SAF Challenge – Vi tar över Leicester City FC

Nu är julhelgen och nyåret förbi, och jag har äntligen fått möjligheten ånyo att sitta ner lite och spela det bästa spelet som finns just nu. Jag talar givetvis om Football Manager 2018. Jag hoppas att ni alla har haft en bra ledighet och att det nya året har startat väl för var och en av er.

Alltid när en ny version av spelet kommer ut, så börjar jag fundera på vad som kommer att hålla uppe mitt intresse och vad som kommer att göra att jag har något att kämpa för. Ibland blir det en ”Kickers” som på FM14, och ibland blir det mest av taktikfunderingar och formationer som på FM16. Men i år så kommer jag att försöka mig på en ny utmaning, och inte vilken utmaning som helst. Detta är en nygammal utmaning som dök upp för ett par versioner sen. Det som jag har fastnat för i år är således SAF Challenge. Alltså Sir Alex Ferguson Challenge. Jag kommer att berätta mer om vad det går ut på lite längre ner i den här inledningen. Det finns en begränsning i utmaningen, och det tror jag gör att jag finner detta mer intressant än något annat just nu. Man har en start, och man har ett mål utsatt redan på förhand. När vi når målet, så får vi utvärdera hur det har gått. Ska vi dra igång detta då…ja det kan jag tycka.

The SAF Challenge
Det finns flera version av den här utmaningen, och den ursprungliga, om jag inte misstar mig här, var att man skulle gå i Sir Alex Fergusons fotspår, där man startar i East Stirlingshire för att sen gå vidare till Aberdeen och slutligen hamna i Manchester United. Men det föll mig inte riktigt i smaken. Istället så såg jag denna version av utmaningen här om veckan, och tänkte direkt att detta ska vi stätta tänderna i. Alltså att starta utmaningen då Alex Ferguson kommer till United den 6 november 1986. Då låg United på 19e plats i tabellen. Det tog honom 6 år att vinna sin första titel med Manchester United.

Så utmaningen är alltså att simulera fram till den 6 november, för att sen ta över det lag som ligger just på 19e plats i ligan. Vilket jag det blir får simuleringen ge svar på. Det lag då tar över är således det lag som du ska göra till ett storlag i framtiden.

Challenge requirements
Simulear till den 6e november, ta över det lag som ligger på plasts 19 i ligan. Ferguson tog över United 6e november 1986.
Stanna med klubben utmaningen ut. Ferguson stannade i United till 2013.
Målsättningen – Ta upp många spelar från dom egna leden. Fergusson tog upp bland annat Giggs, Beckham, Neville, Scholes för att nämna ett par.
Övertala spelare som du vill ha längre i klubben att ble en del av ledarstaben över tid.

Goals
Vinna en inhemsk cup inom 4 säsonger – Ferguson vann sin första mot Crytal Palace 89/90.
Vinna ligan inom 7 säsonger – Ferguson vann sin första ligatitel 92/93.
Vinna ligan och cupen inom 8 säsonger – Ferguson vann sin första dubbel 93/94.
Vinna ligan, cupen och CL inom 13 säsonger – Ferguson vann trippeln 98/99.

Varför Leicester?
Simuleringen var i antågande, och jag hade redan på förhand bestämt mig för att det laget som ligger näst sist vid den tredje simuleringen var det laget som jag skulle ta över. Första simuleringen gav mig Huddersfield, andra blev det Swansea, och som ni nu ser så blev det Leicester vid tredje försöket. Inte helt missnöjd om du kan gissa då jag anser att Leicester är ”för bra” för att hamna på plats 19. Det kanske inte var det laget som realistiskt skulle hamna på den positionen, men jag tackar och bockar ödmjukast.

Som vi alla vet så har laget i fokus en bra stomme av spelare med god kvalitet och en bra förutsättning att införliva alla målsättningar som är uppsatta, om vi gör dem rätta besluten under resans gång. Tänker närmast på det taktiska spelet givetvis (annars vore det ju tjänstefel) och uppdateringen av truppen. Nya inköp av spelare som kommer höja nivån en smula. Detta kommer bli ytterst intressant. Värt att nämna här är som vi ser i grafiken nedan så har laget gjort 11 mål på bortaplan på 6 matcher. Inte fy skam.

Historiken
Kikar vi historiskt sett så har laget faktiskt tagit guld i Premier League så sent som 2015/16. En ”riktig” FM-saga om man så vill. Vem hade kunnat ana det på förhand. Det kan ju inte undgått någon om jag ska vara helt ärlig. Sen gick det sämre året efter och man hamnade på en 12e plats där man kunnat hamna som 8a, likväl som 17e då det var ett fåtal poäng som skulle skilja lagen ifrån. Nu är det alltså dags igen att ta tag och styra detta mot guld ånyo inom ett par år. Inte helt lätt, men det kan gå…det SKA gå. 24 poäng upp till serieledaren Manchester United. Okej kanske inte i år då, men alltid skönt att kunna sikta högt redan när man ta sig an en uppgift.

Bara en vinst på 11 matcher ser ju inte så bra ut. Men bara -7 i målskillnad, något som flaggar för en hel del uddamålsförluster. Och det i sin tur ger mig en god förhoppning om att kunna vända otur till tur till vår fördel. Att slippa nedflyttning är inte ens något att tala om. Här kommer vi att hamna på övre halvan, lätt.

Klubben i stort
Som vi kan se i grafiken nedan så har klubben ett mediatips på plats 10, högst realistiskt, vilket gör min uppgift en smula lättare i sinnet. Lättare att kunna ta sig an ett lag med kvalitet att hota om Europa platserna, än att känna att man kan få kicken om man förlorar två matcher i rad. Vi kan också se att faciliteterna är väldigt goda, både träningsanläggningarna och ungdomsakademin. Något som är ett stort plus i kanten för utmaningen som säger att vi ska ta upp spelare från dom egna leden vart det lider. Mycket spännande. Värdet på klubben uppgår till 5.85 md kronor. Kan vi höja det månne? Claudio Ranieri som legend, redan efter EN säsong i laget. Då ser jag även fram emot att ha MITT namn där efter den här utmaningen. Mitt namn tillsammans med Gary Linekers och Gordon Banks. Wow.

Spelschemat upp till nu
Försäsongen såg ju fin ut. Men vems försäsong gör inte det?! Enda riktiga utmaningen var ”kanske” mot Chicago i genrepet inför ligapremiären. En match som man vinner med 2-0. Premiären spelades mot West Ham borta och inför 60000 betalande åskådare så vinner vi komfortabelt med 3-1, mål av Morgan, Vardy och Okazaki. Arnautovic drar rött i 48 minuten och gav oss möjligheten att kunna växla upp ordentligt och döda matchen. So far so good.

Sen, om man bara kastar ett getöga på ”färgplupparna” därefter så ser man idel gult och rött. Match två spelades mot Tottenham hemma, och vi får kriga till oss en poäng i slutet av matchen. Gray målskytt. Vi hade nog en hel del tur denna fight då både Alli, Eriksen och Dembele spelade uselt. Sen kommer raset. Känns som att backlinjen har checkat ut långt innan matchen är färdigspelad. 3 insläppta mot Everton. 3 mot Burnley. Däremellan så är det ”tvåor” mest hela tiden. Vad är det som gör att vi inte kan täppa till?! Frågan kvarstår.

Visst, någon ljusglimt kan man ju skönja. Kryss borta mot Liverpool. Uddamålet mot United borta. Men det duger fan inte om man ska komma 10a som mediatipset hävdar. 6 mål bakåt på dem två sista matcherna innan jag kom till klubben. Dags att dra på sig hårdhandskarna med andra ord.

Ekonomin
319 miljoner i kassan. Bättre än 219, men sämre än 419. Kurvan pekar dessutom nedåt i en svag nedåtlutning. Mmmmm. Jag är ingen vän av att vända krisiga situationer ekonomiskt på något sätt. Men jag måste se över lagets ekonomi om vi ska kunna ro detta i land. 68.6 miljoner i löner är däremot inte något att höja brynen över. Det är vi 11e lag att inneha om man ser över samtliga föreningar i högsta divisionen. Crystal Palace och Southampton har mer. Så här har vi ju en hävstång att utnyttja om vi så vill längre fram i tiden.

Föreslagen taktik
Går man in på taktiksidan när man tillträder som ny tränare, och ber den assisterande om hjälp, så får man en ”förmodad” formation, och ett lag som matchar den uppställningen. Detta var vad jag fick. En 4-4-2. Det var länge sen jag spelade med en sådan uppställning. Jag VET att jag gjorde det med Kickers på FM14, med framgång vill jag tillägga, men inget mer efter det. Kanske är det dags att ge sig på den igen?!! Annars om man kikade på en grafikbild ovan, så ser man att dem även är förmögna med ”ajax”, något som faller mig i smaken, men det är väl inget nytt under solen. Vi kan ha båda formationerna i åtanke under året. Det är ju inte detta år som vi behöver vinna någon inhemsk cup. Bör ju också tillägga att jag är ganska oförmögen med Leicester i stort när det gäller trupp och bredd. Så här kommer jag garanterat att finna ett par guldkorn när jag börjar lyfta på stenarna. Svårt att tro något annat.

Truppen
Här har vi A-laget på pränt. Jag sorterade på CA (Current Ability) för att se vad vi har att jobba med. Adrien Silva som toppman. Inköpt i år från Sporting för 235 miljoner kronor. En hyperintressant värvning i mina ögon. En general på mitten om du frågar mig. Hans bästa roll är Löpstark mittfältare. En roll som jag mer och mer har tagit till mig när jag kikar på formationer och uppgifter. Nyckelspelare så klart. Mahrez, Iborra, Vardy och Ndidi är med där uppe. Iheanacho dessutom. Kommer att bli grymt detta känner jag redan på förhand.

Demarai Gray som jag sett en del på TV har visat upp fina kvaliteter och jag gissar att han kan bli gubben i lådan över tid. Kanske att vi står inför en generationsväxling då vi innehar ett par för många spelare som passerat 30+. Men det blir en senare fråga. Vardy. Bästa målskytt, 4 mål på 10 matcher. Inte helt okej, men med tanke på placeringen i tabellen så tjaa. Iborra, inköpt från Sevilla inför säsongen, förmodligen som ersättare till Kanté, har gjort 1 + 3 på 11 matcher, och då som balansspelare. Bra där Vicente.

Vart är vi, och vart ska vi nå?
Frågan är befogad. Mediatips 10. Nuvarande placering, 19. Lååångt ifrån vad som räknas som godkänt, och vi ska tillsammans göra skillnad. FA cupen startar efter nyår, och den är inte lottade än. Nå femte omgången låter rimligt. Vi går in i tredje. Bör vi kunna lyckas med. Carabao Cup blev en besvikelse. Utslagen i andra omgången av Blackburn med 1-3, där vi förövrigt hade ledningen efter dryga halvtimmen efter fint mål av Andy King. Men sen klappar försvaret ihop som ett korthus och Kasper har ingen hjälp alls på dem återstående 3 målen. Katastrof. Uselt. Förnedrande.

Vad mer finns det att tillägga i första av 28 inlägg i den här serien? Inget mer tror jag. SÅ håll i hatten så ses vi i nästa uppdatering, då vi kikar på hur det gått första året med min nya klubb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.