FM18

En oerhört turbulent höst skapar eftertänksamhet

Jag sitter med fingrarna på tangenterna och är redo att skriva mitt första inlägg här, på min egen blogg, på jag vet inte hur länge. Tankarna far genom huvudet på hur jag vill att starten på

Jag sitter med fingrarna på tangenterna och är redo att skriva mitt första inlägg här, på min egen blogg, på jag vet inte hur länge. Tankarna far genom huvudet på hur jag vill att starten på inlägget ska formuleras. Jag skriver en paragraf, och suddar allt samman. Jag skriver om, suddar igen. Jag provar ytterligare en gång, och nu tycker jag att det blev en smula bättre. Men långt ifrån så bra som jag själv känner kvalificerar sig in bland dom publicerade alsterna som jag själv så självkritiskt godkänner.

Hur mycket vill jag berätta om hur min sensommar och höst har varit? Vad är relevant för mina, våra, läsare att ta sig igenom utan att tycka att det passerat gränsen för vad man vill läsa på en blogg om Football Manager?! Söker jag empati? Vill jag skapa mig en boost i form av att folk börjar kontakta mig och tacka för att jag är tillbaka? Vill jag att folk bara ska förstå hur det har varit och vart jag är på väg någonstans, både som person, men också som bloggare, skribent, författare och upplysare. Jag lämnar det i att ni själva får tolka det ni själva känner är relevant för er, och för vad som är rimligt att ta in. Min situation som familjefar och äkta man har fått sig en ordentlig törn under dem två senaste åren får jag nog ta i och säga. Det är lång ifrån bra, och det är också det som gjort att min glädje till saker och ting har gett vika många gånger. Jag har ”gett” mig i mångt och mycket för att stilla irritation och frustration, mer än att faktiskt ta striden just där och då. Med andra barnet så infann sig även en märklig känsla av maktlöshet och oförmåga att påverka mina beslut och tankar. Något som jag fortfarande stångas med varje dag.

Football Manager 2018 släpptes för ett par veckor sen, och betan har varit ute lite längre. Folk omkring mig, vänner och kollegor på jobbet har alla laddat ner spelet. Dem har börjar kika på det och en del har redan fattat grejen med den senaste versionen av spelet. Frågorna börjar komma in, både muntligt och skriftligt, om vad jag anser om årets upplaga, om jag har några ess i skjortärmen redan som jag kan tänkas dela med mig av. Förvåningen som uppstår när jag berättar att jag inte har köpt spelet än, och jag vet inte heller om det är så pass förbi, att jag inte heller kommer att göra det. Glöden efter att spela FM har inte infunnit sig ännu för mig som gammal inbiten taktiker. Jag har inte sett fram emot släppet, och jag har heller inte räknat ner dagarna innan betan skulle göras offentlig för spel. Football Manager har passerats skulle man skämtsamt kunna säga utan att överdriva det minsta.

Tre stycken in på artikeln, och jag känner att suget efter att skriva börjar krypa på mig. Min yngsta dotter ligger i sängen bakom mig och sover så gott. Klockan är 19.42 söndagen den tredje december 2017. Min äldsta ligger i sin säng och får en godnattsaga läst för sig av min fru, deras mor, min livspartner. Man kan tycka att ett datorspel, en fiktiv värld, inte borde kunna konkurrera mot kött och blod. Den känslan har växt sig allt starkare under det senaste halvåret hos mig. Men det är dessvärre inte bara datorspelandet som fallit in i den kategorin. Det mesta som inte varit familj och jobb har fått stå åt sidan. Jag sade upp mitt gymkort här om månaden. Jag har sen länge gett upp min ”karriär” som fotbollstränare och jag ser mindre och mindre av dem som verkligen betyder något för mig…i det långa loppet.

Men djävlar i min låda om det ska vara så att jag försakar det som gör mig glad i livet. Saker som stärker mig, som gör mig mer innovativ och kreativ. Saker som gjort mig glad under så många år tidigare, och som gjorde att jag en gång ”för länge sen” tog beslutet att dra igång FMSideline med rätt syfte. Jag har skapat mig många vänner genom spelet, och det är också dom som fått sett mig backa in i dimman och försvinna över tid. Mattias Karlgren, Bambuh och Per Fröberg för att nämna ett par personer som betytt massor för mig under dem gångna åren. Men så hände något bara för ett par minuter sen…

Jag tog mig an att faktiskt köpa FM18 och sätta igång nedladdningen på min dator. Det är ett tiotal procent kvar av nedladdningen, och jag måste säga att jag är lite nervös över vad jag kommer känna när jag startar upp spelet för allra första gången. Trots att jag spelat spelet under många många år, så har en känsla infunnit sig som jag inte känt på mycket länge. Jag har stått inför många tuffa beslut i livet, och många gånger borde jag varit galet nervös och nästan svimfärdig. Men icke. Hur märkligt det än kan låta, så jag har jag tagit det med ro och med sans och lugn tagit mig igenom många snåriga val och beslut. Men nu, inför dubbelklicket med FM18 så är det fan annorlunda.

En av mina inledande tankar när jag drog igång bloggen var att dela med mig av mina tankar och funderingar om fotboll i allmänhet och spelet i synnerhet. Ni minns väl mina taktikgenomgångar av Liverpool, Barcelona och Zulte-Waregem på FM14? Trodde aldrig i min vildaste fantasi att det skulle bli sådan genomslagskraft av dem taffliga videofilmerna. Men ack så fel jag hade. Dags att fortsätta på den inslagna (om än osynliga) vägen ännu ett spelår av Football Manager. Många där ute i stugorna mailar fortfarande in till mig och frågar när jag ska komma tillbaka. Det korta och enkla svaret är ”NU!”.

Antalet artikelidéer och mängden sådana är jag inte orolig över. Jag har så det räcker och blir över för FM18, FM19 och FM20. Jag har lite tankar och funderingar som jag kommer dra med ”mitt team” som med stort tålamod och stark vilja har, utan min inverkan, dragit igång forumet och gjort det fantastiskt bra tills dags dato. Ni ska ha en stor eloge för ert slit och envishet under det gångna halvåret som ni lagt ner på detta. Hyllningarna ska inte gå obemärkta förbi. Jag har nu haft en stund på mig att fundera och kontemplera över mina meningar och ordval i den här artikeln, och jag får nog allt klappa mig själv lite på axeln innan jag väljer att publicera mitt första FM18-alster.

Med allt sagt och skrivet, så har jag nu gjort valet att dra igång FMSideline 2.0 för att göra detta så bra som det en gång var. Jag hoppas att ni alla hänger med på resan, och att ni blir en del av framgången som kommer att infria sig under vintern och våren som stundar. Utan er hade detta aldrig lyft från första början, så ni ska alla ha ett stort tack från botten av mitt hjärta nu innan vi drar igång detta spektakel, ännu ett år.

Håll i hatten så kör vi.

1 Comment

1 Comment

 1. Philip

  4 december, 2017 at 00:17

  Skönt att se att du fått tillbaka viljan igen 🙂
  Du var en utav några som fick mig mer intresserad utav taktiken i FM.
  Hoppas sedan det verkliga livet tar sig.
  Välkommen tillbaka 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top