FM-Story

VM 2026 -spelplats USA

Efter att ha gått igenom kvalet,grupplottningen och gruppspelets spelschema i mina senaste artiklar har turen nu kommit till att se hur det egentligen då gick borta i USA.

Den 12:e Juni 2026 började VM med grupp A där USA spelade oavgjort mot Serbien 2-2 och i kvällsmatchen spelade Paraguay och Irak också oavgjort 1-1.

 

Hyfsad jämn match mellan USA och Serbien dock med ett litet skottövertag för Serbien

Paraguay och Irak började deras VM i San Diego där Paraguay stod för skotten i stor del men på mål var det ganska jämnt och överlägsen seger till Irak vad gäller bollinnehavet.

Dessa två öppningsdagsresultat gjorde plötsligen Grupp A ännu mer intressant än den redan var på pappret för efter första gruppomgången så stod alla fyra lag på 1 poäng.

På andra speldagen kom grupp B och C i gång vilket medförde segrar till Holland,Brasilien och Italien

Den holländska segern kunde blivit på 4-1 om Sander Bijlow hade satt den straff han fick efter 3 minuter av matchen och då hade han blivit tremålskytt. Holland hade överlägset flest skott på mål men totalt i skott var det ganska jämnt och ett övertag i bollinnehavet för Japan men det gjorde ju ingen nytta eftersom att Holland var mycket mer effektiva med den när de väl hade bollen. Kevin de Jong blev efter en löpinsats på 14.5 kilometer under matchen och två assist utsedd till matchens spelare.

Algeriet förlorade enbart med uddamålet mot Brasilien som de i totala antalet skott faktiskt hade övertaget mot och i övrigt verkar matchen varit ganska jämn.

Italien vann mot Sydkorea 3-0 och som synes på statistiken så var Italien överlägsna med 15-2 i skott,7-0 i skott på mål och bollinnehav på 57-43 i italiensk favör. Tyvärr tvingades Felix Zwayer utdela VM’s första direkt röda kort i sista minuten av matchen,detta till Filippo Melegoni som därmed minst missar match nummer 2 för Italien.

Dag 3 bjuder på den resterande matchen från Grupp C och hela Grupp D och segrar till Portugal,Spanien och England

Säga vad man vill om de försvarande europamästarna från Italien EM för två år sedan,men de är effektiva med bollen,4 mål när man bara har ett bollinnehav på 34 %. Rui Pedro blev matchens spelare med sina två mål i matchen.

De nästa EM-arrangörerna Spanien körde fullständigt över Egypten och vann 4-1 med lite hjälp av ett egyptiskt självmål plus tre mål av Carlos Ramon som givetvis också blev matchens spelare.

Harry Kane fick agera livlina för England mot Iran då han efter 35 minuter gjorde matchens enda mål. Som även statistiken indikerar så fick engelsmännen kämpa ganska rejält mot Iran för att få hem segern.

Vi är nu framme vid dag 4 vid VM och det innebär att grupp E spelas och grupp F påbörjas och det i form av att världsmästarna Frankrike kommer in i turneringen mot Grekland

Argentina formligen körde över Ghana,första målet var ett ghaneiskt självmål redan i första spelminuten.

Första 0-0 matchen vid detta VM kom mellan Tjeckien och Australien i Grupp E

Grekland fick ett överraskande bra resultat med sig från mötet med världsmästarna Frankrike som forfarande har Dembele,Pogba,Laporte,Martial och Griezmann med i truppen. Förstnämnde Dembele gjorde det franska målet men Grekland gav aldrig upp och det gav utdelning på tilläggstid då Giannis Mystakidis utjämnade till matchens slutresultat 1-1. Det grekiske målskytten blev utsedd till matchens lirare.

På femte VM-dagen så kom mitt Costa Rica in i turneringen mot Columbia. Denna dag kom även Den Demokratiska republiken Kongo för första gång till att spela en VM-match. De börjar deras VM-historia mot Ukraina.

Tyvärr blev det en förlust för mitt Costa Rica men som synes också en kortrik match,hela 7 gula kort av den kroatiske domaren Igor Perak.

I Grupp G gjorde Den Demokratiska republiken Kongo en bra VM-premiär och var faktiskt bara en straff från att faktiskt klå Ukraina men bara att ha nästan samma antal skott på mål och totalt som Ukraina på 40 % mindre bollinnehav får sägas vara en bra premiär.

Tyskland med Klopp som förbundskapten denna gången vinner mot Mexico 4-1 vilket inte direkt avspeglar sig i statistiken. Simon Kuhne som blev två målskytt för Tyskland tog även hem priset som matchens lirare.

Efter 6 dagar av VM-fotboll avslutas med grupp H samtidigt som att den högdramatiska matchen mellan Irak och USA spelas.

Och i just matchen mellan Irak och USA i Miami kom en rejäl överraskning,27-10 till USA i totala skott,13-9 till USA i skott på mål men 55-45 i bollinnehav till Irak och minsann om inte också Irak vinner matchen 3-2.  Detta innebär att Irak har 4 poäng efter två matcher och USA bara har ett poäng och därmed kan hamna i ett rejält beroende på Paraguay’s match mot Serbien. För vinner antingen Paraguay eller Serbien den så kan USA plötsligen inte avgöra  sitt liv i VM 2026 själva utan då är det faktiskt så illa att man även med en seger i sista omgången ändå är ute om de andra samtidigt spelar oavgjort.

På sjunde dagen spelade Serbien mot Paraguay i Grupp A plus Grupp B om bäst utgångsläge innan sista gruppspelsmatchen.

Serbien vann mot Paraguay vilket innebär att det är fördel Irak och Serbien att gå vidare till åttondelen då efter två matcher har bägge dessa lag 4 poäng varemot Paraguay och USA som möts i sista omgången bara har 1 poäng var. Detta innebär samtidigt att Irak och Serbien bara behöver spela oavgjort inbördes för att bägge två skall gå vidare till åttondelen plus,vilket innebär att Irak och Serbien ju egentligen skulle kunna matchfixa sig till åttondelen genom att bli överens om oavgjort och så kan Paraguay eller USA vinna den andra matchen till ingen nytta.

Brasilien tar ännu en uddamålsseger,denna gång mot Holland.

Japan besegrade Algeriet och har tillsammans med Holland 3 poäng efter 2 matcher i Grupp B. Så vitt jag kan se det hela så är Brasilien säkrad åttondelen,det är mer en fråga om hurvida det blir Holland eller Japan som följer med dem till åttondelen och vem som som skall möta vem från Grupp A.

Nästa lag att i stort sett säkra sig åttondelen blev Portugal efter en seger på 2-0 mot Italien. Italien har dock fortfarande utmärkta kvalificeringschanser då de vann sin första gruppmatch. Detta på VM’s åttonde dag.

Senegal vann 1-0 mot Sydkorea vilket gör att Sydkorea får se sig utkastade ur kampen om åttondelen från Grupp C utan det blir nu ett internt ärende för Senegal och Italien

Iran fick sig en rejäl kärftsmäll mot Egypten där Ahmed Abdel Latif passade på att göra 4 mål mot Iran och därav naturligt blev matchens spelare.

Då var vi framme på dag 9

Michael Alexander stod för bägge de engelska målen i 2-0 segern mot Spanien och det var även en missad spansk straff. Därmed satte England lite käppar i hjulet för Pablo Villa’s drömmar om åttondelen.

Argentina säkrade sig platsen i åttondelen efter segern mot Australien.

Ghana vinner 3-2 mot Tjeckien vilket ställer till det för Tjeckien då de bara fick 1 poäng med sig i första matchen mot Australien.

Dag 10,bara få dagar kvar av gruppspelet

Columbia vann 2-1 mot Grekland och säkrar därmed åttondelen.

Tyvärr gjorde mitt Costa Rica en så kallad Frankrike mot Island,och i likhet med den matchen så tycker jag faktiskt att de första 55 minuterna lyckades mitt landslag hålla ganska bra koll på fransmännen men tyvärr sprang sifforna till slut iväg med 3 mål tex av Dembele. Med detta resultat så säkras Frankrike sig en plats i åttondelen.

Tyskland mot Ukraina i San Diego blev en kortviftande historia,10 gula,varav ett av dem till Luca Ager på det tyska landslaget blev till ett rött då han redan fått ett gult i matchen. Olexandr Zubkov har varit riktigt viktig för Ukraina i detta VM och i denna match mot Tyskland gjorde han mål,bägge Ukrainas mål. Detta ställer till det för Klopp,inte bara måste man vinna mot Den Demokratiska republiken Kongo i sista gruppspelsomgången,man måste samtidigt spela utan Luca Ager. Börjar kraftigt lika receptet på ett fiasko.

Dag 11

Mexico fick bara 1-0 mot Den Demokratiska republiken Kongo

Österrike mot Honduras i Denver slutade 1-1

Det mesta av tiden mellan Uruguay och Skottland gick med att dela kort ut,8 gula kort varav två blev omvandlade till röda,då både en skotte och en urguayianer redan hade ett gult. Så ännu en 0-0 match.

På dag 12 började sedan sista gruppspelsomgången med 2 grupper per dag och 2 matcher parallellt

Då tolfte VM-dagen började Grupp B med sitt avgörande

Irak och Serbien delade på poängen vilket gjorde att Irak och Serbien tog sig till åttondelen.

Och så hjälpte det inte USA ett dugg att de i Pasadena samtidigt vann 2-1 mot Paraguay.

Och här det överraskande slutresultatet i Grupp A med Irak som gruppvinnare som får möta 2:an i Grupp B i åttondelen.Serbien får möta gruppvinnaren från Grupp B

Holland avslutar gruppspelet med en seger mot Algeriet

Och Brasilien fullbordade gruppspelet med sin tredje seger

Därmed blev de första åttondelarna Irak mot Holland och Serbien mot Brasilien

Dag 13 ägnas åt Grupp C och D

Portugal avslutade med en seger mot Sydkorea

Senegal och Italien står för nästa 0-0 match.

Portugal får möta 2:an från Grupp D i åttondelen och Italien får gruppvinnaren från Grupp D

 

England och Egypten delade poäng i sista gruppspelsmatchen

Spanien avslutade gruppspelet med en seger mot Iran

Gruppen slutade med att England får åttondelen Italien medan Spanien kan se framemot en repris av senaste EM-finalen mot Portugal

Dag 14 är det grupp E och F

Argentina avslutar gruppspelet med 2-2 mot Tjeckien

Ghana avslutar gruppspelet med en seger mot Australien

Argentina får härmed åttondelen mot 2:an i min grupp,grupp F och Ghana får åttondel mot gruppvinnaren i Grupp F

Frankrike mot Columbia blev nästa 0-0 match


Och tyvärr förlorar mitt Costa Rica 2-1  mot Grekland vilket i och för sig inte hade betydelse för våran överlevnad i turneringen,den gick redan åt pipan mot Frankrike.

Ghana får därmed Columbia medan Argentina får världsmästarna Frankrike.

Efter 15 dagar är gruppspelet slut med de sista matcherna i Grupp G och H och minsann om inte Den Demokratiska republiken Kongo klår Klopp’s Tyskland med 2-0.

I paralellmatchen blev det minsann en måfest som slutade 4-4 mellan Ukraina och Mexico och 2 av Ukraina’s mål och ett av Mexico’s mål är på straff.

Dessa två avslutande resultat skickar överraskande nog Mexico och Tyskland hem från VM,och Klopp’s pojkar som sist i gruppen med enbart de tre poäng som de fick för segern mot Mexico. Ukraina och VM-nykomlingen Den Demokratiska republiken Kongo kommer därmed över till åttondelen. Ukraina får möta 2:an från Grupp H och Kongo får gruppvinnaren från Grupp H. Vem hade kunnat tro det innan VM började.

Skottland slutar gruppspelet med att vinna mot Honduras 1-0.

Och Österrike avslutar fint med att vinna 3-0 mot Uruguay.

Detta innebär att Skottland får möta Ukraina i åttondelen medan Österrike får nöjet av Den Demokratiska republiken Kongo.

Här har vi då slutspelsträdet med de två rejäla överraskningarna Irak och Demokratiska republiken Kongo.

I Pasadena tog det slut för Irak efter en förlust i åttondelen mot Holland som vann 5-1 och därmed väntar Italien eller England i kvartfinalen för Jaap Stam’s trupper.

Och det skulle visa sig att England bokade biljetten till kvartfinalen genom att vinna mot Italien i Los Angeles med 4-0. Därmed är första kvarten klar,Holland mot England.

I Miami vann Ghana 3-0 mot Columbia och kunde därmed ta plats i den andra kvartfinalen som antingen blir mot Skottland eller Ukraina.

I Miami tog det även slut för skottarna som tvingades släppa fram Ukraina till en kvartfinal mot Ghana.

Serbien bestämde efter förlängning att The Cotton Bowl i Dallas skulle vara slutdestinationen för Brasilien i detta VM och att de själv skulle få en kvartfinal.

I reprisen av senaste EM-finalen slutade det som det gjorde då,nämligen med seger till Portugal och därmed blev sista spelplats för Spanien i Kansas City. Portugal får Serbien i kvartfinalen.

Efter förlängning och ett mål av Dembele i sista minuten av förlängningen tog Frankrike sig till kvartfinal  i sitt försök på att försvara VM-bucklan.

Österrike gjorde slut på överraskningshistorian genom att vinna 2-1 mot Demokratiska republiken Kongo. Men bara att komma så långt som en åttondel från en grupp innehållande Ukraina,Mexico och Tyskland får sägas vara riktigt bra för en nykomling. Fjärde och sista kvartfinalen blir härmed Frankrike mot Österrike

I Los Angeles beställde Holland biljetten till semifinalen efter att ha vunnit mot England 2-1.

I Washington DC tog Ukraina steget in i semifinalen mot Holland genom att besegra Ghana 3-0 och har härmed slagit sitt hittils bästa resultat som just var en kvartfinal

Portugal skickade hem Serbien från VM i kvartfinalen i Denver

Frankrike tog den sista semifinalplatsen som blir mot Portugal tack vare 2 mål av Greizmann,1 av Martial och 1 av Dembele.

Detta innebär att världsmästaren 2026 skall hittas i Europa,mellan Holland,Ukraina,Portugal eller de försvarande världsmästarna Frankrike.

I Pasadena blev det klart att Ukraina kommer sin fösta VM-final någonsin efter en 1-0 seger mot Holland.

Portugal förstörde Frankrike’s dröm om att försvara VM-guldet från Marocko VM för 4 år sedan och hamnar nu i finalen mot Ukraina

Detta medförde en match om VM-brons mellan de försvarande mästarna Frankrike och Holland,en medalj som Holland slutade med att ta hem och Jaap Stam kan i den grad vara stolt över att ta sitt Holland till ett VM-brons i Pasadena.

Och VM-finalen spelades i Los Angeles på samma arena som öppningsmatchen spelades och efter förlängning där Ukraina fick en straff slutade det med att Ukraina i sin första VM-final någonsin tar VM-guldet var Europamästarna Portugal får nöja sig med VM-silver. Denna upplösning på VM-turneringen i USA gör Den Demokratiska republiken Kongo’s insats ännu mer imponerande då de i gruppspelet fick 1-1 mot de som visade sig bli världsmästare efter en månad av fotboll i USA.

Som alltid efter ett EM eller VM så skall det delas ut lite utmärkelse och tas ut ett dream-team.

Sander Bijlow från Holland får Guldbollen får sina 7 mål och 1 assist

Turneringens målvakt blev Antionio Espinho från Portugal

Guldskon får även Sander Bijlow från Holland

Turneringens bästa unga spelare kommer från världsmästarna Ukraina,närmare bestämt deras 21 årige anfallare Olexandr Semenets.

Här har vi drömelvan efter detta VM 2026 i USA med 3 portugiser,2 ukrainare,2 fransmän,en serb,en österrikare och en holländare.

Diogo Jota stod för turneringens mål i VM-finalen mot Ukraina men hur snyggt målet än var så räckte det inte hela vägen till VM-bucklan.

Då var VM 2026 i USA över och nästa stora turnering är EM 2028 som spelas i Spanien och minsann om inte Spanien också är destinationen för nästa VM i 2030 om 4 år.

Detta innebär att Spanien inte kommer att vara med i varken EM eller VM-kvalet som kommer.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top