen mot Brasilien

Japan har de senaste åren gått upp på världsrankingen och kommer in i VM med en 31:a plats. Och de kan mycket väl bli denna grupp’s överraskning och lura speciellt holländarna på konfekten.

På pappret borde Brasilien och Holland gå vidare men faktum är att Japan är också en bra kandidat till att ta 2:a platsen i gruppen,så blir mycket intressant att följa grupp B. Misstänker för övrigt att matchen i Houston den 18/6 lär ha en ganska häftig stämning både på läktarna och på planen och lär även kräva sin domare.

Spelschema : 

13/6 Algeriet-Brasilien i Miami

13/6 Japan-Holland i Miami

18/6 Algeriet-Japan i Santa Clara

18/6 Brasilien-Holland i Houston

23/6 Holland-Algeriet i Denver

23/6 Japan-Brasilien i Los Angeles

Grupp C :

Italien kommer till VM 2026 med en hyfsad ny förbundskapten i form av Roberto Mancini och en placering som nummer 15 i världen

Sydkorea kommer till VM som nummer 40  i världen och spelare från lite varstans i världen men tex en nyckelspelare som till vardags spelare i Juventus.

Portugal kommer som 2:a i världen till detta VM i USA,efter att ha vunnit EM 2024 i Italien och Renato Sanchez har nu blivit kapten för Portugals landslag.

Senegal kommer som nummer 14 i världen till denna VM-turnering i USA och de kan mycket väl ställa till en hel del oreda i denna grupp som mycket lätt kan utveckla sig till dödens grupp vid detta VM.

Gruppen är väldigt svårtippad då i stort sett samtliga lag skulle kunna gå vidare,Italien,Sydkorea,Portugal och Senegal och så skall välja två som går vidare,det är i stort sett omöjligt.

Spelschema :

13/6 Sydkorea-Italien i Kansas City

14/6 Portugal-Senegal i Pasadena

19/6 Italien-Portugal i Miami

19/6 Senegal-Sydkorea i Los Angeles

24/6 Portugal-Sydkorea i Miami

24/6 Italien-Senegal i Washington DC

Grupp D :

Egypten kommer till VM som nummer 18 i världen

Spanien kommer med Pablo Villa som förbundskapten och nummer 4 på världsrankingen och var i senaste EM-finalen.

England nummer 7 i världen och har kapten John Stones från Manchester City och vicekapten Harry Kane från Manchester United och på 6 året Roberto Martinez som förbundskapten.

Iran ligger nummer 35 i världen lagom till detta VM. Sannolikt blir det dock England och Spanien som tar sig vidare till åttondelen från denna grupp.

Spelschema :

14/6 Egypten-Spanien i San Diego

14/6 England-Iran i Denver

19/6 Iran-Egypten i Houston

20/6 Spanien-England i Dallas

24/6 England-Egypten i Miami

24/6 Iran-Spanien i Kansas City

Grupp E :

Världens nummer 3 Argentina har hamnat i Grupp E.


Ghana ligger nummer 38 i världen lagom till detta VM

Australien ligger nummer 16 i världen

Och Petr Rada är inne på sitt åttonde år som tjeckisk förbundskapten och hans landslag kommer in till VM som nummer 30 i världen.

Spelschema :

15/6 Argentina-Ghana i Washington DC

15/6 Tjeckien-Australien i Los Angeles

20/6 Australien-Argentina i Philadelphia

20/6 Ghana-Tjeckien i Pasadena

25/6 Argentina-Tjeckien i Houston

25/6 Ghana-Australien i Dallas

Grupp F :

De försvarande världsmästarna ligger nummer 6 i världen och sparkade Olivier Pantaloni efter EM i Italien i 2024 och anställde i stället Lyon-tränaren Alain Pochat.

På elfte året är tysken Michael Skibbe grekisk förbundskapten och de ligger nummer 10 på världsrankingen

Columbia tog sig till VM efter playoff mot Nya Zealand och ligger lagom till VM nummer 25 i världen.

Och så var det dags för mitt nuvarande landslag Costa Rica som ligger som nummer 54 i världen

Från Grupp F blir det sannolikt Frankrike och antingen Grekland,Columbia eller mitt Costa Rica som kommer till åttondelen. Om Frankrike inte kommer vidare från denna grupp lär Alain Pochat få sparken.

Spelschema :

15/6 Grekland-Frankrike i Houston

16/6 Costa Rica-Columbia i Dallas

20/6 Columbia-Grekland i Kansas City

21/6 Frankrike-Costa Rica i Washington DC

25/6 Frankrike-Columbia i Denver

25/6 Grekland-Costa Rica i San Diego

Grupp G :

Den demokratiska republiken Kongo är denna turnerings VM-nykomling och de kommer till turneringen som nummer 26 i världen.

Oleg Luzhnyi är inne på sitt 6:e år som ukrainsk förbundskapten och har sitt landslag på nummer 19 i världen till VM turneringen

Mexico är nummer 9 i världen när de kommer till VM-turneringen

Jürgen Klopp tar sitt tyska landslag till VM som världens femte bästa och det skall bli intressant att se hur Klopp klarar USA-VM.

Torde bli Mexico och Tyskland som får åttondelsplatserna från Grupp G.

Spelschema :

16/6 Demokratiska republiken Kongo-Ukraina i Pasadena

16/6 Mexico-Tyskland i Washington DC

21/6 Tyskland-Ukraina i San Diego

22/6 Demokratiska republiken Kongo-Mexico i Miami

26/6 Demokratiska republiken Kongo-Tyskland i Los Angeles

26/6 Ukraina-Mexico i Kansas City

Grupp H :

Honduras kom till VM som nummer 21 i världen och Juan Carlos Fonseca är en spelare från Roma som de andra lagen bör hålla koll på då han gjorde nästan 20 mål i VM-kvalet,överlägset bästa målskytten i CONCACAF kvalet till VM.

Uruguay är nummer 7 i världen och har en massa bra spelare från olika klubbar i världen

Skottland med David Moyes i spetsen ligger nummer 37 i världen vid VM’s start

Precis efter Skottland på världsrankingen ligger Österrike,den största stjärnan i Österrike är Kevin Wimmer hos Milan

Personligen tror jag att Uruguay tar sig till åttondelen och  så gör de tre andra upp om den andra åttondelsplatsen.

Spelschema :

17/6 Honduras-Uruguay i Santa Clara

17/6 Skottland-Österrike i Miami

22/6 Österrike-Honduras i Denver

22/6 Uruguay-Skottland i Dallas

26/6 Skottland-Honduras i Washington DC

26/6 Österrike-Uruguay i Miami

Härmed var den förberedande genomgången av VM färdig och det blir nog en väldigt spännande turnering.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top