5 star rating – Staff & Coaches – Faria

Som ni alla vet vi det här laget så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Rui Faria:
Faria är den tränare som arbetat längst vid José Mourinhos sida. Dem har arbetat tillsammans i över 15 år nu, efter att Mou anställde Faria som hans fitness tränare och videoanalytiker i Uniao de Leiria 2001. Faria, till skillnad mot Mou, har aldrig spelat fotboll på någon högre nivå. Dock har dom två en mycket likvärdig syn på fotbollen och tränareskapet som skulle forma dessa två herrar åren framåt. Farias starkaste roll är som konditionstränare, men har under dem senaste åren även fått ge sin syn på det taktiska och strategiska spelet, både på och utanför plan. Hade du inte hört talas om Rui Faria innan detta, så är det inte så konstigt. Han har självmant valt att hålla en oerhört låg profil i det offentliga rummet.

Faria, i likhet med sin vän Mourinho, är en smart och angelägen ledare, noggrann och planerande med en formidabel arbetsmoral. Men han har också en baksida. Han ifrågasätter ofta domarens beslut, och agerar allt som oftast aggressivt och pådrivande under matcherna. Under säsongen 2011/2012 så lyckades han med bedriften att bli utvisad hela fyra gånger under säsongen.

Där du hittar José Mourinho, där hittar du också Rui Faria. Faria beskrivs som enormt lojal av Mourinho, och under dem senaste 15 åren har dom arbetat sida vid sida. Även när José Mourinho tog ett nio månaders break mellan hans första vända i Chelsea september 2007, fram till han började hos Inter i juni 2008, så gjorde Rui Faria det också.

Han har som du ser i grafiken högsta attributen för konditionsträningen (19), något som förväntas numera av dem som vill titulera sig ”5-star”. Därtill har han ett mediokert värde på beslutsamhet (14), galet imponerande värde på grad av disciplin (20) och nästan lika fint värde på motivera (18). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång. Vi hade Faria uppe för FM17 och då kunde man konstatera att han hade 20 för konditionen, 16 på beslutsamheten, 20 på disciplinen och 19 på att motivera. Han har således fallit ett par nivåer på bara ett år.

Som grafiken här under visar, så är hans bästa kvalitéer på just konditionsdelen i spelet, precis som vi nämnt i ovan text. Då formeln för både styrkan och aerobicen är densamma, så levererar han både 5 stjärnor för båda kategorierna. Se formeln längre ner i artikeln.

Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just målvaktsdelen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just fitness-delen, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fyra olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för konditionsträningen. När det gäller andra grupper, såsom anfall eller försvar, så tar man andra attribut givetvis.

Styrka
Formeln är: Konditionsträning * 9 + DDM * 2
Om siffran är 270 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärnor
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärna
30-59 = 1 stjärna
0-29 = 0.5 stjärna

Aerobic
Formeln är: Konditionsträning * 9 + DDM * 2
Om siffran är 270 eller högre, så har du en coach med 5 stjärnor.

240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärnor
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärna
30-59 = 1 stjärna
0-29 = 0.5 stjärna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.