Ekonomi

Tips vid kontraktsskrivning

Var och kikade på Liverpool mot Southamton och Arsenal mot Manchester United här om dagen på en lokal sportbar tillsammans med min gode vän Per Fröberg. Det var ett tag sen vi sågs, så det var riktigt trevligt att sitta ner ett par timmar och umgås. Åt god mat och surrade en hel del om Football Manager, precis som man kunnat ana givetvis. Svårt att inte halka in på de spåret när båda två är gamla inbitna FM-spelare, och varit så under väldigt lång lång tid. När vi satt där så tog Per upp ämnet ”smarta tips” i kategorin kontraktsskrivning för unga prospekt. Ett samtalsämne som jag inte alltför ofta går speciellt djupare in på. Så jag spetsade mina öron och såg fram emot genomgången.

Det händer inte så ofta, men när man väl lyckas få fram ett hett prospekt genom dem egna leden, upp genom U-lagen, eller när man köper en spelare som har stor potential för framtiden, så händer det inte alltför sällan att flertalet storklubbar visar stort intresse tidigt i spelarens karriär. Du och jag, som agerar coacher, vill ju givetvis behålla vår guldklimp, utveckla honom och se till att han blir en betydande del av klubbens fortsatta framgångar. Man vill ha ”ensamrätt” på sin nya ”Martin Ødegaard”. Men som vi alla vet, så kommer den önskan aldrig att slå in så fort som det börjas ryckas i honom från klubbar större än din egen. Nästan så man kan förvänta sig att detta scenario sker på något eller annat sätt.

Antingen så nekar man köpet för man vill jobba vidare med spelare, och i det förfarande riskera att spelaren blir missnöjd, slutar att prestera och det kan som värst bli kaos i omklädningsrummet. Laget vänder sig emot dig och din egen framtid i föreningen sitter löst.

Alternativt så säljer man av honom, och då givetvis till ett pris som är mycket nära den summan som man själv köpte honom för. Knappt att man blir belönad för mödan man lagt ner för att få honom dit han är idag. Båda alternativen är på många sätt ett nederlag för dem inledande planerna.

Scenario

När det är dags för ungdomsintaget, som sker en gång per år, så märker du att det ligger ett litet guldkorn längst ner mängden spelare som vill upp i A-laget på ett eller annat sätt. Du blir helt överlycklig och tänker STORT direkt. Detta kommer bli ”han” som kommer ta oss upp till högsta serien och där, se till att vi tar oss till Champions League en vacker dag. När vi väl är där så kommer storklubbarna stå i kör för att köpa honom för en miljard kronor, OCH en handfull bonusar och tilläggsklausuler. Nu ska världen få se…

Du ser att killen har ett värde på 100.000kr som 15-16 åring. 5 stjärnor i PA och han har redan grymma attribut för den bästa rollen. Men där någonstans tar drömmen slut. Efter ett litet tag så ser du på spelarprofilen att en handfull klubbar visar intresse. Det slutar med att du säljer honom för 20 miljoner till Southampton. Man får ändå vara nöjd med att få in så pass stor summa. Lite surt, men acceptabelt. Året går. Säsongen når sitt slut. Du kan inte släppa tankarna på spelaren. Du går in och kikar. Nu har han skrivit på för Chelsea…för 150 miljoner. MEN VA FAN. Den summan redan? Hmm. Kunde inte jag fått det värdet på honom direkt? Knappats. Du släpper ämnet och spelar vidare. 2 säsonger senare går han till Barcelona, och nu är prislappen på hiskeliga 450 miljoner. En värdeökning som har varit enorm. Spelaren har självklart utvecklats till max, fått spela en mängd matcher och gjort det över förväntan. Han är på väg att bli den storspelare som du själv ville se växa upp i din egen klubb. Tanken på att du kanske kunnat behålla honom och kassera in nästan en halv miljard för honom har inte släppt ditt huvud.

Men det vet du och jag, att det sker oerhört sällan i Football Manager. Har du en liten klubb som försöker hanka sig fram genom seriesystemet, så kommer du få vara nöjd med 20 miljoner. Eller 10 för den delen också, fast du VET att han kommer säljas för stoooora summer. Du får nästan acceptera vad du än får i det läget. Men du kan, om du spelare dina kort rätt, nå ett steg längre i förhandlingarna. Du skulle kunna ”ta dig över” första försäljningen och faktiskt vara med om att få hem 150 miljoner på ett tämligen enkelt sätt.

Så hur gör man då, för att få ut så mycket som möjligt av hela denna setup?

Det finns en beslut att ta ställning till när det är dags att skriva det första kontraktet med ditt nya ”underbarn”. Som du kan se i grafiken nedan, så finns det en klausul som jag gissar att många missar, jag inkluderat. Jag blev upplyst här i söndags om denna lilla fina del i kontraktet som kan vända upp och ner på hela denna setup.

Under ”bonusar och klausuler”, ute till höger, så finns det ett val där som är grunden för hela den här artikel, option om kontraktsförlängning för klubben.

En klausul som ger klubben en möjlighet att förlänga spelarens kontrakt med ett specificerat antal år när som helst under gällande kontrakt.

Alltså kan man tolka de som att när som helst under spelarens tid kvar tills att det är dags att skriva ett nytt kontrakt, eller när en storklubb visar intresse och man känner att det är dags i kalendern att börja skydda sin investering, så kan man aktivera denna klausul där klubben har rätt att behålla spelaren ett viss tid, beroende på vad man skrivit in i kontraktet, 1, 2 eller 3 år. Så om vi sätter in det i ett förmodat scenario, så kan man säga att Bayern Munchen och Juventus dyker upp som intressenter, och du VET att du kommer förlora honom inom snar framtid, så kan du alltså således ”aktivera” klausulen och på så sätt förlänga kontraktet med tex 2 år. Under dem åren kommer du att kunna fortsätta spela med honom, utveckla honom och förhoppningsvis få till en sådan värdeökning och status att du nu kan hoppa över 20 miljoners budet och på egen hand sikta på 150 miljoners nivån, och på så sätt ta hem en oerhört större summa pengar än tidigare.

Så ett litet tips på vägen alltså

Se till att du alltid har koll på detta när det är dags att skriva kontrakt med dina ungdomar, oavsett om det är ”wonderkids” eller bara riktigt fina prospekt som du har till ditt förfogande. Att du ser till att säkra ännu mer pengar vid en eventuell försäljning i och med att du tar med denna klausul i kontrakt. För en liten klubb kan detta vara hur stort som helst, och en investering som kan säkra upp att du nu kan uppgradera faciliteterna, signa upp fler tränare och bredda scoutomfånget. Fördelarna talar för sig själv här kan jag tycka.

Hoppas att ni gillade denna artikel. Om ni inte redan gör det, så passa på att klicka i ”följ-knappen” på twitter så missar ni inget av alla framtida artiklar som vi skriver under innestående spelversion.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top