Taktik För Kontringsspel!

Hej och välkomna till ännu en football manager 2014 taktik från mig Micke, eller Woodzy som jag går under här på forumet. Den här gången så ska jag presentera en taktik som är enbart baserad på kontringssspel, och som har gett mig överraskande och framgångsrika resultat genom mina matcher.

Taktiken i sig är en lite udda variant som man inte ser så ofta längre, inte jag iallafall, och det är en 442 med en smal diamantformation i mitten. Med andra ord så kommer vi inte att spela med varken ordinarie ytterspelare, men heller inte några offensiva dito. Även fast vi väljer att spela med en smal diamant, så kommer ändå anfallsspelet vara brett och till stor del bedrivas ute på kanterna, och då givetvis med stor vikt på ytterbackarna. Tanken är att vi ska trycka ihop laget i mitten där vi ska göra det svårt för motståndet att etablera spel, och förlita oss på att ytterbackarna tillgodoser laget med bredd och styrka.

Mentaliteten är ju givetvis satt till ”kontringsspel” då det är det som är hela poängen med denna genomgång. När det sen kommer till friheten, så har jag provat mig fram lite mellan alternativen. Vad som avgör om man ska spela med en strikt eller en fri frihet, baseras till stor del på hur god kreativitet ditt lag har. Besitter få den goda egenskapen, så anser jag att du ska spela med ”strikt” eller ”väldigt strikt”. Har man å andra sidan ett mittfält med höga värden på kreativiteten, så anser jag at man ska, som jag gör med Hoffenheim här, spela med ”balanserat” eller ”fritt”.

När vi tittar till laginstruktionerna för den här taktiken, så ser ni att jag valt följande;

Bollinnehav!
-Passa på ytor. Detta rop kommer att instruera spelarna att anta ett mer direktpassningsspel, där bollen spelas ut på ytan, och tillsynes mest framför en utlöpande medspelare. Eftersom längden på spelet kommer öka, så är det god idé att nyttja hela bredden av plan.

-Utmana försvaret. En viktig del i att lirka upp ett försvar är rörelse i anfallsspelet, och det här ropet gör just det. Man påvisar spelarna att vara än mer rörliga än den ursprungliga taktiken tillåter. Detta kommer ge dina anfallande spelare möjligheten att antingen dribbla med bollen, eller att han löper mot försvaret när ditt lag har bollen.

Genombrott!
-Utnyttja kanterna. Detta rop instruerar dina spelare att spela brett, och ta till vara på dem öppna ytorna som uppstår långt ut på kanterna. När man har kontroll på kantspelet, så ställer man försvarande lag inför ett svårt val. Behöver dom också stärka upp sitt kantspel, för att inte bli överspelade eller släppa till för mycket ohotade inläggsmöjligheter, eller kan man klara sig utan den justeringen. Det är nu som vi ska nyttja våra ytterbackar till fullo. Det är dem som har som främsta mål i anfallsspelet att komma runt och lassa bollar in mot mitten där vi har 4-5 anfallare redo att ta itu med bollarna.

Form!
-Bredda spelet. Även här vill jag förtydliga för mina spelare att vi försöker att spela ett brett spel där vi försöker att utnyttja det breda spelet när vi har ställt om från försvar till anfall.

Försvarsspel!
-Stressa motståndarna. Med detta rop så säger jag till mina spelare att spela ett tightare spel, där dom ger motståndarna så lite tid som möjligt med boll, och större möjlighet att erövra bollen genom deras misstag genom tex felpass och slarv i bollinnehavet. Ytan mellan dina spelare och moståndets minskas markant och det kan vara bra att ha om tex dina motståndare är ett bollskickligt lag.

-Använd tätare markering. Detta rop instruerar spelarna att följa en specifik markeringsplan vid defensiva situationer, där det uppmuntras att hela tiden hålla sig nära sin tilldelta motståndare så att han får minsta möjloiga utrymme om han skulle få bollen.

Generellt!
-Högre tempo. Högre tempo uppmuntrar laget att försöka göra allt lite snabbare. Rulla runt bollen snabbt och bestämt och med en intensitet i sitt tillvägagångssätt för att störa motståndarna.

Vilka roller behöver vi för att lyckas?
Alla formationer och genomtänka taktiker kräver givetvis sina specifika roller, och denna är inget undantag. För att lyckas på allra bästa sätt med den här taktiken så krävs att dina spelare har dem rätta attributen. Några av egenskaperna att titta närmare på är uthållighet, arbetskapacietet, lagarbete, beslut, beslutsamhet och även en god portion passning. Detta möjliggör att dina spelare kan flytta runt bollen med hög precision och fart. Jag kommer bara belysa ett par av dem rollerna som jag anser är av yttersta vikt för att få detta att fungera.

Komplett offensiv ytterback – Denna roll är helt avgörande för att detta ska fungera. Dem ska täcka av hela planens längd, upp och ner. Dem ska tillika aggera försvarare i det defensiva arbetet, men även se till att ge understöd och balans i anfallsspelet. Egenskaperna av vikt är inlägg, positionsspelet, tacklingar, markering, lagarbete uthållighet och acceleration.

Halvback – Halvbacken försöker ett mellanting mellan en aggressiv libero och en defensiv mittfältare. Med en halvback kommer mittbackarna positionerna sig något högre upp i banan, medans halvbacken spelar djupare än en vanlig defensiv mittfältare och försöker, utöver sina defensiva uppgifter, att hjälpa till med snabba återerövringar av bollen när laget förlorar bollinnehavet.

Shadowstriker – Eller skugganfallare som vi får det beskrivet är en mycket viktig del i den här taktiken då dem har stort ansvar på sina axlar, inte bara som målskytt, utan även vara den högst ansvariga för press-spelet. Skugganfallaren kommer att leta efter yta i sista tredjedelen av plan och också fördela bollar och chanser till sina anfallande medspelare, samt vara en mardröm för motståndarförsvaret med sina tekniska attribut.

Falsk nia – Vår falska nia kommer att falla ner i formationen och ge både understöd i det offensiva press-spelet, men även dra isär försvaret och skapa yta för sin anfallskollega att få genomskärare på.

Spelarinstruktioner!
Målvakten – Slå kortpassningar, fördela till försvarare
Ytterbackarna – Behåll bredd, fler chanspassningar, skjut mindre, löp med boll på kanten.
Innerbackarna – Lugna ner tacklingarna
Halvbacken – Tätare markering
Innermittarna – Tätare markering, dribbla mindre
Skugganfallaren – Skjut mer, löp i dupled, dribbla mer, fler chanspassningar

Träning och förberedelser!
När det gäller träningen och alla matchförberedelser inför kommande säsong och matcher, så har jag valt, som jag alltid gör med alla mina lag, att under kategorin ”generell träning” så har jag satt ”taktik” och intensitetsnivån ”hög”. Anledningen är självklar, och det är för att det är en ny taktik grabbarna ska lära sig, och helst snabbt, och hög understryker just det, att det ska gå lite snabbare än vanligt. Planeringen sätter jag till 20% av träningstiden tillägnas matchförberedelser, och i det här fallet så har jag valt ”anfallsspel” som huvudfokus. När vi ställer om från försvar till anfall så ska det gå fort, och då behöver alla saker vara på sin plats.

Defensiven!
Om vi ska bryta ner taktiken i grafik då och se lite mer ingående på hur jag har tänkt och fundrat kring detta med positionering och taktik. På dem följande tre bilderna så ser vi klart och tydligt att båda mina ytterbackar, Toljan och Advincula i dem här fallen, är nästan i linje med anfallarna, för att på så vis dra ut motståndets backlinje och förse vårt eget mittfält med det så ack och grundläggande viktiga kantspelet.

Här har vi också ett tydligt exempel på att den defensiva mittfältaren, halvbacken, tar ett par steg ner och ger understöd och spelmöjlighet till mittbackarna, som i sin tur tar ett par steg ut åt sidan för att bredda försvarslinjen. När så motstådarna ställer om och börjar etablera sitt anfall, så faller ju även ytterbackarna ner och skapar en solid och stark fem-backslinje som blir sista utposten innan målvakten.

Mittfältsspelet!
På grafiken här in under, ser vi att dem fyra innermittfältarna håller ihop tight och försöker på så bra sätt som möjligt stänga ytorna för motståndet att etablera sig på mittplan. Att spela ett kompakt mittfält möjliggör även positiva effekter i vårt omställningsspel där vi tillåter att hålla flera spelmöjligheter för samtliga, så att kontringarna ges största möjliga chans att lyckas.

Anfallsspelet
Om vi istället tittar närmare på vår anfallsspel då. Här ser vi just, i omställningsspelet, att vår ytterback har positionerat sig väl längt ute till vänster på den här bilden, och möjliggör ett brett kontringsspel på den markerade ytan, som i det här fallet är helt omarkerat. Denna omställning slutade även i ett fint inlägg som i slutändan resulterade i ett mål för vår del.

I och med att vi spelar ett så pass rakt och direkt kontringsspel när vi väl tar dem chanserna så anser jag också att vi ställer motståndarnas backlinje på prov. Som jag vill påvisa i nästkommande tre bilder så ser vi att backlinjen är allt annat än rak och samspelt, och det möjliggör att våra snabba anfallare kan storma mitten från flera flanker och sätta så hög press på demsamma som möjligt, och i sin tur ge spelfördelaren stora möjlighter att välja det alternativet som han anser är allra bäst för stunden. Jag vill även påvisa i den första bilden, att det lämnas stora ytor bakom den desarmerade försvarsformationen som ger våra anfallare god tid att rulla bollen bakom en ställd målvakt.

Det jag vill illustrera med dem här två bilderna är det raka snabba spelet då vi ser chans till en kontring. Vi väljer då givetvis inte alltid att gå ut på kanten, för att sen slänga in bollar mot resterande anfallskollegor. I det här fallet, om vi ser till den översta bilden, så er vi att vi har erövrat bollen på mitten och väljer att spela ut den tight på en tom yta. I det momentet så tar dem andra tre ringarna och går rakt på mål och drar med sig försvarare som i sin tur ger yta till bollinnehavaren. Bilden under visar att pga dem raka löpningarna i fas 1 så har vi fått till ett direktspel som sätter vår forwad i ett friläge mot målvakt. Resultat: mål.

Matchinstruktioner!
Instruktioner inför match, vad gäller motstådet, så har jag valt i denna taktik att ställa in som ni ser här nedan i grafiken. Jag har valt samtliga spelare på mittfältet, samt anfallarna och satt att pressa hela tiden, spela tufft vad gäller tacklingarna, och även att försöka styra spelet mot deras svagare mot. Allt detta för att kunna ge oss själva så bra utgångspunkt i dem snabba omställningarna då vi ska försöka pressa högt upp i banan och försöka erövra tidigt.

Spelarsamtal!
En annan aspekt denna gång är ”pepp-surret” innan och under matcherna. Jag försöker att se till att ingen spelare lämnas kvar med noteringen ”inga särskilda noteringar”. Här brukar jag nyttja lagdelsmöjligheten i första hand, men om det blir så att det lämnas någon kvar oberörd, så gå jag in och tar ett personligt snack med honom, och väljer då oftast ”jag tror på dig” eller något liknande.

Slutsats!
Hur har det gått då. Ja, jag har spelet 20 matcher i ligan, och en handfull till vad gäller cuper och europaspel, och det har gått över förväntan. Vi hade ett mediatips på 10 och har lyckats inta plats 2 efter ett suveränt FC Bayern som ni ser. Den enda ligaförlusten var just mot serieledarna, och det var en mycket svår match. Den slutade 1-3 med god övervikt. Annars har det gått bra. Försvaret, trots dem offensiva ytterbackarna har fungerat super. Halvbacken/Bollvinnande mittfältaren har som vi nämnt tidigare, gått ner och tillsammans med mittbackarna bildat en stabil 3-backslinje av rang.

För er som vill ladda ner denna och prova, så har ni den här:
http://www.ceven.se/fm/Kontringsspel.tac

Ja det har gått en tid sen ni fick något matnyttigt från mig, och ibland så är det värt väntan. ”Den som väntar på något gott” heter det ju, och jag har suttit många timmar framför burken för att få till den här taktiken på allra bästa sätt. Måste säga att jag är mer än nöjd med det jag lyckats få ihop och som ni just har läst och sett.

Hoppas att ni fått ännu mer kunskaper i hur jag tänker och ser på olika saker i FM. Är det något jag missat, glömt eller inte förklarat tillräckligt bra så är det bara att slänga en fråga eller kommentar här nedan. Jag gillar att ni petar lite i mina skapelser och verk.

Tills nästa gång så får ni ha det fint.

Mikael Skogman

1 Comment

1 Comment

  1. Jonathan

    25 april, 2016 at 16:31

    Hej, Jag får inte taktiken att dyka upp i spelet, Kanske gör ja något fel. Men skulle vilja testa den med palermo.

    Men det ska väll bara vara att lägga in den i taktikmappen och så ska den gå att hitta där sen va?. Ja måste inte rensa cachen som när man lägger in logos mm.?

    /tacksam för svar, och tack för en kul sida. Kanske du har några tips på tränare som passar för palermo säs 1-2.?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

To Top