FM-Story

JMS – Resan går söderut

Framgångarna med Nordjälland hade gett mig en bra skjuts uppåt i min karriär. Vinst i ligan och en finalförlust i cupen blev årets facit. På det stora hela en överprestation om vi ser tillbaka på våra förutsättningar inför det gångna året. Vi hade med stor

Framgångarna med Nordjälland hade gett mig en bra skjuts uppåt i min karriär. Vinst i ligan och en finalförlust i cupen blev årets facit. På det stora hela en överprestation om vi ser tillbaka på våra förutsättningar inför det gångna året. Vi hade med stor framgång byggt upp truppen ännu mer, med spelare såsom Josef Krejci, Ernesto Torregrossa och Rodrigo Rivero. Alla tre hade spelat en tung roll i den framgång som utgjorde plattformen för vår nyvunna spelkoncept.

Men allt har ett slut, även min sejour i den danska ”nya” storklubben. Mitt uppdrag och kontrakt hade nått sitt mål och jag kände att det var dags att ta sig ann någonting nytt, någonting större, någonting svårare. Framgångarna hade avlöst varandra hittills i min karriär, med mittenlag iofs men med lag utan större interna svårigheter. Lag som hade stor potential och utan ”problem”. Men nu skulle det ändras helt för min egen del. Svårighetsgraden skulle skruvas upp. Nivån av motstånd skulle förbättras och jag skulle få ett större krav på mig att prestera. Min resa skulle ta mig ner till norra Italien, och till Bologna närmare bestämt.

Maurizzio Sarri får sparken

Efter två år och 16 dagar fick styrelsen nog. Man kunde helt enkelt inte fortsätta ge Maurizzio Sarri förtroendet som manager. Laget hade inte bara underpresterat något infernaliskt under hela året, utan också trillat ner till Serie B och fått spelarna att vilja lämna klubben. Slakten av spelarvärdet var ett faktum. Intresset för våra spelare som faktiskt lyckats något så när var som bortblåst och våra unga spelare var som luft på transfermarknaden. Styrelsen gjorde det enda rätta och sparkade tränaren när säsongen tog slut. I februari togs beslutet om avsked. Men det skulle ta över fyra månader innan man skulle få en efterträdare på posten. Man hade sökt med ljus och lykta för att finna en tränare som man ville växa med, som man ville nå framgångar med och en tränare som kunde tygla oroligheterna i omklädningsrummet. Valet föll på mig hör och häpna.

Sluttabellen talar sitt tydliga språk

19 spelade matcher och endast 31 poäng ihopspelat. Man hade bara vunnit 6 matcher under hela året, 3 mindre än Cagliari som var sista lag att stanna kvar i Serie A. Säsongen var utdömd redan från start. Tre av dem sex vinsterna kom tämligen tillsammans i månadsskiftet september/oktober. Men innan dess hade man gjort det svårt för sig. Tre oavgjorda och en förlust satte liksom ribban för hela året. När sen laget klev in i november så gick ridån ner helt. 9 förluster på 12 matcher borde gjort att klubben sett om sitt hus redan då. Man skulle sparkat Sarri på stående fot och hållit tummarna för att man fick in någon som kunde vända på skutan. Men icke.

Hemmaspelet var väl lite bättre, men inte speciellt underhållande. Visst, man hade vunnit mot Roma i båda möten samt mot Juventus hemma på Renato DellÁra, men det räcker inte om man sen förlorar mot mot Frosinone, Cesena och Palermo, alla lag som krigar om att stanna kvar i Serie A. Något var oerhört fel i föreningen, och jag var den som skulle hitta felet, och dessutom fixa det.

En genomlysning av truppen

Bäste målskytt på 12 mål. 9 målskyttar totalt och bara tre spelare som nått över 7.00 i snitt över säsongen. Går hand i hand med det dåliga utgångsläget i tabellen. 6 stycken inlånade spelare, som alla kommer att återvända så fort jag får tag på mitt skrivbord och dator. Brukar sällan använda mig av lånade spelare, av flera anledningar. En ganska tragisk läsning om du frågar mig. Enda uppsidan är att det bara kan peka uppåt härifrån.

Många spelare till förfogande, och en stor andel av dessa under 25 år. Det är positivt. Nästan alla inlånade är försvarare på något sätt. Alla utom en. Så det verkar inte vara något problem med offensiven, ja inte spelarmaterialet alltså. Jag gissar så här inledningsvis att vi kommer att få till någon form av uppställning som ska fungera över tid.

Cupspelet blev en kort historia

Måndagen den 17 augusti förra året var ingen trevlig historia. Även fast styrelsen hade förväntningarna att laget skulle klara att nå till fjärde kvalomgången, så svider det ordentligt att Bologna åker ut i tredje kvalomgången mot Cittadella med 1-2 i förlängningen. Ett Cittadella som slutade 11:a i Serie B. Kan inte annat än vara oerhört bekymrad över hur laget ser på sina prestationer ute på gräset. Förväntningarna lär ju inte bli mindre bara för att jag kommit till föreningen.

Om du frågar mig idag, så har jag mycket större krav på laget och spelarna än kvalomgångar hit och dit. Jag vill ta mig till turneringen och där kunna göra skillnad mot likvärdiga lag. Här gäller det att skruva och förädla truppen ordentligt.

Dem fem sista matcherna för året

Det finns en del att glädjas åt trots alla negativa signaler som man fått mottagit hittills. Laget höll nollan i dem två sista matcherna för året och därtill vann den sitsa mot Torino med 1-0. Jag vill ändå tro att med ett skärpt försvarsspel, rätt inställning och ett par positiva matcher i ryggen under försäsongen så kan vi bygga ett momentum som vi kan rida på genom hela säsongen som kommer. Att kämpa med missnöjda spelare som vill spela Serie A är en fråga som jag får jobba med vid sidan av resultatraden. Men det hjälper mig nog en smula vid alla dom otaliga samtal som kommer, att vi har något att bjuda upp med. Att jag kan påvisa att vi har vunnit dem senaste fem matcherna, och dessutom inte släppt in mer än ett mål, så kanske, kanske, vi kan får vissa spelare att vända på sin önskan, och faktiskt vara en del av framgången kommande år.

Framtiden i klubben

Som jag kan påvisa i grafiken nedan så ser vi att vi har en handfull spelare från våra egna led som verkligen ser intressanta ut för framtiden. Ricardo De Santis och Daniel Masini tillsammans med Pablo Negri får en att bli redigt taggad på kommande år. Två mittfältare och en anfallare av högsta rang som kommer att få speltid av mig. Bara dom visar att dom vill kriga hårt och göra bra ifrån sig på plan så är jag villig att stats 100% på dessa grabbar. Vi kommer tappa spelare inför stundande år, så plats kommer det att bli. Hur det kommer at se ut vet ingen i dagsläget dock.

Klubbprofilen

Här ser vi en summering av klubben dem senaste åren och historiskt. Tydligen så spelade Sarri en 4-1-4-1 under större delen av det gångna året, en formation som jag skulle kunna ta till mig. Har erfarenhet av den tidigare och skulle kunna få till något bra. Men allt hänger på spelarmaterialet givetvis.

Bologna gick upp till Serie A 14/15, för att sen, 4 år senare åka ner igen. Dock tog man upp laget året därpå, men fick se sig besegrade ånyo året därpå. Man får lite Leksands känsla här minst sagt. Upp och ner, upp och ner. Och som alltid så siktar man givetvis att slå sig in bland grabbarna under kategorierna ”Legender” och ”Ikoner. Men det är inte så lätt, som ni alla vet. 265 miljoner är det ungefärliga värdet på klubben, något som jag hoppas att kunna skruva upp innan jag lämnar över till nästa man.

Ekonomin

Slutligen ska vi kika på den ekonomiska biten innan vi stänger detta inlägg för denna gång. Hur ser det ut för mig och klubben? Vad kan vi förvänta oss och hur ser transferbudgeten ut för året?

121 miljoner i kontot när jag tog över. Det är helt okej om man ser till andra klubbar i Serie B. Så jag är nöjd på den posten. Inga nettoskulder i klubben vad jag kan se. Oerhört bra nyheter. Skönt att inte behöva räkna in det varje månad. Här är jag oerhört nöjd. Vi har lagt 24 miljoner i löner under föregående säsong, och det är också det en post som jag kan räkna in som positiv. Gissar att det kommer att stiga då vi förmodligen kommer värva fler ”bättre” spelare under uppstarten av säsongen, men trots det så bör vi hamna under 30 miljoner, en summa som jag själv anser är mer än godkänt. Vad gäller transferpengar så brukar jag inte behöva speciellt mycket här. Är en vän av att värva gratis, så här kan vi nog skruva ner det till 0 kr faktiskt.

När det gäller tränare i klubben, så är det 4 stycken förutom mig då i A-truppen. Inte ett antal jag kan jobba med i det långa loppet. Här behöver vi säkerligen ta in 3-4 stycken till, och det drar upp lönerna även det. Men jag är inte orolig. Vill styrelsen att vi ska upp igen, ja då kostar det på. Kan inte gå ”sneak” vägen hela tiden. Måste lägga lite kulor på rätt saker.

Faciliteterna är mer än vad jag förväntade mig. Här behöver vi inte göra några större justeringar alls enligt mig. Inte första året iallafall. En utmärkt träningsfacilitet, bra ungdomsanläggning och ordinär juniororganisation. Topp notch i min bok.

Vi har haft ca 15.000 säsongsbiljetter sålda under året. En helt okej summa, men inte tillräckligt enligt mig. Jag vill skruva upp det en smula. Arenan tar 36.462, då i bör kunna ligga på minst 50% iallafall. Men här får vi se vad resultatet säger. En arena som har bra kondition, också det ett plus i kanten.

Detta kommer minst sagt bli ett intressant år, med tanke på laget åkt ner, folk vill lämna och att vi har ett krav att ta oss upp igen redan efter ett år i Serie B. Men jag ser ljust på framtiden ändå. Vi har ett lag som SKA kriga om uppflyttning, och vi har stora chanser att lyckas med bedriften om vi gör rätt saker vid rätt tillfälle. Lätt och vara förnöjda och tro att det bara är att hämta hem guldet. Men så lätt är det inte.

Mitt stora jobb för året, förutom att ta laget från seger till seger, är att få till en god stämning i laget. Det kommer att vara mycket missnöjda och bittra spelare där inne och jag kommer att få fightas med näbbar och klor för att komma igenom till samtliga spelare.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top