FM-Story

EM 2028,då drar vi till Spanien

Som nämndes i slutet på förra artikeln so fattades det fyra EM-biljetter att delas ut och det skedde via ett avslutningskval där först 8 utslagsmatcher spelas mot andra lag,det som kallas avslutningskvalets semifinal varifrån Kroatien,Georgien,Bulgarien,Ryssland,Albanien,Tjeckien,Finland och Nordirland gick vidare.

Därefter spelades 4 matcher om de sista fyra EM-biljetterna mellan Kroatien och Georgien,Bulgarien och Ryssland,Albanien och Tjeckien och Finland och Nordirland. Och detta slutade med att Kroatien,Ryssland,Tjeckien och Nordirland tog de sista fyra platserna till EM 2028 i Spanien.

Så nu dags att presentera mästerskapets lottning,Grupp A började med England,Sverige,Slovakien och Österrike vilket medför en öppningsmatch mellan England och Slovakien på Camp Nou den 9:e Juni 20.00. Efterföljande dag öppnar Österrike och Sverige på Olympiastadion i Sevilla kl.14.00 innan att Grupp startar på Benito Villamarin kl.15.00

Slaven Bilic var engelsk förbundskapten under EM 2028 och därmed den femte engelske förbundskaptenen på 12 år.

Sverige har på samma tid nöjt sig med 3 förbundskaptener,senaste i raden John Pelu,tidigare bland annat spelare i Helsingborgs IF. Våran nuvarande Janne Andersson fick sparken EM 2020.

Österrike är också bara inne på sin tredje,Marcel Koller hittils den som suttit längst för Österrike,nästan 9 år. EM-förbundskapten för Österrike dock Wolfgang Janisch.

Slovakien har bara haft två förbundskaptener på 15 år,och Martin Sevela tog över i 2019 och får även äran att leda dem under EM 2028 i Spanien.

Sveriges gruppspelsmatcher spelas på Olympiastadion i Sevilla 10:e Juni kl.14.00 möt Österrike,sedan den 14:e Juni kl.20.00 mot England på Estadio de Madrid i Madrid varefter det bär till Nuevo Mestella  i Valencia för den avslutade gruppmatchen mot Slovakien med matchstart kl.20.00. samtidigt som att Östrrike och England spelar på Olympiastadion i Sevilla.

Grupp B blev en högintressant grupp om inte annat sett utifrån de inlottande nationerna,Italien som arrangerade förra EM turneringen,Serbien,Holland och Nordirland och det brakar loss direkt den 10:e Juni kl.15 på Benito Villamarin i Sevilla mellan Serbien och Italien. En match som startar bara en timme efter att Sverige börjat sin match mot Österrike i samma stad sådär 8 kilometer bort.

Italien är inne på sin femte förbundskapten sedan 2016 och han heter Luciano Zauri.

Serbien är inne på tredje förbundskaptenen men så har å andra sidan de två andra fått sparken och den senaste heter Marko Nikolic.

Holland är inne på sin fjärde sedan 2016,först fick Danny Blind sparken i 2021,sedan avgick Henk ten Cate och sedan avgick Giovanni van Bronckhorst efter kanppt två år så nu är en annan holländsk legend förbundskapten,nämligen Jaap Stam på snart 4:e året.

Nordirland var faktiskt ett förbundskaptensjobb som jag blev erbjuden efter att det ordinare EM-kvalet var slut och sett utifrån hur det gick för Nordirland i avslutningskavlet så kanske jag ändå skulle tackat ja.Nåväl,Nordirland har haft två förbundskaptener sedan 2011 innan den nuvarande Dusan Tittel och bägge har suttit i nästan 8 år innan de fått sparken.

Grupp C blev med Frankrike och Frankrike torde vid det här laget ha tröttnat på att spela öppningsmatch med mästerskapen mot Rumänien,men inte desto mindre är det även fallet denna gången. I EM 2028 i Valencia. Övriga två lag i gruppen blev Turkiet och Tjeckien som börjar på Riazor i A Coruna.

Frankrike är nu inne på sin sjunde förbundskapten vid tiden för EM 2028. Didier Deschamps blev Europamästare och lämnade jobbet,Arsene Wenger kom och tog över,blev världsmästare och Nations League vinnare och lämnade över till Olivier Pantaloni som inte hade lika stor succe vid de riktigt stora mästerskapen så han fick sparken. Alain Pochat kom in och avgick efter VM 2026 varefter Denis Renaud tog över inför EM-kvalet. Har nästan varit lite svängdörrsprincipen hos det franska fotbollsförbundet.

Turkiet har bara haft tre förbundskaptener sedan 2013 och senaste i raden heter Tolunay Kafkas.

Senaste tjeckiske förbundskaptenen heter Roman Pivarnik och han är den trejde sedan 2016

Rumänien är bara inne på sin andra sedan 2016 och den nuvarande heter Edi Iordanescu. Nog en förbundskaptens namn som tv-kommentatorerna hade hänvisat till skylten på tv:n och så överlåtit till tittarna att bestämma hur det skall uttalas.

Grupp D kom att innehålla Portugal,Belgien,Ryssland och Grekland,också det en ganske intressant lottning.

Portugal bytte senast förbudskapten efter VM 2022 i Marocko och sedan dess har Nuno Espirito Santo varit förbundskapten och bland annat vunnit föregående Confederations Cup inför VM 2026 och EM 2024 i Italien mot arrangörsnationen för detta EM i slaget om den iberiska halvön och även Nations League 2025. Så Portugal absolut en av favoriterna till detta EM bara av det att vara försvarande mästare från förra EM-turningen.

Belgien har nu sin fjärde förbundskapten sedan 2016 och han heter Johan Lauryssen.

Ryssland är inne på sin femte förbundskapten sedan 2016 under EM,Alexandr Samedov.

Och detta måste nog sägas vara EM turningens minsta antal byten av förbundskapten då tysken Michael Skibbe nu är inne på sitt 12:e år som grekisk förbundskapten

Vidare nu till Grupp E  där Tyskland,Kroatien,Polen och Schweiz deltar,en nära på derbygrupp,turneringens mest tysktalande grupp.

Tyskland är under EM inne på sin femte förbundskapten sedan 2006 efter först 12 år med Joachim Löw,sedan knappt 2 år med Markus Weinzeirl. Samma tid satt Thomas Tuchel på posten och likadant även med Jürgen Klopp och Florian Kohfeldt som är förbundskapten under EM.

Kroatien är inne på sin tredje förbundskapten sedan 2015,efterföljaren till Vladimir Petkovic heter Josip Soljic.

Polen har sin tredje förbundskapten sedan 2013 under EM 2028 och han heter Grzgeroz Niconiski

Schweiz har sin tredje förbudskapten sedan 2014 och det är Urs Fischer. Vladimir Petkovic som även varit kroatisk förbundskapten började som schweizisk förbundskapten i 4 år innan de 9 åren hos Kroatien.

Så var det dags för den avslutade gruppen under detta EM,nämligen Grupp F. Denna grupp innehåller arrangörsnationen Spanien,världsmästarna från VM i USA 2026 Ukraina,Norge och Danmark.

Spanien är inne på sin femte förbundskapten till detta EM,nämligen Unai Emery. Som synes så har de spanska förbundskaptenerna inte hållit speciellt länge.

Ukraina är efter världsmästerskapet i USA inne på sin tredje förbundskapten sedan 2016.

Norge är bara inne på sin andra förbundskapten sedan 2013 efter att Per Mathias Högmo slutade efter 13 år. Nu är Tom Gullbrandsen norsk förbundskapten.

Danmark är inne på sin fjärde förbundskapten som heter Mads Toppel.

Här kom åttondelsfinalerna efter gruppspelet varifrån Sverige efter straffar på Stadium RCD Espanyol  mot Turkiet gick vidare till kvartfinalen. Italien skickade hem Slovakien medan Portugal skickade ut Holland. Tjeckien skickade hem England. Frankrike vann 3-2 mot Norge. På Camp Nou slog Spanien ut Kroatien med 1-0 samtidigt som att tyskarna åkte ut mot Belgien  och avslutningsvis åkte världsmästarna från Ukraina ut mot Serbien i Bilbao.

Som synes på detta slutspelsträd blev kvartfinalerna Sverige mot Portugal,Italien mot Spanien,Frankrike mot Belgien och Tjeckien mot Serbien.

Sveriges kvartfinal blev i Valencia var EM tyvärr tog slut för John Pelu’s grabbar.

I Sevilla tog det slut för Spanien efter straffar mot Italien.

Belgien gjorde det slut på Camp Nou för Frankrike.

Serbien skickade hem Tjeckien från Madrid.

Semifinalerna blev Portugal mot Italien och Belgien mot Serbien på varsin arena i Madrid och bägge semifinalerna gick till straffar varefter det slutade med att EM-finalen 2028 blir mellan Italien och Serbien.

Och Italien blev Europamästare 2028 på Camp Nou i Barcelona

Och som alltid en massa utmärkelser efter ett mästerskap,turneringens spelare blev den 27 årige vänster mittfältaren Carrado Montani från Italien som för övrigt efter EM säkrade sig ett kontrakt med PSG för 1,2 miljard kronor och därmed den hittills dyraste övergången för PSG.

Här hans faktakort,13.2 miljoner i månadslön.

Belgien står för den bästa unga spelaren,Esteban Dubost,en 17 årig anfallare

Guldskon går till den 28 årige italienska anfallaren Santo Ranieri som gjort 6 mål i turneringen.

Här har vi drömelvan vid EM 2028 i Spanien,bland annat Gianluigi Donnarumma i målet. Totalt har Italien 6 spelare i drömelvans startuppställning.

Nästa stora mästerskap är VM 2030 i Spanien och nästa EM 2032 blir i England.

Under EM 2032 i England spelas det på Wembley(London),Old Trafford(Manchester),Anfield(Liverpool),London Stadium(West Ham’s hemmaplan i London),Etihad Stadium(Manchester),St James Park(Newcastle),The Stadium of Light(Sunderland),St Mary’s Stadium(Southampton),Villa Park(Birmingham) och Bet365 Stadium(Stoke-on-Trent).

 

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top